RECENZE: Julie Nováková, Světy za obzorem

Článek od: Lukáš Vesecký - 24.05.2018

Je třeba obléci se do skafandru. Tam venku totiž čeká na prozkoumání mnoho zvláštních světů. Ovšem možná by bylo vhodnější se nejprve ponořit do jiných hlubin než těch vesmírných. Vždyť oceán naší vlastní mysli stále ukrývá mnohá tajemství…

Světy za obzorem jsou sborníkem sci-fi povídek z pera Julie Novákové. Povídek už autorka napsala celkem více než třicet a některé z nich byly otištěny i v zahraničních časopisech. Kromě toho publikovala také sedm románů a sestavila dvě antologie. Ačkoli píše zejména sci-fi, není jí cizí ani detektivní žánr.

Kniha obsahuje celkem šestnáct povídek, z nichž některé se v ní objevují poprvé, a dokonce též jednu báseň. Každému příběhu navíc předchází zajímavý komentář o jeho vzniku, někdy i s vědeckými referencemi. Jednotlivé příběhy jsou pak rozřazeny do čtyř částí dle toho, kde se zrovna odehrávají. Začíná se na Zemi, pokračuje se přes Sluneční soustavu kamsi Za hranice… …a ještě dál. Čtenář tak zavítá do hlubin lidské a zvířecí mysli, podívá se do virtuální reality i na jiné planety, setká se s několika motivy hudby a okusí sci-fi steampunk či noir detektivku odehrávající se ve vzdáleném světě.

Na příbězích je vidět, že autorka má nejen mnohé znalosti z oblasti astronomie, biologie či psychologie, ale že má především velmi dobrou fantazii. Příběhy jsou tak značně originální a navíc si v nich každý přijde na své: na humor, akci, napětí, zvraty, strach, zamyšlení, případně poetiku. Té si čtenář užije zejména v závěru, jelikož knihu uzavírá báseň s názvem Vzpomínka z konce času. Co se týče negativ, některé povídky mohou být pro zkušeného čtenáře průhledné. Dále lze vytknout místy nevyužitý potenciál nápadů, popřípadě konec některých příběhů, jenž by mohl být dramatičtější či více překvapující. Též je dobré zmínit, že konec několika povídek zanechává vícero otázek, což sice může určitým čtenářům vadit, ale na druhou stranu budou potěšeni ti, již jsou rádi, když v nich dílo rezonuje ještě dlouho po jeho přečtení.

Příběhy mají filozofický přesah týkající se otázky (posmrtného) života, smrti či smyslu bytí nebo postihují aktuální problémy světa, kupříkladu otázku náboženského fanatismu. Také jako by říkaly, že velkou neznámou nemusí být jen daleké planety, ale rovněž naše vlastní mysl, kterou je třeba poznat jako první, viz řazení povídek, a teprve poté lze poznávat planetu Zemi a nakonec i jiné světy. Ovšem i když se člověk snaží poznávat, ne vždy dostane na všechno odpověď. Mnohé je totiž tajemné jako sám vesmír, což sborník dobře ilustruje.

Obálka s astronautem velmi dobře navozuje tajemnou sci-fi atmosféru. Odraz na hledí jeho skafandru jako by nebyl jen odrazem, ale rovněž symbolem toho, že i v naší hlavě jakožto centru lidské mysli je stále mnoho nepoznaného.

Světy za obzorem jsou poměrně čtivou knihou, kterou lze doporučit všem příznivcům sci-fi žánru, zejména pak těm, již si rádi přečtou nevšední sci-fi povídky.


Julie Nováková
Světy za obzorem

Nakladatel: Brokilon
Rok vydání: 2018
Počet stran: 595
Cena: 398 Kč

Komentáře

Přidat komentář