RECENZE: Mlok 2017

Článek od: Hanina - 16.01.2018

Píšete, nebo chcete psát? Možná byste měli sledovat českou f/sf scénu. Sborník soutěžních povídek z každoroční Ceny Karla Čapka je dobrým startem. A to i v případě, že namísto povídek jsou vám mnohem bližší delší texty. Loni po dlouhé době hlavní cenu vyhrála kategorie román/novela. Naposled se to povedlo v roce 2002 Karolíně Francové, která k letošnímu sborníku napsala působivý doslov.

Mlok tradičně obsahuje tři mikro povídky, pět krátkých povídek, pět dlouhých a jednu novelu. Začněme tím nejlepším: 
Dům s Erínyemi, beletristická prvotina Jany Pažoutové, si svou cenu rozhodně zaslouží. Zatímco ostatní autoři sborníku své texty povětšinou umisťují do naší současnosti či alternativních světů a pestrých steampunkových kulis, Pažoutová si zvolila starověk. Vypravěčem její mysteriózní detektivky je syn z aristokratické rodiny, Sotérius, který se po jedenácti letech obléhání, dobývání a porážky Tróje vrací zpět do rodných Mykén. Jenomže jedenáct let je dlouhá doba a Sotérius není žádný princ z pohádek. Je to voják, jeden z těch, kteří vyskočili z trojského koně, a jeho minulost je minulostí člověka, který zabíjel a plenil v dobytém městě. Není však zdaleka jediný, kdo ukrývá temná tajemství. V domě Eutychovy dcery Eiréné, s níž byl před válkou zasnouben, běsní přízraky a dívčina otce to dohnalo až k sebevraždě. Sotérius chce dívce pomoci a zbavit dům prokletí. Čtenář je spolu s ním postaven před velmi ponuré osudy několika postav a autorčin poutavý styl s přibývajícím stránkami přispívá ke gradaci příběhu.
Z dlouhých povídek lze vyzdvihnout A 38/2 Heleny Drdlové, kde se klasické fantasy motivy mísí se sci-fi a ve sterilním prostředí podzemních laboratoří se rozvíjí velmi podivná romance mladé vědkyně a jejího pokusného objektu. Příběh ve stylu Stmívání ale nečekejte. Drsně poetický Sen v Písku Michaely Merglové je dalším příjemným počtením, které by ale zasloužilo více prostoru.
V kategorii krátká povídka se s Posledním šamanem na Viljuji po dlouhé době opět vrací talentovaný Miroslav Sedláček. Atmosférická věc z mrazivého severu, které nechybí pointa. Neméně působivé jsou také Písky na nebesích zkušené a čtenářům Sardenu jistě známé Jany Rečkové o mladém staviteli (nejen) vzdušných zámků.
Do sborníku pronikl i příběh na pomezí hororu, v mikro povídce Evy Trnkové, Hlístnatec, o tom, že monstra nemusí být úplně tak bezcitná. A nemůže chybět ani steampunk v brilantně napsaných Chrpách na klíč od Toma Hadravy, jednoho z mála autorů sborníku. Ačkoliv sborník je výsledkem soutěže, do níž přispívají obě pohlaví takřka rovným dílem, náhoda chtěla, že pánové jsou letos zastoupeni jenom dvěma jmény a většina příběhů obsahuje silné ženské postavy.

Bohužel tomu vůbec neodpovídá obálka sborníku, která nijak nevybočuje se zažité řady a evokuje spíše akční fantasy jízdu plnou androidů než několik místy až poetických příběhů, v nichž jsou hybateli děje právě ženy.


Mlok, sbírka vítězných prací za rok 2017
Vydala: Cena Karla Čapka ve spolupráci s Novou vlnou
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2017
Cena: 272 Kč

Komentáře

Pokud obálka sborníku nijak nevybočuje z řady, pak nevím, co by pro to zrovna tahle měla ještě udělat. Obálky předchozích ročníků zdobily sice tématicky neodpovídající, avšak alespoň pohledné dívčiny, ať už díky obličeji, postavě nebo alespoň poprsí. Tahle z náhledu to vypadá, že paní prodělala znásilnění, polití kyselinou a utržení hlavy, kterou se pak následně snažil někdo znovu přilepit. Pro odrazení čtenářů toho tedy obálka udělala víc než dost a přitom si kniha podle všeho pozornost zaslouží.

Přidat komentář