RECENZE: Matt Ruff, Lovecraftova země

Článek od: Lukáš Vesecký - 28.05.2018

Lidé nejsou tím, čím se zdají být. Tma také ne. Může mít jisté vlastnosti. A může mít i jisté schopnosti. Vítejte v Lovecraftově zemi, kde nic není nemožné.

Lovecraftova země je povídkovým románem, který napsal Matt Ruff, americký spisovatel fantastiky, jehož díla získala řadu cen. Děj knihy je zasazen do USA padesátých let, kdy vládla politika rasové segregace, a sleduje osudy několika Afroameričanů. Jedním z nich je i Atticus Turner, dvaadvacetiletý veterán války v Koreji, který se vydává hledat svého záhadně zmizelého otce. Na tento první příběh poté navazují další povídky, v nichž se čtenář podívá do strašidelného sídla, zúčastní se pátrání po Knize jmen, zavítá na jinou planetu či se stane svědkem proměny černošky v bělošku. Dále navštíví záhadný dům i jeho obyvatele, pozná ďábelskou panenku a dozví se, co vše dokáže Kainovo znamení. Na konci knihy si pak ještě může přečíst interview s autorem.

V díle je patrná inspirace kánonem H. P. Lovecrafta, ať už se jedná o různá jména, fantastické prvky, atmosféru nebo samotné příběhy. Autorovi se však zmíněnému mistru hororu úplně přiblížit nepodařilo. Onen strach z neznámého, tolik typický pro Lovecraftova díla, kniha ve čtenáři příliš nevyvolá. Úsměvné hrátky s názvy či humor, který se místy objevuje v některých povídkách, pak jen zbytečně sráží strašidelnou atmosféru. Dalším problémem jsou ploché postavy. Hrdinové a další Afroameričané jsou ti dobří, zatímco běloši přestavují ty zlé. V rámci vyobrazení tehdejší doby to sice funguje, ale čtenář se pak nemusí s postavami kvůli jejich plochosti příliš identifikovat. V souvislosti s tím je třeba zmínit zajímavý sociální přesah díla. Když si totiž čtenář, který má určité předsudky, pomyslí, že v realitě běloši nejsou tak špatní jako ti v knize, může si pak uvědomit to samé ohledně černochů či jiných lidí. Co se týče rasismu, pozoruhodné je srovnání tohoto díla s tvorbou Lovecrafta, jenž do ní místy promítá svou nenávist k Afroameričanům. Ten však ke konci svého života tyto rasistické postoje přehodnotil a velmi se za ně styděl.

Kniha má ovšem přes výše zmíněná negativa také několik pozitiv. Drží si poměrně plynulé tempo, obsahuje neprůhledné zvraty, a i když příliš neděsí strachem z neznáma, děsí místo toho všudypřítomným strachem z rasové segregace. Navíc už ve své čtivé první povídce dobře upoutá čtenářovu pozornost pomocí drobných náznaků, že cosi přijde. Kladně lze rovněž hodnotit závěr, jenž dobře koresponduje s obsahem, i obálku, která vyvolává jisté napětí a dojem omšelosti.

Lovecraftovu zemi lze označit za mírně nadprůměrnou knihu, jež sice možná zklame fanoušky Lovecrafta, nicméně méně náročným příznivcům hororu by se mohla líbit.


Matt Ruff
Lovecraftova země

Nakladatel: Baronet
Rok vydání: 2018
Počet stran: 408
Cena: 262 Kč

Komentáře

Jsem si naprosto jist, že H. P. Lovecraft žádného Afroameričana neznal, natož aby o nich psal či je dokonce nenáviděl; za jeho života neexistovali. (Ostatně nemýlím-li se, neexistovali ještě ani v padesátých letech, kdy se má odehrávat tahle knížka: divím se tudíž, kde se tam vzali...) Co pak se normálních černochů týče, nevšiml jsem si, že by se vůči nim spisovatelsky nějak vyhraňoval. Jeho xenofobie směřovala vůči "podezřelým přistěhovalcům" (především Středomořcům a Slovanům), ale bílým... (Samozřejmě, má tam ty tichomořské divochy a jejich  cthulhuovské kulty, jenže to už je něco docela jiného.)

Přidat komentář