PUBLICISTIKA: Rozhněvané mladé ankety

Článek od: Jan Křeček - 28.02.2018

Drtivá většina lidských snah směřuje k frustraci. Alespoň těch mých. V občanském životě jsem učitel na gymnáziu. Organizuji pro své studenty nejrůznější aktivity – dramaťák, tvůrčí psaní, večerní divadla, v dubnu a květnu nás čeká série autorských čtení (jste srdečně zváni!), proběhly dva Literární víkendy (pozveme si autory, ve škole se i spí, na sobotu je připravena „Velká noční hra“, což je něco mezi Pevností Boyard, táborovou bojovkou, literární únikovkou a zážitkovou pedagogikou), pro veřejnost chystáme akce v rámci festivalu Den poezie, máme výměnný pobyt s gymnáziem v Budapešti… A všechno mě to baví. A všechno to má smysl. Nebo si to aspoň namlouvám. Jenomže nerad kohokoliv do čehokoliv nutím. Takže přestože příprava Literárního víkendu zabere měsíc až dva (v pětičlenném týmu), výsledek (a ručím za to, že je skvělý!) okusí deset až patnáct žáků. Na výměnný pobyt máme problém sehnat dvanáct nadšených účastníků. Do divadla jde někdy až dvacet lidí. A někdy třeba jenom pět. A tak dál.

S anketou Kniha roku Sardenu je to podobné. Na Silvestra rozešlu hromadné e-maily redakcím a lidem, kteří mají k fantastice co říci. Měsíc čekám, jestli mi někdo odpoví, dvakrát připomínám, že se těším na odpovědi. Týden to vyhodnocuji a chystám, dohledávám údaje o knihách, kontroluji, zda byly vydány v daném roce, kdo je překládal, zda se na nich respondent nepodílel a podobně. Vždy se sejde velké množství odpovědí, které variují jediné téma: moc jsem toho nečetl, necítím se na to, abych cokoliv nominoval. Dobře. Beru. A pak vyjde nové XBčko a třešnička na dortu v podobě úvodníku Vlada Ríši:

„Jak ošemetné je hodnotit literaturu, byť tak specifickou, jakou SF je, víme všichni, kdo jsme se někdy pustili do porotcování. Přesně to jsem si opět uvědomil, když jsem byl požádán, abych vybral jednu až tři knihy loňského roku, které považuji za hodnotné.

Kde ty doby jsou, kdy jsem se pyšnil, že jsem četl vše, co ve sci-fi za rok vyšlo. Jen v lednovém čísle našeho časopisu (tedy knihy vydané v prosinci minulého roku) je kolem sto třiceti knížek. Vynásobíme-li si to dvanácti (i když některé měsíce jsou slabší), tak se určitě dostaneme k číslu 1000. To se prostě učíst nedá ani kdybyste byli důchodce a nedělali nic jiného, než četli.

Jaké je řešení? Nevím. Už kdysi pánové Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř zpívali v jedné písni:

Statistika nuda je,
má však cenné údaje,
neklesejte na mysli,
ona vám to vyčíslí.

Jenže statistika umění nevyčíslí,
i když si to lidé myslí…
(aspoň někteří)“

Tak ale do prčic už! Anketa Kniha roku Sardenu se přece naopak snaží tento problém řešit. Pojďme si to v klidu bod po bodu vysvětlit – a pokud to, co píšu, není dostatečné nebo v tom shledáváte nějakou chybu, budu rád, když dáte vědět v komentářích nebo na mail.

První a základní premisa: nikdo není povinen se jakýmkoliv způsobem podílet či účastnit. Účast v anketě je dobrovolná. Přesto věřím,  že jde o společný zájem všech, kteří se o fantastiku aktivně zajímají.

Myšlenka na anketu podle vzoru Knihy roku Lidových novin se objevila v roce 2014. Vždy když v prosinci Lidovky přijdou s Knihou roku, koupím si ono sobotní vydání a přečtu je. Celé. Názory všech těch 192 osob (tolik respondentů bylo v roce 2017). Přepíšu si knihy, které mě zaujaly, o něčem, co jsem třeba zavrhl, zjistím, že jsem to zavrhovat neměl, upravím si názory, dozvím se něco nového. Dobře, možná jsem blázen a knihomol, ale sakra, baví mě to. A věřím, že mezi čtenáři fantastiky jsou podobní blázni. A protože nevím, že by podobná anketa o fantastice existovala, přišel jsem s návrhem anketu zavést.

Anketa přináší možnost prezentovat osobní názor – a čtenář ankety má možnost tento názor konfrontovat s dalšími názory, protože jsou všechny hezky na jednom místě. Nikdo nepředpokládá, že respondenti četli všechno. A pozor – nikdo nepředpokládá, že půjde o reprezenativní výběr. Četli jste v roce 2017 z fantastiky jenom Kotletu? A líbil se vám natolik, abyste ho uvedli do ankety? Super, sem s tím. Četli jste v roce 2017 z fantastiky jenom Kotletu? A nelíbil se vám natolik, abyste to uvedli do ankety? Super, sem s tím. Jasně, odpověď nezasáhne do výsledků ankety, ale bude zveřejněna. A to je to podstatné.

V roce 2014 se na Sardenu to ještě nestalo. Chvíli trvalo, než se řeklo, že do toho Sarden půjde a že je to dobrý nápad. V roce 2015 jsme už věděli, že anketa bude – a v březnu 2016 jsme čtenáře poprvé seznámili s výsledky. V průvodním e-mailu pro redakce všech webů a časopisů, na které jsem byl schopen získat kontakt, stálo mimo jiné toto: „Jde v jistém smyslu o alternativu k Cenám Akademie science fiction, fantasy a hororu, jakkoliv jim nechceme konkurovat ani s nimi soutěžit. Rádi bychom navázali na anketu Kniha roku Lidových novin, ovšem výhradně v oblasti fantastiky. V prvé řadě nám jde o to, abychom mohli prezentovat jakousi mozaiku preferencí u osobností, o nichž se domníváme, že mají k fantastice co říci.

Zopakuji: o alternativu k Cenám ASFFH. Podle čeho se má český čtenář rozhodovat? No jasně – oblíbení autoři, doporučení kamarádů, časopisy, weby, nakladatelství, tohle všechno a ještě víc. A ve výrazné míře ceny. Nominace na Man Bookerovu nebo Pulitzerovu cenu znamená několikanásobně vyšší zájem o danou knihu. Jsme v ČR. Je to tu menší, ale i tak Ceny ASFFH každoročně rozvíří emoce – a pokud na trh vliv nemají, mají přinejmenším potenciál vliv mít. S Knihou roku vířit emoce nechceme. Chceme nabídnout alternativu: zajímáte se o to, jaké byly nejlepší knihy v roce 2017? To my nevíme. Ale můžeme vám říci, co zaujalo ty, kteří se fantastikou zabývají. Uděláme z toho závěr (aby to čtenář nemusel lovit sám), vytáhneme tituly, které byly jmenovány nejčastěji. O jejich kvalitě to nemusí nic vypovídat. Osobně si naopak rád zalovím v „margináliích“ (letos mě zaujala třeba Alenčina noční můra v Říši divů; nominoval ji pouze a jenom Jakub D. Kočí, nikdo jiný si nevzpomněl nebo to neuznal za hodno zmínění; gamebooky jsem hrával v 90. letech – a při čtení komentáře jsem si říkal, že je možná čas oprášit ty prachem zaváté časy…).

Zopakuji: nechceme Cenám ASFFH konkurovat ani s nimi soutěžit. Fakt ne. A přes všechny objektivní výhrady (viz polemiky z minulého roku) jsme za Ceny ASFFH rádi. Ale tohle je anketa. Tečka.

Zopakuji: v prvé řadě jde o to, abychom ukázali mozaiku preferencí u osobností, o nichž se domníváme, že mají k fantastice co říci. Anketa není soutěž. Nevybíráme nejlepší knihu (co to vůbec je?). Nerozdáváme ceny (kde bychom na ně vzali? Sarden děláme dobrovolně ke svým vlastním zaměstnáním, studiím a podobně). Informujeme čtenáře, komunitu čtenářů fantastické literatury. Jasně, výsledkem je jakýsi žebříček. Lidé mají rádi žebříčky. Ale důležité nejsou počty, důležitá je možnost přečíst si zajímavé názory zajímavých lidí na zajímavé knihy.

Původní záměr byl, aby anketa byla „nadnárodní“. Respondenti pošlou tipy, já to zpracuji, výsledky poskytneme ostatním webům a časopisům. Článek zadarmo – a článek, který většinu čtenářů zajímá. Protože – wait for it – lidé mají rádi žebříčky. Ostatně, výsledky pravidelně publikují na Dagonu, Dětech noci, na Vlčí boudě (i když letos zatím ne…) a v Interkomu. To není špatné! Jo, a nemusí se to jmenovat Kniha roku Sardenu, jakkoliv se už počítám za zdejší inventář a Sarden je domovská planeta ankety. Jenomže jsme nevěděli, jak to dopadne, chtěli jsme anketu „stabilizovat“, nabídnout ji jako „nadnárodní“ až po pár letech. Zatím to vypadá, že stabilizace znamená trvalé snižování počtu respondentů. První rok jich bylo 44, druhý rok 35, letos 28. A teď šiju i do vlastních řad – ze Sardenu jsme přispěli tři…

Těch, kteří to s fantastikou myslí vážně (tj. soustavně ji sledují, zajímají se, čtou recenze, diskutují, jezdí na cony…), je v ČR hrstka. Přesto si myslím, že sto lidí by se našlo. A dokud bude mít alespoň deset lidí pocit, že má smysl mi zaslat odpověď, budu pokračovat. Stejně jako se všemi těmi aktivitami pro studenty, které jsem zmínil na úvod. Ale trocha spolupráce od těch, kteří se (zatím?) drží stranou by neškodila. Každý respondent s tím může strávit čas dle svých možností a tužeb – stačí se během minuty zamyslet a během další napsat tři knihy, které se vám líbily. Nebo si s tím můžete vyhrát, popřemýšlet, napsat rozsáhlý komentář. Nebo jste v předchozím roce nic z fantastiky nečetli, ale doporučili byste skvělou knihu z oblasti literatury faktu. Nebo jste nečetli nic z loňského roku, ale konečně jste si doplnili knihy, které vyšly v roce 2014 – a dvě z nich vám přijdou jako hodny zmínky. Sem s nimi. Sem s tím vším. Nepřemýšlejte, jestli máte dostatečně načteno nebo jestli je tato kniha kvalitnější než tamta. Napište knihy, které považujete za hodnotné. To je jediné kritérium, zcela a záměrně silně subjektivní. Až budu zpracovávat výsledky, už si z toho vyberu relevantní informace.

Parafrázujme si Viktora Dyka: opustíš-li anketu, nezahyneš, opustíš-li anketu, zahyne. Vzhledem k tomu, jak byla tato báseň zneužita po roce 1948, jsem ten citát možná nevybral úplně dobře. Ale chápete mě, ne? Anketa není povinnost. Třeba se na to vykašlu a nikdo to po mně nepřevezme. Svět se nezboří. Jen holt bude o pár doporučení méně. To je vše. A teď mě omluvte, jdu dočíst Dobrodružství Jeronýma Moucherata (díky Pepovi Horkému) a pak se pustím do Manaragy Vladimíra Sorokina (díky Petru Hetešovi). Shodou okolností dva zajímavé tituly, které mi unikly a na které jsem přišel díky anketě. Protože takhle nějak to má fungovat.


Dodatek:
Za zpětnou vazbu, krocení emocí a uvědomění si faktu, že mi nejde o konfrontaci či provokaci, ale že se snažím řešit problém, děkuji Janu Czechaczkovi.

Na tomto místě se také sluší poděkovat všem, kteří do ankety přispěli či přispívají. Tento článek není o vás, vy jste ti dobří.
 

Komentáře

Měla jsem napsaný poměrně dlouhý komentář, ale ono se to dá shrnout do pár jednoduchých vět. E-maily mi chodí. Nereaguji na ně. Proč? Protože čtu poměrně málo (aspoň fantastiku, přestože pracuju v nakladatelství a píšu do Pevnosti i XBčka) a asi tak tři čtvrtiny z toho, co přečtu, stejně v anketě nominovat nemůžu, protože jsem knihy buď četla v originále a české vydání (pokud vůbec existuje) nemůžu posoudit, nebo jsem se podílela na jejich vydání. (Asi nepřekvapí, že do edičního plánu svého zaměstnavatele tlačím ty knihy na trhu, které jsou podle mě nejlepší; chápu, že už je pak nemůžu hodnotit, ale dost mi to zužuje pole výběru.)

Konkrétní příklad - loni mě opravdu nadchly dvě knížky. Poslední smrtelné pouto od Staveleye, kde jsem v tiráži, a Swarm and Steel od Michaela Fletchera, což vyjde možná letos, a překvapení - zase budu v tiráži. Mimo záležitosti spojené s rukou, která mě živí, jsem v češtině četla a dočetla za celý rok asi patnáct žánrovek a ani na jednu si z hlavy nevzpomenu. (Ok, na některé jo, ale ty si opravdu doporučení nezaslouží.) V takové situaci jednoduše nemám co odpovídat - a klidně to vyjádřím slovy "necítím se na to", přestože tenhle článek obsahuje dobré důvody, proč mám morální povinnost tenhle pocit překonat.

A ještě full disclosure: taky jsem prostě v lednu a únoru vytížená až hrůza a nemám v tomto období ani čas, ani energii dělat kromě všech řádných uzávěrek za minulý rok ještě taky mentální uzávěrku čtenářského deníku. Je to lenost? Je. Je to nepokrytá nechuť věnovat extra dvě hodiny přemýšlení o žánru, který už je pro mě čistě jenom pracovní věc a tak trochu mi leze krkem? Rozhodně. Jsem přesně ten typ člověka, kvůli kterému dobré projekty padají. Asi bych se za to měla stydět. Rozhodně se neospravedlňuju. Jenom nabízím pohled na to, proč třeba někdo neodpovídá, i když mu ty výzvy chodí.

Tl;dr: Necítím se na to... a využívám dobrovolnosti ankety.

Výborný komentář, díky za nej. Shrnuje v podstatě většinu zásadních problémů, zejména to, že výrazná část oslovených je zapojena do literárního provozu a na knihách, pro které by hlasovali, nějak pracovali. To, že by se dané knihy nezapočítaly do ankety, je pravda, ale možnost doporučit je čtenářům (třeba ještě před českým vydáním), mi nepřijde špatná. Michael Bronec nebo Robert Pilch mi k anketě napsali, že nic nominovat nebudou, protože to vnímají jako střet zájmů – a to samozřejmě akceptuji. Na druhou stranu se mi z Vašeho komentáře potvrdilo, že bych si měl udělat čas na Staveleyho a objevil jsem jméno Michael Fletcher, o kterém jsem nic nevěděl. Teď si na něj budu dávat pozor. A k tomuhle by to celé mělo směřovat – k upozornění na zajímavá jména, zajímavé tituly. Vždyť je to vlastně celé reklama.

Obvyklý argument "čtu málo" také chápu. Na druhou stranu… kdo by tedy měl v anketě přispívat, když ne bývalá šéfredaktorka Fantasy Planet? :) Pro koho se tedy ta fantastika tvoří a kdo ji čte, když i šéfredaktoři žánrových periodik "málo čtou"? Teď to neberte jako osobní útok, je to obecný povzdech organizátora ankety. Rád bych, aby odpovídali v dané věci zběhlí lidé… a vlastně zoufale nevím, kde je mám brát…

Vytíženost (a lenost) nekritizuji už vůbec, to naopak naprosto chápu. I proto jsem psal jako základní bod toho celého, že anketa je dobrovolná. A vážím si času, který jste obětovala na tento komentář. Líbilo by se mi, kdyby z této diskuze vykrystalizovaly nějaké návrhy, nápady, vůbec pochopení celé problematiky (proč lidé odpovídají, neodpovídají, jestli to má smysl, jestli to raději nezabalit, protože to nemá význam…).

A poslední bod – a proč jsem rád za tento komentář: jakákoliv zpětná vazba je skvělá. Když nic jiného, vím, že e-mail funguje a že zpráva dorazila. Prosté "nebudu odpovídat, už mi nic neposílejte" zabere pár vteřin a já vím, na čem jsem. Případné "odpovídat nechci, ale zajímá mě to, pošlete mi mail až budou výsledky" je také super. Jakákoliv odpověď je lepší než žádná odpověď. Kdyby ty nějaké odpovědi byly, možná bych nemusel psát takovéhle články…:)

Výborný komentář, díky za něj. V podstatě shrnuje celou problematiku. Opět to vezmu postupně. Česká fantastika je malá a nutně bude minimálně část z těch, které oslovím, zapojena do literárního provozu. A tím vznikají různá omezení – o střetu zájmů nemluvě. Robert Pilch a Michael Bronec mi napsali už napoprvé, že nic než to, co produkují, prakticky nečtou, že to vnímají jako střet zájmů a že hlasovat nebudou. To je naprosto legitimní, chápu to, rozumím.

Rozumím tomu i u Vás. Na druhou stranu… píšete "čtu poměrně málo". A přitom vím, že jste bývalá šéfredaktorka Fantasy Planet. Kdo jiný už by měl číst, když ne šéfredaktoři žánrových médií? Teď to neberte osobně, není to útok, je to zoufalá řečnická otázka organizátora ankety na to, kde má brát lidi, když mu ti v "nejvyšších patrech" řeknou, že moc nečtou…

Další fenomén: díky tomuto Vašemu komentáři jsem zjistil, že bych si asi fakt měl přečíst toho Staveleyho (kterého už doporučovali Jiří Pavlovský a Martin Bečvář v rámci ankety) a poprvé jsem narazil na jméno Michael Fletcher, které si teď pohlídám. V rámci ankety by to do výsledků nebylo zařazeno, ale zůstává to zajímavé pro toho, kdo čte komentáře. Třeba pro mě.

A za třetí – vytíženost (a lenost) nijak nekritizuji, tomu naprosto rozumím. Nicméně jakákoliv zpětná vazba (a třeba tento Váš komentář je výborná zpětná vazba) mi udělá trochu jasněji. Ostatně, krátká odpověď ve stylu "nechci odpovídat, neotravujte mě", je super, už nenapíšu, není co řešit. Podobně jiná krátká odpověď: "Zajímá mě to, pošlete výsledky, ale neodpovím, nestíhám a necítím se na to." Beru, chápu, akceptuji, zařídím se dle toho. Obě by jistě zabraly méně času než dohadování se pod článkem na Sardenu…:)

Předchozí odstavec, prosím, také neberte jako kritiku. Snažím se to všechno v první řadě analyzovat a pochopit, udělat si v tom jasno. Nemají ti lidé, kterým píšu, čas? Mám oslovit jiné? Najdou se nějací jiní? Byly informační maily k anketě špatně poskládané, takže to případné přispěvatele odradilo? Kdybych to formuloval jinak, odpovědělo by větší množství lidí? Nebo jsou prostě jenom ti, kterým píšu, tak vytížení, že to ani nečtou a věnují se jiným záležitostem? Kdo je vlastně ta "odborná fantastická veřejnost"? Máme takovou?

Ještě jednou díky, že jste si udělala čas na komentář, právě z diskuzí na základě takovýchto příspěvků může vzejít (alespoň pro mě) nějaký závěr, směr, kterým se vydat. Díky!

Myslím, že v mém případě hrál podstatnou roli v tom, že jsem třeba letos do ankety nepřispěla, fakt, že jsem nezaregistrovala (pokud to bylo v prvním mailu výslovně řečeno), že tituly, na kterých se podílím, můžu aspoň zmínit, i když se nebudou počítat. V takovém případě už bych to brala jako o něco víc fér - vyberu si tři knihy, dvě se objeví jen v komentářích, ale aspoň budu mít pocit, že jsem opravdu měla možnost volby ze všeho, co jsem četla. Fantom Print vydává 40 titulů ročně, takže i kdybych vybírala jen z naší produkce, došlo by na něco kvalitního (to, že nás živí brakovky a Warcraft, neznamená, že nepoznáme dobrou knížku).

K té řečnické otázce - čtou redaktoři, šéfredaktor se zoufale snaží ukočírovat celý ten pojízdný cirkus a sám má čas tak leda na čtení hodnocení na goodreads :) Aspoň takovou zkušenost mám já. Ale souvisí s tím určitě i skutečnost, že nejsem "blázen, kerého baví číst žebříčky". Mě už v tomhle bodě nebaví ani fantastika obecně - rozumím jí, jsem ji schopná posoudit, ale už je to pro mě prostě jenom práce a přestala jsem být schopná si její čtení jednoduše užívat. Což je přesně ten důvod, proč jí málokdy věnuji svůj omezený volný čas. Jsem si jistá, že jiní lidé jsou na tom lépe (třeba ti, kteří svoji šéfredaktorskou pozici na rozdíl ode mě neopustili). Každopádně z česky dostupné fantastiky přečtu jen kolem třiceti titulů ročně, což je podle mě málo. Možná se pletu.

Na závěrečné otázky bych řekla, že mě nejspíš odradil průvodní mail k anketě - nepochopené zadání je sice spíš známka mojí blbosti než cizí, ale možná nejsem sama. Jak psala i Monika Jupová, když jste v redakci nakladatelství, chodí vám ohledně knih nechutné množství mailů denně. Každá zpráva má ve výsledku asi tak 8 vteřin na to mě zaujmout, než se rozhodnu, jestli mi stojí za to se jí zabývat, a často ji v téhle první fázi spíš jen prolétnu než přečtu. Nepodceňovala bych jednoduché věty, odrážky, jasné instrukce a tučně psaný a třikrát podtržený deadline :)

Netuším, koho všeho oslovujete, takže ani to, jestli někdo chybí. Pokud má anketa relativně málo respondentů, možná by stálo za to ji neprezentovat primárně jako žebříček, ale prostě jako seznam doporučení? Tím, že obsahuje i výčet komentářů, nakonec právě tím je, a do určité míry by se tím odbourala argumentace těch z nás, kteří jsme ve střetu zájmů. Komentář s důrazným upozorněním, že jeho autor není ke knize neutrální, je pořád lepší než vyřazení z výsledků.

Díky ještě jednou – tohle je taky skvělá zpětná vazba. Příště zdůrazním, že záleží na lidech a na tom, co považují za hodno doporučení, ne na tom, jestli na knize pracovali (jakože… do výsledků se to počítat nebude, ale jako doporučení to funguje).

To podělení se o šéfredaktorskou zkušenost je taky super, taky díky! :) Jen Vás opravím – právě přečtení 30 knih z oblasti fantastiky (a mimochodem, nemusí to být jen česky, svého času v anketě doporučoval Jan Vaněk jr. Stephensenovo Seveneves, které do češtiny ještě stále přeloženo není) Vás plně opravňuje k přispění. Prof. Trávníček ve svých výzkumech o čtenářství považuje za čtenáře takového jedince, který přečte jednu knihu (a teď si nejsem jistý, jestli jakoukoliv, nebo počítá jen beletrii…) za rok. Pokud se člověk literatuře věnuje, je to samozřejmě děsivě málo. Ale dělá to z kohokoliv, kdo přečte třicet knih (a ještě v daném žánru!) za rok skutečného odborníka. Můžeme možná dodat "bohužel", ale je to prostě tak.

Co se průvodního e-mailu týče – též děkuji za podněty. Tam by primárně měl zaujmout název. Kniha roku, anketa, jo, jasně, tam přece chci hlasovat, je to zároveň reklama a zároveň mám přece rád/a fantastiku, takže se podělím. Tohle je moje představa toho, co by mělo čtenáři mailu naskočit. Teď chápu, že u Vás to tak není – a je to v pořádku, ale z titulu Vaší bývalé funkce by člověk čekal… a už se motám v kruhu...:)

Abych řekl pravdu, mail s hlavičkou "Anketa Kniha roku Sardenu – seznam doporučení" mi nejprve přišel poněkud směšný. Ale možná to není špatný nápad…:)

Emaily mi chodí. Mám pocit, že dost často (on i ten rok uteče rychle). Nechávám je bez odpovědi, protože po nás "lidech, co mají k fantastice co říci" chce někdo něco furt. Něco málo zvládneme mezi normální prací (kolik z nás ta fantastika živí?), rodinou a koníčky ohodnotit, oporotcovat a okomentovat, zbytek ne. Nedivím se, že anketu okrajového internetového periodika s pravděpodobnou čteností pár desítek unikátů na článek zařadí většina lidí do toho zbytku. (Full disclosure: na Sardenu jsem jako publicista začínal a až do převzetí chronickým vykradačem cizích příběhů na něj rád přispíval.)

Zkrátka, nestydím se a po posledním ublíženém emailu a tomto článku doufám, že příští rok už mi ani první email, ani následné kobercové bombardování připomínkami nedorazí. S anketou přesto přeji hodně štěstí, věřím, že beze mě nejen nezahyne, ale bude jí lépe.

Ahoj Davide! Taky díky za komentář. Tento článek (potažmo anketa) má nutně dvě roviny. Jedna je lidská a ublížená – samozřejmě mě štve, že se tady o něco snažím, obětuju tomu čas, práci, beru to jako své dítě… a mám pocit, že v přímém přenosu vidím, že to dítě pomaličku umírá. Tuhletu rovinu se snažím krotit.

Ta druhá je "nadosobní". Možná jsou to nějaké mesiášské tendence nebo co, ale mám pocit, že česká fantastická scéna (a tím myslím tu profesionální, lidi, kteří se tím živí, i tu poloprofesionální – weby jako Sarden, Dagon, Vlčí bouda, Fantasy Planet…) by měla mít víc pojítek, než je jen zájem o fantastiku. Pocit potenciálu mám u Cen ASFFH (včetně toho, že to loni vypadalo, že by díky Haně Fruhwirtové a Janu Kravčíkovi mohla vzniknout nějaký spolek, který by se snažil propagovat českou literaturu v zahraničí; aktivně jsme, dle mých informací, zareagovali já a Karel Krajča z Vlčí boudy, částečně i z Dagonu… ale zatím to vyšumělo…), u odborných snah uchopit fantastiku (A. K. K. Kudláč, Tereza Dědinová), podobný potenciál má v mých představách tato anketa… A bylo by skvělé, kdyby existovala nějaká zastřešující instituce, nějaká funkční ASFFH. To tu prostě není.

Jak jsem psal v odpovědi na komentář výše, nezpochybňuji vytíženost oslovených. Nechci, abyste se Ty nebo kdokoliv jiný styděli. (Přestože věřím, že krátké "děkuji, nechci" by Ti určitě zabralo méně času než tento komentář.) Chci porozumět tomu, proč se nedočkám odpovědí. To ti lidé nechtějí? Nemohou? Ptám se špatných lidí? Pokud ano, proč mě ti lidé nepošlou někam a nechávají se bombardovat těmi (čtyřmi) emaily? Bylo by to jiné, kdyby anketa fungovala pod hlavičkou XB-1 nebo Pevnosti? Má to celé smysl, když to vyjde v první řadě na Sardenu, který, jak píšeš, se dá s přehledem zařadit mezi okrajová internetová periodika s velmi malým dosahem? (Přenici o tom, jestli existuje nějaké neokrajové médium, když se fantastice věnuje asi patnáct webových stránek, bych nechal na jindy…)

Pokud by Ti to nevadilo, v databázi kontaktů bych Tě ještě nechal. Za rok Ti pošlu e-mail – a pokud budou emoce stejné a když mi napíšeš, že s tím nechceš mít nic společného, vyřadím Tě. Ale zrovna Tvůj příspěvek do ankety by mě velmi zajímal, Tvé recenze (stejně jako třeba recenze Honzy Žlebka a dalších) jsem vždycky četl (a stále čtu) rád a Tvých názorů si vážím.

A ještě jedna osobní poznámka: co bylo na tom posledním mailu, proboha, ublížené? Odečtu-li odkazy, zbývají v tom mailu tři věty. Pokud Ti "Ještě jednou děkuji těm, kteří do ankety v posledních třech letech přispěli, pro ty nezúčastněné přidávám mírně rozezlené povídání o smyslu ankety", pak se omlouvám, pokusím se být příště neutrálnější.

Pff, když jsi mi tak šikovně polechtal ego, tak nemůžu jinak než příště odpovědět :-D Díky ze reakci. Já si nicméně osobně stejně myslím, že fantastika je už takový mainstream, že od nás nějakou nadšeneckou pomoc dávno nepotřebuje. Jakékoli ankety, co si tady uděláme, nebudou mít na drtivou většinu čtenářů vliv a těch pár hardcore starých fanů, co se tím prokousají, má načteno beztak víc než my :-)

No, tohle je aspoň téma! Já Ti nevím. Jasně, fantastika je mainstream v tom smyslu, že všichni znají Harryho Pottera, Pána prstenů, Avengers a pár dalších drobností. Když se studentů v prváku zeptám, co čtou, častá odpověď je, že fantastiku. A když se jich zeptám, co konkrétně, zvládnou dát dohromady právě Harryho Pottera, většinou ty nové dystopie (Hunger Games, Divergence...), pár zná Tolkiena, občas se objeví Hraničářův učeň. Takže… je fantastika natolik mainstream, aby si lidé uvědomili, že i takový Kazuo Ishiguro je fantastický (vezmu-li tedy Neopouštěj mě a Pohřbeného obra)? A že česká fantastika má dost zajímavou historii a zajímavé autory včetně třeba Ivana Kmínka a jeho skvělé Utopie, nejlepší verze? Že jsou tu pokusy o světovost (Mycelium, Algor), že někteří autoři prorážejí do zahraničí (Julie Nováková, Hanuš Seiner)? Asi mám jakési učitelské tendence tohle všechno šířit. A anketa je možná drobný, ale přesto příspěvek.

Příspěvěk Alexandry Petákové se mnou v mnohém rezonuje, natolik, že bych se pod něj podepsala.

V článku mě oslovila tato informace: "Nebo jste v předchozím roce nic z fantastiky nečetli, ale doporučili byste skvělou knihu z oblasti literatury faktu. Nebo jste nečetli nic z loňského roku, ale konečně jste si doplnili knihy, které vyšly v roce 2014 – a dvě z nich vám přijdou jako hodny zmínky. Sem s nimi. Sem s tím vším."  Aha! Pro mě dost podstatná informace. Protože první kniha, která mě okamžitě v hlavě naskočila po přečtení mailu s prosbou o příspěvek do anktery,  byla Bounty od Michaela Byrnese, následovaná myšlenkou - pro tu nemůžeš hlasovat, protože má nálepku "thriller". A tak jsem nehlasovala vůbec. Anketu pořád vnímám především jako dobrovolnou. Ano, možná jsem měla na mail reagovat se stručnou omluvou: "promiňte, hlasování se nezúčastním". Denně mi chodí desítky mailů úzce spatých s prací (s knihami, které mám na starosti). Tyto maily mají pro mě absolutní prioritu. Maily, kterými jsem doslova zahlcena.  Pro představu - jedna vydaná kniha pro mě osobně není otázka 10 ani 20 mailů, je jich víc, mnohem víc. A poslední roky nemám na starosti jenom fantastiku.

Na závěr snad ještě osobní rovina, denně čučím do obrazovky pc 8 hodin v kuse, v podstatě nezvednu zadek ze židle. Po práci jsem často "vybzíkaná" (čti unavené oči, kor s mým počtem dioprití, unavený mozek). Po práci nejsem schopná písmenka vnímat, učtu maximálně zprávy, články na webu psychologie.cz, sem tam časopis - nic z toho s fantastikou nesouvisí (kromě Pevnosti, zdravím redakci!). A pokud knihu, tak ženské romány nebo thrillery, a to ještě víceméně o dovolené. U nich si odpočinu. Tak, a je to venku. :-) Striktně rozděluju práci a volný čas, jinak bych se za těch 11 let musela zbláznit.Ono dost dobře stačí, když mi ve volném čase občas jede v hlavě, co vše musím zítra zařídit, co vše mi ještě v celkové skládačce chybí...I takto mi práce zasahuje do volného času. Zkrátka nepracuju za kasou nebo u pásu, nechodím domů s čistou hlavou. Svou práci mám pořád ráda, i po těch letech. Jenže znáte to přísloví o kovářově kobyle...(A Vám, Honzo závidím ten entuziasmus, Vaši studenti mají štěstí, že mají takového kantora, jak dlouho učíte?).

Nicméně Vaši frustraci chápu, ten příměr s dítětem sama moc dobře znám a taky s frustrací obecně bojuju.

 

Pevnostní redakce zdraví zpět! :D Jen jsem chtěla poznamenat, že s tím objemem e-mailů k vydávaným knihám jsme na tom podobně, akorát naše tituly jsou výhradně sf&f, takže tím žiju pořád. A že taky dělím čas na práci (u mě fantastika na 20 způsobů) a volno, a když už ve volném čase čtu, tak vyloženě gay romance... :) Fantastika mi v takovém případě nesmí domů, to už by se člověk vážně zbláznil. Kovářova kobyla opravdu platí. Občas ani víkendy na zregenerování od žánru nestačí a nějaká anketa se do těch prioritních záležitostí už prostě nevejde...

Každopádně je nás zřejmě víc v podobné situaci, to je dobré vědět.

Taktéž díky za odpověď. Zrovna Vás bych ovšem vší silou bránil – my spolu přece komunikujeme, loni jste hlasovala. A já si toho velmi vážím, tím spíš, když čtu tento Váš komentář. Navíc jste nakladatelská redaktorka, takže je jasné, že čtete zejména tituly, na kterých pracujete. Když jste hlasovala posledně, byly mezi těmi třemi dvě knihy z nakladatelství Triton. Ty samozřejmě nebylo možné do celkových výsledků započítat, ale v komentářích se objevily – a pro mě osobně to význam má: kdo jiný by měl vědět, co je z produkce nakladatelství nejlepší, než ten, kdo to má na starosti?

Hodně důležitá zpětná vazba pro mě je, že jsem očividně nezdůraznil, že důležití jsou pro mě lidé a jejich názory, anketa a její výsledky jsou až v druhém sledu. To zkusím příští rok napravit. Monika "Slíva" Dvořáková mi přeposlala Váš mail – a na tom je v plném rozsahu vidět ono nedorozumění. Kdybyste bývala poslala ten mail mně, já už si z toho odpověď pro anketu vytáhnu. A zazněl by hlas proti Projektu Kronos, což by bylo dost zajímavé (vždycky jsem raději, když to není černobílé).

Jak jsem psal i k dalším dvěma komentářům, naprosto nezpochybňuji vytíženost respondentů. A… vlastně se omlouvám, že ještě navyšuji objem práce. Ale… fakt mám pocit, že to má smysl. Jinak bych to nedělal. A možná se mýlím, ale ještě se v tom zkusím pár let udržovat…:) A kdybych k tomu měl přidat osobní rovinu: kromě práce studuji doktorát (takže učím ještě tam), k tomu samozřejmě Sarden, nějaký osobní život… taky bych neřekl, že toho mám málo. Ale v tomto případě se řídím heslem "kdo, když ne já/my".

Neřekl bych, že kvalita učitele se pozná podle počtu aktivit, které provozuje…:) Ale děkuji. Po deseti letech ve školství už to také není co to bývalo. Na druhou stranu má člověk spoustu zkušeností, to dost pomáhá. A teď půjdu konečně dorazit ty čtenářské deníky…:)

Začnu z daleka (to já často).  Už si nepamatuji, v kterém roce jsem byl přibrán mezi Akademiky, ale velmi záhy jsem si uvědomil, že Akademie má obrovský problém v základním nastavení, potíž, kterou sám za sebe nazývám "Nebula versus Hugo" - jinými slovy, má to být "odborná" nebo "čtenářská" anketa/cena? ASFFH se snažila být oboje najednou, což dost dobře nejde; reformy, které tam před několika lety zavedla Jana Jůzlová, byly snahou ten rozpor vyřešit, leč - nikoli její vinou - snahou ve výsledku dosti polovičatou... Dlouho jsem si myslel, že jediné funkční řešení je udělat z ní aparát čistě odborný, i za tu cenu (respektive především za tu cenu), že by ze stávajícího počtu Akademiků bylo osmdesát procent odejito (včetně mne).

A teď tu máme tohle. Anketu, která předem resignovala na to, být anketou veřejně čtenářskou, což chápu, protože čtenářská anketa bez mantinelů sice netrpí nedostatkem respondentů, leč jejich kvalita je v souhrnu... řekněme... nevyrovnaná. Takže fajn. Organisátor zvolil mnou - viz výše - preferovaný přístup a oslovil okruh těch, které má za odborníky. Což ovšem, jak se ukazuje, naráží na to, že "odborníci" zhusta a) podléhají únavě materiálu a b) jsou limitováni nežádoucím střetem zájmů... (Obojí pozoruju sám na sobě, proto taky přispívám pokaždé toliko nezapočítávaným komentářem, obojí víceméně přiznávají i všichni diskutující nade mnou.)

Takže to vypadá na slepou uličku (doufejme, že pouze vypadá). Vidím z ní ale pouze dvě jakés takés myší díry ven: pokud možno co nejvíc rozšířit síť oslovených (neptejte se mne ale jak, to nevím, a nadto se to musí činit opatrně, aby kvantita nepohřbila kvalitu) a ve vyzývacím mýlu propříště více zdůrazňovat, že má-li respondent pocit, že něco z toho, čím se v minulém roce zabýval profesně, by si zmínku zasloužilo, nechť ji i tak - ovšemže nebodovaně - učiní...

Protože rozhodně by bylo škoda ten projekt pohřbít. Mám tyhle novoročními přehled a žebříčky rád, jako autor (vždycky potěší, když se v nich člověk najde) i jako čtenář ( neb upozorňují na to, co jsem přehlédl a přehlédnout neměl) - a nevím, jestli jste si toho všimli, leč v poslední době jich povážlivě ubylo...    

Milý pane,

v první řadě díky za komentář i za podporu, každá variace na téma "je to dobrý projekt" samozřejmě potěší. Co se myších děr týče, před obě se pokusím nastražit sýr. To druhé je jednoduché, to první je problematické. V rámci ankety bych si nejvíc přál, aby to fungovalo trochu samospádem – aby se v ideálním případě sami přihlásili lidé, kteří chtějí publikovat anketní odpovědi. Ale zatím mám dojem, že většina má opačný problém – necítí se být kompetentní (a důvody jsou nejčastěji pocit, že mají málo načteno, a střet zájmů…).

Anketa nepokrytě kopíruje styl Knihy roku Lidových novin. Je to zejména proto, že se mi ten formát líbí. Ale neznamená to, že by anketa neměla nebo nemohla doznat změn. I proto jsem rád za reakce a komentáře zde pod článkem i na mailu, je to zpětná vazba, na jejímž základě snad půjde aspoň něco málo zlepšit.

Jak vidno i zde je zmíňka o českém světě fantastickém jako o malém ustáleném rybníčku. Dobrá tedy, ale i sem mohou téct osvěžující potoky či potůčky plné neotřelých myšlenek. Anketa má  rozhodně smysl a nejeden čtenář rád šáhne po té či oné doporučené knize. Osobně si dokonce myslím, že výsledek může působit věrohodněji než třeba ceny Akademie. Co se jeví jako malý nedostatek je seznam oslovených - autoři či redaktoři různých nakladatelství se věnují hlavně "tomu svému" a proto je jasné, že jejich pole působnosti je poněkud omezené. Je pochopitelné, že volné chvíle netraví se svou prací, ale raději dají přednost hmmm čemukoliv (pro některé je to neuvěřitelné, ale je to tak).             Uměl bych si představit, že by byli oslovení i mnozí recenzenti různých specializovaných web stránek, autoři blogů či povídek, jenž pravidelně přispívají do soutěží. Nejedná se o kapacity přes fantastiku či lidi, jenž "něco znamenají" , ale daný žánr milují a čtou a nejsou ničím vázáni. 

To bych moc rád, aby sem tekly osvěžující potůčky neotřelých myšlenek!

Oslovuji všechny dostupné redakce – XB-1, Interkom, Pevnost, z webů Fantasy Planet, Dagon, Vlčí bouda, Děti noci, MFantasy, Fantasya, Sarden asi nemusím zmiňovat… a letos nově i FantasyMag, Vanili.cz a SvětMeziŘádky. K tomu samozřejmě různí další lidé spjatí s fandomem, konkrétní redaktoři webů či časopisů, spisovatelé… Než anketa začala, zkusili jsme dát společnými silami dohromady seznam lidí, které bychom měli oslovit. Ale ani "vnitrosardenově" to moc nefungovalo. Před každou anketou je tu "reklamní" článek, aby se nám přihlásili zájemci-čtenáři. Díky tomu jsme získali za poslední dva roky jednu osobu… To si nestěžuji, to je argument pro to, že se snažíme s rozšiřováním seznamu něco dělat.

Seznam každý rok o pár jmen a kontaktů rozšířím, ale je pravda, že by to možná chtělo nějakou revizi. Až bude nějaká volná chvíle, vrhnu se na to. Díky za komentář i za tipy (třeba ten s autory povídek je moc dobrý, mohl bych oslovit organizátory soutěží – to jsem ještě neudělal!).

A český fantastický rybníček bohužel malý je. Naštěstí existuje čas – takže dorůstá nová generace vážných zájemců o fantastiku. Jen kdyby se třeba sami chtěli přihlásit...:)

Někde se ti čtenáři musí schovávat...dotyčný "reklamní" článek jsem samo zaregistroval. Osobně jsem přečetl ani ne 10 knih (možná i těch 10, těžko říci) vydaných v daném roce, což si myslím, že není zrovna repre vzorek. A dotyčné knihy jsem ani nenašel mezi hodnocené. Uvědomuji se literární hodnotu a odlišnost třeba Crouche, Barrona či Beagleo, ale raději šáhnu po Asherovi. Takže si nejsem jistý, zdali takový čtenář (či doporučovatel) by byl ten pravý :)   Ale jinak se dobrovolně hlásím na příští rok :)

Taky mám pocit, že by ti čtenáři někde měli být. Jen kdyby se tak chtěli sami objevit! :) A deset novinek z uplynulého roku je dost. Upřímně – skutečně málokdo má možnost pravidelně sledovat produkci a číst ji. Vlado Ríša má v citovaném úvodníku pravdu, že učíst se to nedá. Ale s tím ani v anketě nepočítáme, není to hledání nejlepší knihy, jsou to doporučení, soupis tipů na zajímavé tituly. Pokud čte člověk fantastiku pravidelně a věnuje se jí, je deset knih vydaných v uplynulém roce dostatečné množství, aby byl dotyčný oprávněn hlasovat.

Jiným slovy – vítejte na palubě! :) Mohl byste poslat svoji mailovou adresu na adresu redakce (denik.sarden@gmail.com)? Přidal bych Vás do databáze…;)

A mimochodem – Neal Asher je výborný, loni jsem v anketě hlasoval pro jeho Blábol…:)

Přidat komentář