Hra o trůny, sedmé kolo boje o přežití

Článek od: Martin Stručovský - 03.10.2017

Hra o trůny letos přiletěla o něco déle, než je jejím zvykem. Udržela si však svoje kvality či nikoliv?

Po předchozí, tedy šesté řadě, už to vypadalo, že se všechno blíží ke zdárnému konci. Koneckonců Danerys zamířila zpátky na rodnou hroudu, Jon si vybojoval sever a byl prohlášen králem severu. A Cersei si nechala udělat nový účes a provedla několik dalších životních změn, z nichž tou nejdůležitější je bezesporu usednutí na Železný trůn. Zdálo se to tak naprosto jednoduché. Mladý rek se připojí k jedné z dam, které si to pak půjdou rozdat v bahenním zápase anebo prostřednictvím svých armád. Jenže tohle přesně se nestane. Do finále totiž zbývá ještě jedna sezóna a čas je tak potřeba nějak vyplnit. A tím se vlastně dostáváme k označení celé sedmé řady. Není totiž ničím jiným než výplní mezi šestou a osmou řadou a představuje jen několik pohybů po šachovnici s postavami, z nichž některé už zmizí navždycky. Samozřejmě dojde na nějaké to kočkování mezi oběma královnami – asi nejvíc je v tomhle efektivní epizoda The Spoils of War, kde dojde na střet Králokata a draka. Jinak je takhle řada ale celá o tom, že se Jon snaží obě ženy přivézt k rozumu a dokázat jim, že se zpoza Zdi blíží obrovská armáda, kterou opravdu nezajímá, čí zadek se zrovna na trůnu nachází. Za tímhle účelem proto podnikne cestu za Zeď, aby přinesl důkaz o jejich existenci (dost možná nejlepší epizoda téhle řady (Beyond the Wall).
Jenže i přes to, že je tohle vlastně jen výplň, to nemění nic na její zábavnosti. Jasně, děr v logice tu najdete asi tolik jako v ementálu, jenže nejsme na akademické půdě a nesnažíme se dobrat něčeho převratného. Sedmička těží z toho, že už dávno předběhla svoji předlohu, co se děje týče. Cítíte na ní, že se nesnaží o adaptaci stránku po stránce. Děj najednou víc frčí a má mnohem větší dynamiku. Samozřejmě nechybí ani proslulá vybíjená postav a dost se mává s osudy těch přeživších, z nichž jednu čeká naprosto velký obrat. A samozřejmě je tu Arya, kterou by asi nechtěl naštvat nikdo.
Sedmé kolo nabízí všechny aspekty, které máme na tomhle fenoménu rádi, plus něco navíc (především mega souboj s drakem, což je asi sen každého fanoušky fantasy) a dál baví. Jen se nejde zbavit dojmu, že kdysi nabízela i kvalitnější příběh. 

Game of Thrones, season 7
Počet epizod: 7
Showrunneři: D. Benniof, D. B. Weiss
Herci: Kitt Harrington, Peter Dinklage, Nicolaj-Coster Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke
Premiéra: 16. července
 

Komentáře

Přidat komentář