KOMIKS: Stéphane Lapuss' - Renaud Collin, Mimoni 2: Příšerná panika

Článek od: David Hálek - 01.03.2016

Parta žlutých krabiček z Kinder vajíček se vrací, aby vám zlepšila den. Asi tak na pět minut.

Jako by to bylo vloni, co kina po celém světě vzala útokem banda těchto žlutých trotlů. Pěkně nás promasírovala mediální kampaň, děti zničily nejednu peněženku, a aby toho nebylo málo, dočkali jsme se komiksu. A i přesto, že (nebo naopak protože?) se jednalo o pěknou jednohubku, nyní tu máme druhý díl!

Oproti prvnímu dílu se nic moc nezměnilo, jen co je pravda. Příšerná panika, stejně jako Banán!, má necelých padesát stránek, a tudíž se jedná o záležitost na maximálně čtvrt hodinu. Tomuto argumentu přispívá i to, že se v celém komiksu prakticky nemluví, a jednotlivé stripy tak přelétneme bez sebemenšího zaškobrtnutí.

Když už se v Příšerné panice přeci jen promluví, jde o krátké výkřiky typu ‚Zmrzka!‘. Mimoni jsou jednoduchá stvoření a k nadšení jim stačí skutečně málo, což ale vůbec nevadí. Máme alespoň jistotu, že když už něco zařvou, znamená to, že je to pro ně důležité a že máme být nadšení stejně jako oni. A navíc, a tím jsem si naprosto jistý, ‚zní‘ všechno pěkně mimoňovsky, jako to známe z filmů. Kdo řekne, že neslyšel v hlavě mimoňský hlas, tak lže. Absence dialogů ale není mnohdy na škodu. Kreslíř Renaud Collin si dal záležet, aby v každé situaci bylo zcela jasno, o jakou emoci a náladu se přesně jedná. Jeden by neřekl, kolik obličejových svalů takový mimoň má. A když už mimoň něco chce, prostě to ‚řekne‘ v podobě do celého stylu pasujícího piktogramu.

Něčím se ale přece Příšerná panika liší od svého předchůdce. Má totiž něco, co Banán! neměl. Fialového mimoně! Nejenom, že zjistíme, jak takový mimoň vzniká a jak se ho zbavit, ale dočkáme se i slušné porce komiksů, ve kterých tenhle trotl v2.0. vystupuje v hlavní roli. Je to takový zdroj strachu, napětí a celkem často i dost slušného vtipu. Ne, že by si mimoni neporadili bez něho, ale když se objeví ta kupa fialových chlupů, máme se na co těšit.

Mimoni 2: Příšerná panika jsou solidní momentkou, která vydrží pár minut, člověk se u ní hezky zaculí, ale to je asi tak všechno. Pokud tady má někdo děti, tohle je zcela jistě pro ně. Vtipy fungují, chaos v podobě fialového mimoně taky. Nejedná se o žádnou povinnost, ale o pěkné zpříjemnění žlutého dne.

Galerii si můžete prohlédnout zde

Mimoni 2: Příšerná panika (Minions Volume 2: Evil Panic)

Scénář: Stéphane Lapuss'

Kresba: Renaud Collin

Překlad: Richard Podaný

Nakladatelství: Crew

Datum vydání: 23.11.2015

Vazba a počet stran: Brožovaná, 48

Cena: 149 Kč

Komentáře

Pro děti fajn, dcera by z toho byla jistě nadšená - kdybych jí nevnutil Usagiho a neposunul její vnímání komiksu o pár levelů výš, ale jinak nechápu, proč zrovna tihle trotlové dostali vlastní komiks :)

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Koukám, že budeš vzorný rodič :D.

Co se vlastního komiksu týče, Mimoni jsou neskutečně populární, a byli už od dob prvního Padoucha. Však i tržby filmů o tom vcelku vypovídají. A do toho neskutečná komerce, a co k tomu ještě ještě pod stromeček? Komiks. Je to taková ta situace, kdy popularita a marketing chtějí ze značky vycumlat naprosto maximum :).

Přidat komentář