SERIÁL: Constantine 01x01 Non Est Asylum

Článek od: David Hálek - 27.10.2014

Postavu Johna Constantina jsme vám čtenářům představili v červenci v tomto článku. Nyní je načase zjistit, kdo je ten zbývající Constantine ze seznamu. Zapomeňte na černovlasého Keanu Reevese, nový seriál vám představí protagonistu takového, jak jej znáte z komiksů. Tentokrát hrdinu hraje vynikající Matt Ryan.

S Johnem se setkáváme na místě, do kterého by jej poslala většina lidí – v blázinci. Je sžírán bolestivou minulostí i vyhlídkou na budoucnost a bezduchou věčností v Pekle. Potíže na sebe nenechají dlouho čekat. John obdrží úkol najít a ochránit dceru svého zesnulého přítele Liv Aberdine (Lucy Griffiths). Po nedůvěřivých začátcích a s trvající skepsí vůči Johnovu povolání ale Liv souhlasí, že vymítači pomůže odstranit mocného démona, který ji jde po krku. To se dvojici skutečně podaří a Liv nabídne Johnovi spolupráci, aby ve světě udělali trochu dobra.

Divák se seznámí s několika charaktery, z nichž se někteří určitě budou objevovat pravidelně. Krom Johna a Liv se nám představí Chas (Charles Halford), Johnův nejlepší kamarád se schopností ‚přežívat‘, Manny (Harold Perrineau, Ztraceni), anděl Páně černé pleti, jež se snaží Johnovi pomoci, i když s jeho hádankami a kódovanými monology se mu moc nedaří, a Johnův bývalý kolega Ritchie Simpson, který s blonďatým vymítačem nechce mít nic společného a udělá vše, aby od něj měl pokoj, čehož John s radostí využívá. Ritchieho hraje Haroldův kolega ze Ztracených Jeremy Davies.

Největší pozornost na sebe však poutá sám protagonista. John je sympaťák. Není to hrdina, ale (jak já bych řekl) pěkná kurva. Ve žlutém taxíku proplouvá životem díky alkoholu, práškům a suchému humoru. Odsekává, moc toho nevysvětlí, ačkoliv mu huba neustále jede, je ochotný vystavit své blízké bezprostřednímu nebezpečí jako návnadu a nebojí se ani výhružek, které by jeho přátele poslali sedět na hodně dlouhou dobu, jen aby mu pomohli. Co čtenáře komiksů zklame, je bohužel absence cigaret.

Hororové atmosféry si diváci užijí až až. Nic není, jak vypadá, světla poblikávají a tvoří děsivou hru stínů, zem se otřásá, v prázdných chodbách chodí neznámí lidé a slušně udělaní duchové jsou všudypřítomní. Hodně pomáhá i to, že to vlastně ještě není nejhorší a až s postupem času diváci zjistí, jak vypadá doslovné Peklo na zemi.

Constantine začal skvěle! Rozhodně se těším na další díly a jsem zvědav, do jakých průšvihů se John dostane. Čeká ho pěkně ďábelská jízda a není vůbec jisté, jestli z toho vyjde v pořádku. O duši již přišel, ale o svůj život a možnost spásy je ochotný bojovat do posledního dechu a já tam chci být a bojovat s ním!

"Jmenuji se John Constantine. Jsem ten, co se schovává ve stínech obrněn pouze kabátem a arogancí. Zbavím vás vašich démonů, nakopu jim zadky, flusnu na ně, až se budou válet na zemi, a s mrknutím pronesu nějakou suchou poznámku. Svou práci dělám sám, protože přiznejme si to: kdo by byl takový blázen, aby mi pomáhal?" - John Constantine

Komentáře

Já bohužel nadšený nejsem. Líbila se mi ta původní verze, tohle mi přišlo takové plytké. Navíc je vidět, že tvůrci jsou limitováni - Johnův charakter je oproti komiksům poloviční. To v komiksech je to skutečný hajzl a dějí se tam věci, které si nejspíš tvůrce tohohle seriálu nebudou moct nikdy dovolit. To by ho totiž muselo točit HBO

Tak jsem v druhém díle napočítal tři cigarety. Dvě na začátku, jednu na konci. Ani v jednom případě nebylo vidět, že by je John kouřil. Buď ji típal, vůbec ji nezapálil, nebo byl ke kameře otočený zády. Je to škoda, ale co se dá dělat.

Jsem z toho poněkud zmatená... je ten první díl totožný s pilotem, co byl ke shlédnutí už někdy před prázdninami?  Protože ten se mi docela líbil a nějak se mi nechce věřit, že by to byla ve druhém díle až taková katastrofa - na to, jak je Martin zhnusenej:-)

No už si to jdu pohledat!

U mě momentálně vedou Agenti Shieldu, druhá série se rozjíždí daleko líp než ta první...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Pilot před prázninami a Pilot oficiálně vypuštěný minulý týden se liší asi ve třech scénách. Ve výsledku ale v nové verzi Pilotu vyhodili ze hry Johnovu parťačku. Já jsem se konenečně dostal ke druhýmu dílu - nebylo to tak strašný, jak jsem čekal. Postava je sympatičtější (ačkoliv parchant to prostě asi nikdy nebude, ale Matt Ryan do toho dává všechno) a ta atmosféra malýho města naprostá paráda. A úvodní titulky fakt libózní. A to jeho kouření fakt "šulej" ale už to nevypadá tak katastroficky jako poprvé. Mimochodem - John nafasoval ve druhém díle parťačku novou a vypadá na sympaťačku.

jinak, Moni, tohle je ze stejných žánrových škatulek jako Kladivo - thriller, fantasy, detektivka, horor, navíc ti hrdinové jsou podobné charaktery, takže by se ti to mohlo líbit. A rozhodně doporučuju komiksy, Crew u nás vydala šest a doufám, že se dočkáme i ostatních.

Přidat komentář