FILM: Captain America: Návrat prvního Avengera

Článek od: Emil Hanych - 05.04.2014

Fáze 2 se precizně přehoupla do druhé poloviny. Iron Man 3 naplnil očekávání jak po stránkách kvality, tak výdělku, zato Thor 2 se vinou mnoha věcí stal průměrnou záležitostí.  Teď se na plátna kin vrací Captain America ve své druhé sólovce a my vám na následujících řádcích prozradíme, jak to dopadlo.

Po událostech v prvních Avengers pracuje Captain America pro  S.H.I.E.L.D. Její šéf Nick Fury je napaden neznámou skupinou útočníků a následně zdrhne do Evropy. Ještě před tím ale Captainovi svěří, aby nikomu nevěřil. Situace se zkomplikuje v okamžiku, kdy náš hrdina v pyžamu z americké vlajky odmítne veliteli S.H.I.E. l. D. u Alexandru Piercovi prozradit informace u Furym. Situace se tak obrací proti němu a Cap je sám proti všem a ve světě, který nezná, musí pátrat po tom, kdo stojí v pozadí toho všeho. A nebude to mít vůbec lehké, protože nácky a Rudou lebku z prvního dílu a emzáky z Avengers vystřídal další nebezpečný soupeř. Tentokrát proti němu stojí tajemný Zimní voják, s nímž má společného víc, než si vůbec myslí.  Nicméně není tak propracovaný jako Loki, ale nemá žádné zábrany.

Kromě staré party (Black Widow, Nick Fury) ve filmu uvidíme několik nových postav. První je okřídlený Falcon - v civilu Sam Wilson, Stevenův kamarád a vysloužilý voják, kterého ztvárnil skvělý Anthony Mackie,  Další novou postavou je již zmíněný Alexander Pierce do jehož role Marvel obsadil Roberta Redforda a byla to znamenitá volba, jelikož Redford má s politickými filmy velkou zkušenost a je vidět, že mu role šéfa S.H.I.E.L.D. u sedla.

Ano, druhý Captain America je především politický thriller, který odkazuje na klasiky Tři dny kondora či Všichni prezidentovi muži. Ovšem nečekejte žádnou nudnou konverzačku o špíně v agentuře, oba režiséři Russo nezapomínají, že se stále pohybujeme v komiksu, takže se můžete těšit na spoustu hodně povedené akce. Akční scény mají šmrnc, nápaditost, čiší z nich oldschoolová hravost a v některých momentech zavání filmy o Jasonu Bourneovi . Zejména souboje Capa a Zimního vojáka jsou znamenité. Pomyslnou třešničkou na dortu akční scén je pak finále, které se dá srovnat s tím v Avengers.

Captain America: Návrat prvního Avengera je tak ve výsledku příjemným překvapením, které sebou kromě výše uvedeného, přináší řadu odkazů na komiksový vesmír a čekání na Avengers: Age of Ultron teď bude o to delší. Mimochodem, neodcházejte před koncem titulků. I tentokrát si Marvel připravil podtitulkové scény, které opravdu stojí za to.

 

Subjektivní hodnocení: 90%

Captain America: Návrat prvního Avengera /Captain America: Winter Soldier

Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Předloha: Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha)
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson

Komentáře

Přidat komentář