RECENZE: Míla Linc, V prachu a krvi

Článek od: Martin Stručovský - 06.03.2013

Kovář si v minulém díle užil do sytosti pašování, zbavil se depresí a vybudoval si malou pašeráckou organizaci. Svůj výlet završil vykoupáním v řece Mississippi  a museli jsme tak čekat na další díl.

Naštěstí ne moc dlouho dlouho, dvacet devítka vyšla jen pár měsíců po dvacet osmičce. Před námi leží svět, kde neexistuje Vestfálský mír a trvající válku doprovází morová epidemie. K tomu si připočtěte kanibalismus a je postaráno o úžasnou zábavu.

Linc využívá svého světa na maximum  a díky všemu, co si o reáliích a vůbec zbraních nastudoval, je dokonale autentický. Samozřejmě, že pod touhle depresivní fazónou nechybí klasické dobrodružství plné soubojů a odhalování tajemství. Dva poslední díly jsou spolu hodně propojené  – na konci Žambochova se Kovář topil v Mississippi, na začátku Lincova se vynořuje v jakési české řece. Druhý propojovací článek představují tajemné léky, které dokáží vyléčit každou nemoc. Kovář se vydává po jejich stopě, aby se dostal až ke zdroji. A během celého pátrání si klade otázku, zda ve svém chování nezachází moc daleko. Jestli jeho metody nejsou moc tvrdé a nemění se z klaďase v darebáka.

Na křtu autor prozdradil, že psát Kováře pro něj osobně byla čest. Musím potvrdit, že se svého úkolu zhostil se ctí. Po dvou románech z Černého hvozdu a několika povídkách se rozhodně nemá za co stydět. Máme co dočinění s dostatečně vypsaným autorem. O reálnosti světa už jsem mluvil. Musím ale vypíchnout i jeho zkratkovitý způsobu akce. Žádné velké rozepisování, hezky v jedné větě. Nemluvě o neustálých dějových zvratech, z nichž zejména ten závěrečný vám vyrazí dech.

V prachu a krvi představuje nefalšovanou oddechovku. Nezbývá, než doufat, že si Linc ještě pár dílů střihne, protože do téhle řady prostě dokonale sedne.

Agent JFK 29: V prachu a krvi
Linc, Míla - Vykoukal, Jaromír

Nakladatel: Triton, E. F.
Obálka: Petr Vyoral
Redakce: Milena Matějková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2012
Počet stran: 224
Rozměr: 125 x 185
Provedení­: paperback
Cena: 209 Kč

Anotace:
Jediným krokem se John Francis Kovář dostal z mississippského mokřadu do Čech 17. století. Tenhle svět je ale tvrdší a vražednější, než si pamatuje z hodin dějepisu. Na polích neroste ani bodláčí, samotná země je nemocná a lidé se pojídají navzájem. Válka trvá přes půlstoletí a nehodlá skončit. Přežije? Dostane se zpět ke svým přátelům? Odhalí tajemství průchodu mezi světy? Pochybuje o tom, tenhle svět je příliš jiný. Albrecht z Valdštejna ovládá Frýdlantské vévodství, věže vídeňských chrámů zdobí muslimský půlměsíc, katolická Plzeň úpí pod nadvládou inkvizice. A řádí mor, proti němuž je Černá smrt z naší historie horším nachlazením. Kovář se ocitl v pekle a hledá cestu ven.

Román:
- Míla Linc: V prachu a krvi
Povídka:

- Jaromír Vykoukal: Simon říká

Komentáře

Přidat komentář