FILM: Nejlepší SFFH filmy roku 2012 - Jan Pechanec

Článek od: Jan Pechanec - 08.01.2013

Dříve než začnu hodnotit uplynulý filmový rok (alespoň ten na plátnech českých a slovenských kin), měl bych vám nabídnout seznam toho, co bylo k vidění. Číslo 1 u některých filmů znamená, že jsou mými favority a to zejména kvůli tomu, že se na ně klidně podívám kdykoliv znovu. Což je ostatně důvodem, proč se na pomyslný piedestal dostaly.

Happy Feet 2, Underworld: Probuzení, Labyrint, Sherlock Holmes: Hra stínů, Modrý tygr, Žena v černém, Cesta na tajuplný ostrov 2, Mupeti, Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba, Hugo a jeho velký objev - 1, Kronika - 1, Perfect Sense, Hněv Titánů, Hunger Games - 1, Hurá do Afriky, Lorax, Probudím se včera, John Carter: Mezi dvěma světy - 1, Ďábel v těle, Ghost Rider 2, Havran, Piráti!, Bitevní loď - 1, Sněhurka, Zatímco spíš - 1, Víla, Muži v černém 3, Sněhurka a lovec, Útěk z MS-1 - 1, Crulic - Cesta na onen svět, Temné stíny, Avangers - 1, Doba ledová 4: Země v pohybu, Piraňa 3DD, Madagaskar 3, Prometheus, Temný rytíř povstal - 1, Abraham Lincoln: Lovec upírů - 1, Faust, Amazing Spider-Man - 1, Iron Sky - 1, Rebelka, Total Recall, Poslední výkřik, Méďa, Sousedská hlídka, Resident Evil: Odveta, Norman a duchové, Kozí příběh se sýrem, Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva, Paranormal Activity 4, Podivuhodná cesta, Looper - 1, Hotel Transylvánie, Kletba z temnot, Holy Motors, Legendární parta, Návrat do Silent Hill 3D, Atlas mraků - 1, Raubíř Ralf, Twilight sága: Rozbřesk - 2. část, Sinister - 1, Zvonilka: Tajemství křídel, Sammyho dobrodružství 2, Hobit: Neočekávaná cesta - 1

Apokalyptický rok 2012 nám byl představen Emmerichem již v roce 2009, ale skutečnost nebyla zdaleka natolik katastrofická. Jedničkou se pro mě stal finanční propadák Bitevní loď. Blockbuster jak má být. Prvoplánovitě zábavný, velkolepý akční biják, při kterém vypnete mozek a necháte se unášet tou správnou jízdou, ne nepodobnou slavnému Dnu nezávislosti. Emzáci, největší z lidských zbraní, odkaz na populární hru, okouzlující Brooklyn Deckerová, snaha o záchranu lidstva, prostě paráda. Podobný zážitek (ač 10x levnější) jsem si užil u Útěku z MS-1, kde mě překvapila asi nejvíc sexy prezidentova dcera v podobě Maggie Grace a neuvěřitelně sympatický hlavní hrdina Snow (Guy Pearce) hláškující podobně jako poslední skaut Bruce Willis. Dodám jen, že si Bitevní loď nesmíte zaměnit za úchvatnou Space Battleship Yamato.

Z pohledu diváka, který chce nad filmem přemýšlet ještě dlouho poté, co ho na plátnech spatří a zvažuje, že by si přečetl i knižní předlohu jsem se v čase předvánočním nechal strhnout Atlasem mraků. Velkolepé, citlivé, přesahující moje chápání. U tohoto filmu jsem se musel zamyslet nad svým teologickým světonázorem a pomíjivostí lidského života. Za skvělý nápad považuji režisérovo rozhodnutí využít stejné herce v rolích představitelů šesti různých příběhů, což trochu podráželo až směšné maskování hrdinů. No, pokud si nedovedete představit, jak se z Asiatky stane zrzka či Evropana Asiat, pak máte skvělou příležitost.

Mí redakční kolegové mě překvapili, že se nezmínili o snímku Kronika. Civilní zamyšlení nad tím, jak se obyčejní teenageři vyrovnají s tím, když získají superhrdinské schopnosti osloví nejenom až hororovou atmosférou či reportérskou kamerou, ale zejména psychologickou sondou do duše odstrkovaných a labilních lůzrů. Nečekejte žádné Kick-Ass, ale tragédii a drama.

Pro rodinu s odrostlejšími dětmi bych doporučil Hugo a jeho velký objev a to ze dvou důvodů: Je to skutečně skvělý film a ještě nikdy jsem neviděl Sashu Baron Cohena ve vážné roli.

O dalších favoritech se snad ani zmiňovat nemusím, jedničky vidíte jasně výše (ostatně se od většiny z nich očekávalo tolik, že případné drobné škobrtnutí jsem zase čekal já). Přesto vám doporučím nehollywoodské Balagueróvo Zatímco spíš. Zdánlivě banální a vážné téma režiséra kultovního REC vás přinutí se bát i smát, přičemž oceňuji, že ani jednou nesklouzl k nechtěné parodii.

Jo a ještě se neoficiálně na plátnech objevilo tohle.

A zklamání? Bez těch to nejde, neboť bych si pak neutvořil názor na ta dobrá díla. Říká se, že o mrtvých jen dobře, takže se raději nevyjádřím a použiji jednoduchý výčet (samozřejmě jen filmů, u nichž jsem měl tu smůlu, že jsem něco očekával a viděl jsem je): Sherlock Holmes: Hra stínů, Hněv Titánů, Ghost Rider 2, Méďa.

Takže, co já jsem za člověka? Týpek, pro kterého je film v první řadě zábava a to odpočinková, takže jsem pro každý akční scifíčko. V poslední době neoprávněně nevyhledávám animáky a v každém případě se rád bojím. A začínám věřit tomu, že pravidlo sračkoidních dvojek začíná být pro ziskuchtivé producenty posvátné.

Komentáře

... že se nemohu vyjádřit k tomu, proč do tvého seznamu patří Sněhurka a Stmívání, neboť jsem je neviděl. Jen mě mrzí, že je tam právě Bitevní loď. Jsou pro tebe jasně špatné ze stejných důvodů? Co ten Den nezávislosti, taky u tebe propadá?

Hele, pro mě Bitevní loď byla neuvěřitelná. Jen jsem zírala. Náborové video k mariňákům, zahraješ si s Transformers a za odměnu dostaneš prsatou vysokou bloncku:-) Myslím, že zrovna od tebe jsem četla podobný názor. Ale navzdor tomu sis to užíval. Já nejsem chlap, tak ty hračky na mě moc neúčinkovaly, jen jsem se smála. Na Den nezávislosti se nepamatuju. Proč? Myslíš ten z roku 1996? Koukla jsem se tedy na trailer. Jo, taky jsem to viděla. Nepamatuju si to z pochopitelného důvodu. Tyhle americké filmy opravdu v paměti nezůstanou, jsou jako přes kopírák. Chrabrý Američan vždy vítězí, sám proti celé hordě mimozemšťanů :-) Neviděls Stmívání, nevadí, upřímný trailer napoví: http://www.videacesky.cz/trailery-recenze-filmy/uprimne-trailery-stmivani No a ve Sněhurce byla herečka stejná a nejen to celkově... :-)) Minulý rok filmově nic moc, jen nejnovější 007 se celkem povedl. Názor čistě subjektivní. Jen se děsím filmového roku 2013 viz: http://deti-noci.cz/2013/01/filmoteka/film-aktuality/pripravovane-filmov... Uf

... na Bitevní loď se musím podívat ještě jednou. Ale sama uvádíš, že jsi se smála (a jak to vyznívá, platí: Smích je poslední záštitou zoufalých). Já na to šel s očekáváním, že dostanu něco, co si užiju po dnu v práci. Nechám se omračovat úžasnou technikou, jednoduchým dějem, prvoplánovitou zábavou, dlouhýma nohama a závěrečným happyendem. A to jsem dostal. Přirovnal bych to ještě ke Star Treku od Abramse, který mě dostal podobně naladěného.

A ta upřímná recenze je skvělá ;-)

Přidat komentář