SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Tereza Kučírková - 21.10.2023

Svátek Halloween není v Česku žádnou novinkou, už pár let se zabydluje mezi našimi tradicemi, ale na rozdíl od těch původních, značně dělí společnost. Škála pojetí Halloweenu sahá od naprostých puritánů trvajících na návštěvách hřbitovů v čistě českém dušičkovém duchu, až po extrémisty pořádající strašidelné party. Dokonce jsou i taková místa, kde děti koledují v kostýmech podle svých amerických vrstevníků. A někde na této stupnici se nacházíte i vy a vaši přátelé. Je tedy možné, že vás nějaký halloweenský večírek nemine. Kromě tematického občerstvení, umělé krve se možná nevyhnete ani horroru. Nemáte je rádi? Pak je tu Tucker a Dale.
Tucker a Dale jsou vesničtí muži, a tak trochu burani. V umazaných montérkách vyrazili do hustých lesů Apalačských hor, aby si opravili starou chatu, postavili kadibudku, chytili pár ryb a vypili pořádnou řádku piv. Cestu mají společnou jako partička mladých studentů vysokých škol. Programem jejich výletu je kempování, popíjení a vyprávění duchařských historek. Obě skupiny se nedaleko od sebe nerušeně věnují svým aktivitám. Vše se ale změní, když se překrásná Allie rozhodne vykoupat v jezeře, uklouzne a udeří se do hlavy. Do bezpečí ji dostanou právě Tucker a Dale. Událost je však zbytkem podnapilé mládeže interpretována poněkud zlověstně a rozběhne se kolečko nešťastných událostí. Ve snaze zachránit Allie ze spárů domnělých psychopatických křupanů dojde k napichování těl na ostré kůly, useknutým končetinám a pádům do drtičky větví.
Hororové parodie se z od prvního Scary movie staly samostatným žánrem. Zmíněný snímek si střílel z čistokrevného hororu Vřískot a navázalo na něj několik pokračování. Tucker & Dále vs. Zlo si nevybrali konkrétní film za svůj terč, ale strefuje se do tzn. slasherů (vyvražďovaček). Pro znalce žánru je při sledování nápadné napodobování ikonických scén (z filmů jako Texaský masakr motorovou pilou, Pátek třináctého nebo Záhada Blair Witch). Tenhle snímek zkrátka vzal ten nejtypičtější motiv slasheru: partu mladých inteligentů, kteří vyrazili na výlet a jeden po druhém postupně umírají rukou psychopata, a obrátil ho naruby. Tentokrát jsou vypravěči muži, co běhají po lese s nastartovanou motorovkou, protože na ně zaútočily včely a ti, co se nešikovně otáčejí s lopatami. Okolo nich všichni umírají, a vám pomalu ale jistě dochází, že se nebudete dívat jen na humorné gagy a smát se větám jako: Jseš celej? Tahle otázka zazní po pádu do drtičky. Ten psychopat tam totiž někde bude, jen to nebude Tucker ani Dále. Film se totiž neopřel jen o směšné opsání děsivých scén, ale přinesl i koukatelný příběh.
Režie se ujal ne příliš známý režisér Eli Craig, jež sám o sobě mluví jako o buranovi, který vyrostl v hlubokých hvozdech. O svém největším počinu Tucker & Dále vs. Zlo uvažuje jako o své částečné autobiografii, což na téhle hororové komedii považuji za nejděsivější.

Doporučení na závěr: Nekoukejte na trailer, prozradí vám totiž několik ‚vtipných‘ vražd a vy o překvapení z bláznivé ale precizní choreografie jednotlivých smrtí ve filmu přijdete.

Přidat komentář