REPORTÁŽ: Vídeň futuristická

Článek od: Tereza Zelinová - 13.08.2023

Zdravím tě, poutníku z hvězd!

Co si představíš, když se řekne Vídeň? Řízek tak velký, že se nevejde ani na talíř? Sachr a přepražené kafe? Spoustu turistů a kýčovité suvenýry? Všechny představy jsou naprosto legitimní, protože to vše Vídeň má. Nesmím zapomenout na úžasné historické budovy, muzea a galerie s opravdovými klenoty. Tyto věci ale potěší spíše historika, teoretika umění či gurmána. Co když ale do této světové metropole přijede technicistní homo sci-fictus jako ty a výše zmíněné výdobytky feudální společnosti tě vůbec nezajímají? Naštěstí, hlavní město Rakouska myslí i na tebe.

Celý červenec jsem se pohybovala občas s jasným kurzem, občas mlhavě bloudila v ulicích Vídně. Nebyla to má první mise, s láskou se sem opakovaně vracím. Přijmi, člověče budoucnosti, pozvánku na místa, která potěší tvé kovově skleněné kompozitové srdce a pojď se na okamžik toulat se mnou. Nevím, kolik máš času, avšak věz, že není třeba vše stihnout za jeden den. Vlastně je to zcela nemožné, pokud si chceš opravdu vychutnat vše, co ti Vídeň dokáže nabídnout.

Některá místa jsou stálá, některá ale bohužel ne. To se týká také výstavy Science Fiction(s), If there were a tomorrow. Je umístěna v prostorách Welt Museum, které se nachází v jednom křídle Hofburgu. Pokud tuto výstavu budeš chtít navštívit, máš čas do 9. února 2024. Jak už ale anotace na stránkách napovídá, neočekávej žádný mainstream. Ponoříš se do příběhů a představ, které nejsou tak moc slyšet a vidět. Přeneseš se do Afriky a okusíš sílu afrofuturismu, budeš se bát s brazilskými šamany a obyvateli amazonského pralesa o svou budoucnost a ničivé vize zahltí tvou mysl při představách kontaktu s mimozemskými civilizacemi. Je opravdu naše budoucnost podobná té z Hvězdných válek? I na ty tam narazíš, ale jinak, než by se dalo čekat.  Umělci z USA a Kanady se je rozhodli interpretovat pohledem domorodých obyvatel a místnosti věnované tomuto tématu uvidíš Darth Vadera s čelenkou z peří, obraz Ewoků po kolonizaci a bude ti odhaleno tajemství ikonicky zapletených copů princezny Leii. Kromě exponátů jsou součástí výstavy různá videa a interaktivní prvky. Ale varuji tě, po prohlídce ti už možná budoucnost nebude připadat tak světlá a úžasná jako doposud.

Ale nemusíš se bát, další místa tě opět ukolébají do příjemné a optimistické představy. Jak už jsem podotkla, ve Vídni toho najdeš daleko víc. Kousek od Welt Musea je Naturhistorische Museum. Na ten si opravdu vyhraď hodně času, protože je veliké a patří mezi největší a nejvýznamnější muzea světa. Kromě všeho dalšího pro naše potřeby se nejzajímavěji jeví expozice věnována vesmíru. V ní se můžeš pokusit řídit vesmírné vozítko, součástí je i digitální planetárium a úchvatná sbírka meteoritů, jejíž součástí je také jeden, který váží skoro tři sta kilogramů.

Součástí každého dobrého sci-fi jsou vynálezy! Pokud si chceš zopakovat, co jsme již dokázali, vydej se do Technického muzea Vídeň. Najdeš tam letadla (mimo jiné jednoplošník Eltricha Taubeho), parní stroje a díky interaktivnímu směrování muzeí si budeš moci vyzkoušet na vlastní kůži některé fyzikální zákony, přikládat uhlí do parní lokomotivy a proletět se horkovzdušným balonem. Jako příslib budoucnosti je automobil Lohner-Porsche – první hybridní auto poháněné benzínem a elektřinou.

Pro nečekaný pohled na Vídeň z úplně jiné perspektivy doporučuji navštívit Donauturm. Se svými 252 metry se jedná o nejvyšší stavbu Rakouska. Nahoru tě sice úplně nepustí, ale ve 150 m se nachází vyhlídková terasa, z níž můžeš při dobré viditelnosti spatřit i Bratislavu. Pouhá cesta na vrchol stojí za to – výtahem se nahoru dostaneš za pouhých 35 vteřin. A pokud si i tak rád dopřeješ něco dobrého, součástí je otáčivá restaurace a kavárna. To si potom budeš moci užívat nejen kávu a zákusek, ale impozantní výhled, který se co chvíli mění.

Pokud se v závěru svého pobytu rozhodneš dát šanci historii, proč to neudělat opět moderně a nadčasově. I když se na první pohled zdá, že to je past na turisty, tak navštívit Time Travel Vienna stojí za to. Díky virtuální realitě a 5D kině prosvištíš dějiny Rakouska a věřím, že tě to bude bavit. Tuto atrakci mám sama otestovanou na lidech, kterým do té doby historie nic neříkala a místo opouštěli s rozzářenýma očima.

To pro začátek stačí, co myslíš? Pokud ale dáváš přednost posezení v parku s dobrou knihou, tak ani v tomto tě Vídeň nezklame. V centru je parků habaděj. Tak teď už jen sehnat tematickou knihu, třeba od Herberta Wernera Frankeho, Ericha Dolezala či Joachima Angerera a začít plánovat výlet do tohoto impozantního města. Protože v tomto případě všechny cesty nevedou do Říma nebo Vídně, ale rovnou ke hvězdám.

 

Přidat komentář