Expanze a já

Článek od: Kamba - 09.08.2023

Na sci-fi legendy svého mládí, jejichž hlavního protagonistu ve svém článku rozepsala Rina, bych navázal tím, co následovalo. Pro mě definitivní tečku za těmito legendami udělala famózní Battlestar Galactica, která pro mě navždy změnila svět sci-fi seriálů. Byl jsem zvyklý, že na obsazení lodi plné nebezpečných nepřátel jde tříčlenný výsadek tvořený velitelem lodi, prvním důstojníkem a velitelem ostrahy, takže na seriál, kde na podobnou misi pošlou mariňáky (!), a postavy místo naprosté dokonalosti jsou lidské s výraznými slabými stránkami, jsem čuměl s otevřenou pusou. BSG nastavila laťku obrovsky vysoko a od té doby se mi už moc nechtělo do minulosti vracet. A vlastně ani na jinou sci-fi tvorbu, protože kromě pár počinů, jako Altered Carbon (seriál z daleké budoucnosti, kdy si lidé mohou přenášet svou osobnost z jednoho těla do druhého a žít tak teoreticky navěky) nebo Better than us (velmi dobře provedený ruský seriál z ne-až-tak vzdálené budoucnosti o tom, jak by mohl vypadat život nové podoby rodiny: taťka, mamka, děti a robot), mě nic nebavilo. A to až na závěr roku 2015, kdy se objevil vážný konkurent: Expanze.

Expanze je seriál z budoucnosti na motivy knižní předlohy, ve které lidstvo vylezlo z kolébky Země a podmaňuje si Sluneční soustavu. O vládu v soustavě zápasí tři hlavní frakce: Země, zaštítěná organizací OSN, bohatou, se spoustou přírodních i lidských zdrojů, s největší válečnou flotilou. Proti ní stojí Mars, osamostatněná kolonie, osídlená miliony lidí tvrdě pracujících na mnohageneračním projektu terraformace Marsu s vidinou, že jednou se budou jejich pravnuci koupat v oceánech. Flotily Marsu jsou sice méně početné, zato skvěle vycvičené a technologicky pokročilé. Obraz doplňují obyvatelé Pásu planetek, lidé, kteří se narodili ve vesmíru a strávili zde celý svůj život. Tito lidé nikdy nezažili jinou než umělou gravitaci, díky čemuž mají odlišnou stavbu těla a jsou nápadně jiní i kulturně. Nemají jednotné politické zastoupení, spíš spoustu různých kmenů a gangů, jejichž nenávist vůči Zemi a Marsu čas od času zastíní i nenávist mezi sebou.

Už samotná konstrukce lidského společenství je geniálně pojatá, a co teprve postavy: hlavní i vedlejší jsou autentické, dobře napsané i zahrané. Sledovat můžeme například osudy detektiva Millera z planetky Ceres, alkoholika a ztracenou existenci bez budoucnosti, který dostane úkol očividně nad jeho schopnosti: najít na stanici rebelující dcerku jednoho z nejbohatších lidí soustavy. Nebo třeba Jamese Holdena, idealistického snílka, který utíká sám před sebou, což ho v nesprávný čas přivede na nesprávné místo a během okamžiku se z něj stane  nejsledovanější osoba v soustavě. Případně je libo Christjen Avasarala, drsná, sprostá a tvrdá politička v OSN, neúnavně pracující pro dobro celé soustavy?

Navíc seriál nemá vyloženě záporáky: každý má své motivace, a ač můžeme pochybovat o jejich morálních rozměrech a společenské přínosnosti jejich rozhodnutí, dají se činy s dávkou cynismu racionálně obhájit.

Další pilíř seriálu je atmosféra a její změny: první série je tak trochu sci-fi detektivka, postavy se snaží rozplétat jednotlivé díly skládačky, co se to v soustavě vlastně děje. Atmosféra se dá krájet, příběh je napínavý a když už se zdá, že je vše vysvětleno, opak je pravdou: až skoro hororový závěr otevírá úplně novou zápletku a po dokoukání jsem věděl, že musím ve sledování pokračovat.

Tam, kde ostatní prostě udělají copy-paste fungujícího, zamíchají to s pár drobnými novinkami a pak vaří a vaří, dokud to někdo sleduje, Expanze se vydává jinou cestou: komorní detektivní atmosféra je fuč a je nahrazena mezihvězdným dramatem, ve kterém už je v sázce osud celého lidstva. A tak to je s každou sérií, každá má svoje vlastní tempo, svoje vlastní téma, svou vlastní atmosféru, příběh se pořád někam vyvíjí, až jsem se divil, kde autor pořád nachází nové a nové nápady.

Seriál nejdříve vznikal pod patronací SyFy, která natočila první tři série, pak jej nakonec musela zrušit kvůli nevhodnému distribučnímu schématu – pouštěl se pouze naživo v kabelové televizi, což pro takový typ seriálu nepřineslo dostatečný počet diváků. Po třetí sérii tedy byl zrušen, naštěstí mezi fanoušky seriálu patřil i Jeff Bezos, a tak po dlouhých vyjednáváních seriál koupil Amazon a mohlo se pokračovat.

Nicméně buď to je tou změnou studia, nebo genialitou předchozích tří sérií, čtvrtá série mě už tolik nebrala, byla pro mě hodně pomalá a ne úplně zásadní. Pátá sice dojem vylepšuje, ale šestou, poslední, jsem ještě neměl odvahu zkouknout.

Dokázal bych o Expanzi mluvit ještě dlouho, ale to už bych se nevyvaroval spoilerů, a to by byla velká škoda. Takže tímto bych svůj chvalozpěv zakončil a teď už zavřete tuto stránku a běžte koukat na Expanzi.

Komentáře

je to sakra náročné, zhlédnout. Ale dá se. Někteří herci mi do postav tak nějak nesedli... no, zvykl jsem si a pak najednou jsem je miloval... A šestou sérii jsem taky ještě neskoukl. Nějak na mě vlezly předsudky z recenzí, kdy nám vyřadili pilota že se prý chtivě rozhlížel po dívkách... no jo,,, ještě že je dost starších seriálů a filmů,  které tím ještě nejsou zamořeny...

Ale třeba jsem stařec zamořený stereotypy. To tedy jsem. Používám až příliš často své zkušenosti, vědomosti a návyky a byl jsem docela úspěšný. No jo, je ton těžké... zvyk je zvyk. Ale pohled na hezké ženy a dívky mě vždy potěší.. A nakonec, i chlapo by o sebe měl dbát, ne? Právě kvůli nim ...

Přidat komentář