RECENZE: Svět v bouři, Kristýna Sněgoňová

Článek od: Madla Pospíšilo... - 19.12.2022

Na závěrečný díl městské trilogie frýdecko-místecké rodačky, toho času žijící v tajemné metropoli zvané Brno, jsem se těšila víc než na Vánoce, narozeniny a konec puberty svých dětí dohromady. Dobře, s tím koncem puberty jsem si lehce zapřeháněla, ale dlužno dodat, že Svět v bouři jsem vyhlížela s opravdu napjatým očekáváním.
Čím toužebnější očekávání však mívám, tím bývám více zklamána. Naposledy se to týkalo třeba filmové adaptace Černý telefon, kterou na motivy stejnojmenné povídky Joea Hilla režíroval Scott Derriscon.

Bála jsem se však naprosto zbytečně. Do Světa v bouři jsem se ponořila stejně rychle jako do prvního části městského triptychu – Města v oblacích. První díl čtenáře zavedl do města vystavěného na vysokých pilířích, odděleného od zmaru a bolesti tam dole. Apokalypsa v německém císařství je blíže neidentifikovaná, ale samotný život v městě v oblacích není žádná selanka. Ani hlavní hrdina není dokonalým Mirkem Dušínem, spíš je to dost hustý záporák, nejlepší vyšetřovatel císařské tajné služby Polit. Změní se však poté, co se ve městě začnou ztrácet děti, a je nucen se chopit vyšetřování. A co Polit nechtěl, začne zjišťovat, že jeho předchozí život, vše, v co doposud věřil a v čem byl vychováván, je jedna velká lež. Temné dobrodružství s hrdinou, jehož není snadné mít rád, jsem si doslova zamilovala.
I v pokračování, jež se odehrává v kulisách slovanského Visegrádu, je hlavním hrdinou muž nevalné pověsti, který si přízeň čtenářů získá svým charakterem a chováním. Ale žádný klaďas šustící papírem to není, jasný pane. V Zemi v troskách se příběh přenesl na zem a lidstvo na nehostinném povrchu bojuje o vlastní přežití nejen s mimozemskými vetřelci, ale i samo se sebou. Protože největším nepřítelem člověka je člověk sám.

Proto jsem se neuvěřitelně těšila na třetí díl, který nás zavede na Island, zdánlivě odříznutý od všech problémů. Jenže nebyla by to autorka, aby svým hrdinům řádně nezatopila. V temně laděném vypravování příjemně zabydleném novými hrdiny se postupem času setkáváme i se starými známými, s nimiž jsme se potkali v předchozích dílech Měst.

Je to velké. Je to epické. Autorka zde umně mísí dystopii, horor a temné sci-fi v úžasně spletitý příběh plný akce, krve (a jiných výměšků), smutku a naděje. Ale protože i slovo beznaděj má v sobě naději, skýtá poslední kniha série alespoň zblo doufání v něco lepšího. A někdy stačí i jen to pověstné stébélko touhy po záchraně a lidé se semknou navzdory všem a všemu.
A není lepšího místa snah o konečnou záchranu lidstva než ve Věčném městě. Úžasný popis postapokalyptického Vatikánu ve mně vzbouzel touhu zajet si do Říma, alespoň na pár dní. Nebylo mi přáno, takže jsem alespoň mohla hrdinům, starým i novým, v jeho troskách držet palce, pěsti i jiné části těla.

Skvělé završení městské trilogie v sobě má všechno, co si zhýralý čtenář přeje. Rozvitý příběh plný bojů s mimozemšťany i s vlastním lidským druhem. Až čapkovsky pojaté poselství o síle lidskosti a naděje, které mi v hlavě zůstane ještě zatraceně dlouho.
Svět v bouři jsem četla po troškách. Ne proto, že bych se ztrácela v množství postav. Ne, každý z hrdinů, i ten, který se příběhem jen mihnul na pozadí velkých událostí, byl vykreslen osobitě a s výbornou znalostí psychologie postav. Nevadilo mi ani množství dějových linek, naopak jsem autorku obdivovala, že dokázala dát dokonalý smysl všem liniím příběhu a dotáhnout je až do logického konce.
Svět v bouři jsem zažívala po kouscích, protože jsem chtěla mít klid na každou větu. Každé spojení. Každé slovo. V těch chvílích jsem toužila vypnout svět kolem sebe a jen hltat velkou story o naději, lásce a důvěře zabalenou do apokalyptického kabátku. Byl to úžasný zážitek. A já už nyní vím, že se do Světa v bouři budu vracet jako ke staré známé, s níž si mám tolik co říct.
Tenhle příběh je totiž věčný. Stejně jako naděje. Spolu s mysteriózním románem Ludmily Svozilové Zemři, Kaine: Svatyně je Svět v bouři knihou, na kterou nelze zapomenout.

 

Svět v bouři
Autor: Kristýna Sněgoňová

Série: Města (3. díl)
Žánr: román, sci-fi
Vydáno:
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 448
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Žaneta Kortusová
Autoři obálky: Lukáš Tuma, Žaneta Kortusová
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-278-0093-3
Cena: 399 Kč

 

 

Přidat komentář