NEDĚLNÍK: Chvála cestovaní

Článek od: Jan Procházka - 13.11.2022

„London calling to the underworld
Come out of the cupboard, all you boys and girl.“
(The Clash)

Cestování je fajn. Sám jsem kdysi navštívil Postupim, Dublin, Hill of Tara a několikrát Chorvatsko. Mám kamaráda cestovatele, který se jako bumerang pravidelně vrací do Iránu a několik mých literárních přátel letos v září navštívilo Londýn a jedna kamarádka se dokonce plavila na historické plachetnici La Grace kolem ostrova Elba. Já jsem tou dobou ovšem také nelenil a seznam míst, která jsem navštívil, určitě také stojí za pozornost. Sargasové moře, Karačevo 965, Milán 1480. Docela slušný výčet, ne? A teď si představte, že jsem na rozdíl od výše zmíněných kamarádů neopustil postel v bytě v Kamerunské ulici, protože jsem padnul pod útokem Covidu.

Je to tak. Cestování je fajn. Ale ne vždycky můžeme navštívit Londýn, Káhiru, nebo třeba i Brno nebo Ostravu, o Českých Budějovicích nemluvě. Jenže díky knížkám se tam můžeme vypravit kdykoli chceme. A víte, co je na cestování skrze stránky knížek nejlepší? Nejste omezeni nejen prostorem, ale ani časem. Je to super navštívit viktoriánský Londýn díky Démonu z East Endu Petry Slovákové, renesanční Neapol Věry Mertlíkové, nebo steampunkovou Indii Lucie Sombry Lukačovičové. Knihy vás vezmou tam, kam vás obyčejná cestovka nikdy nemůže vzít. Jen si zkuste zajít do Čedoku a pokuste si koupit lístek na zaoceánský parník do New Yorku roku 1936. Ale Lukáš Vavrečka vás tam ve své knize Tesla noir vezme rád a třeba i v podobě audioknihy. A nemusíme chodit až tak daleko. Jak by se vám líbilo navštívit Ostravu za dob první republiky, nebo Vyšehrad v období vlády kněžny Libuše? Stačí sáhnout do knihovny a vytáhnout Ostravská mystéria Marka Skřipského, nebo Červenákova Bivoje. Rozumíme si, že?

A teď vám řeknu ještě jedno tajemství (ale to stejně všichni pravověrní fanoušci fantastiky znají). Na každou takovouhle cestu dostanete jako bonus přibalený parádní příběh.

A to je vlastně všechno.

Cestování a zvlášť tomu fantastickému zdar!

Komentáře

O to zajímavější je pak srážka literatury s realitou, třeba zrovna u té La Grace. Ale když pak jeden čte O´Briana (cyklus Aubrey a Maturin), tak ví, o čem je řeč... Ostatně je tu o tom letitý článek (cca 2014).

Přidat komentář