KOMIKS: Peter David, Robin Furthová, Temná věž: Pistolník 6 - Poslední výstřely

Článek od: Renata Staurovská - 24.10.2022

Začátkem roku jste společně s námi sledovali osudy posledního pistolníka Středosvěta s malým chlapcem. Určitě nemusíme připomínat, že závěr jejich společné cesty byl krutý a nemilosrdný jako pero samotného Stephena Kinga, který ostatně stojí za románovou předlohou celé komiksové série Temná věž. A i když Roland nadále pokračuje v jejím hledání sám, v této sérii na nás čeká ještě jeden závěrečný díl, nazvaný Poslední výstřely. Tvoří ho celkem tři povídky a Rolanda určitě poznáte v každé z nich, i když do znaveného muže, který v předchozích dílech kráčel po boku malého Jakea, mu ještě dobrých pár let chybí.

V Devaru je to tak, že zavření jsou lidi a strážní jsou zvířata.

Pamatujete si Sheemieho? Nepříliš bystrého, ale o to statečnějšího chlapce, který našim pistolníkům pomohl při útěku z městečka Hambry a byl krátkou chvíli součástí jejich ka-tet? Jeho další osud byl až do této chvíle nejasný a několik poznámek dokonce nasvědčovalo tomu, že mladý hrdina zemřel. Úvodní povídka Sheemieho příběh naštěstí ukazuje, že tomu tak nebylo, a přináší nám celý životní příběh tohoto výjimečného chlapce pěkně v kostce, od narození přes dobrodružství prožitá v předchozích dílech až po jeho uvěznění v zařízení zvaném Devar, kde spolu s ostatními Bořiteli pracuje na zničení Paprsků. Těch Paprsků, které drží zbytky Středosvěta pohromadě a temnotu Primu spoutanou v okovech.

„Sheemie, proč mi ubližuješ, když tě mám tak rád?“

V druhé a nejdelší povídce, nesoucí název Zlá půda, prožívá pistolník ve snu znovu jedno ze svých dávných dobrodružství. Se svými přáteli Alainem, Jamiem, Cuthbertem a Thomasem z úkrytu sledují část vojska Johna Farsona, známého také jako Dobrý muž, a chystají se jim trochu zatopit. Sabotáž ale nevyjde úplně podle plánu, pistolníci jsou zranění a společně s Aileen a Sheemiem se před přesilou musí stáhnout. Útočiště najdou v opuštěných ruinách, které se sice Sheemiemu vůbec nelíbí, ale Roland jeho obavám nepřikládá velkou váhu. Chyba. Jakmile zavřou oči, ocitnou se totiž někde úplně jinde… A jindy.

„Musíš se dívat očima mrtvých.“

Tak padl lord Perth je poslední povídka Posledních výstřelů. Mladý Roland odpočívá v lese po bitvě na kopci Jericho a společnost mu dělá jen smrtelně zraněná Aileen. Aby zahnal chmurné myšlenky, rozhodne se umírající dívce vyprávět příběh. Dávný příběh o mladém Arthuru Eldovi a jeho souboji s vůdcem banditů, který se chtěl stát králem Středosvěta. Příběh o odvaze a možná i naivitě a pošetilosti, který ale nese jedno důležité poselství:

„Dokud zbývá alespoň jeden bojovník, vždycky je naděje.“

A Roland bojuje dál, co mu síly stačí, to tedy ano. A bojovat bude, dokud nedojde k Temné věži a neprovolá jména všech, které při cestě k ní nenávratně ztratil.

Temná věž: Pistolník – Poslední výstřely
Peter David, Robin Furthová

Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanove
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 124
Cena: 359 Kč


https://www.obchod.crew.cz/detail/komiks-822540-temna-vez-pistolnik-6-posledni-vystrely

Přidat komentář