RECENZE: Carlton Mellick III., Magořina

Článek od: Madla Pospíšilo... - 07.10.2022

Fantazákům a milovníkům rozličného hororu není třeba osobu Carltona Mellicka III. více představovat. Pro ty, kteří jsou jeho dílem dosud nepolíbeni, je slušné dodat, že se jedná o otce zakladatele žánru bizarro fiction a zároveň i o enfant terrible temné fantasy.

Dark fantasy (temné fantasy) je podžánrem fantasy, v níž jsou zhusta užity hororové postupy a temný styl vyprávění.

S bizarro fiction je to ještě o dost složitější. Jedná se o literární žánr hýřící směsicí hororu, absurdna, satiry, grotesky a prostě všeho divného, co vás napadne. Z českých autorů je skvělou ukázkou například Hřbitov trpaslíků od Petra Bočka.
Jak vidno, žánrové rozpětí bizarro fiction je hluboké jako dno hranické propasti a široké jako boky Ewy Farne. Českému čtenáři ho představilo kroměřížské nakladatelství Carcosa, v němž Mellickovi postupně vyšly tyto knihy: Strašidelná vagína, Plyšákokalypsa, Lidožrouti z Lízátkova, Zbouchnul jsem Satanovu dceru a Dům na tekutých píscích. Už názvy samotné prozrazují mnohé a působí jako ta nejlepší anotace.

Týká se to i Magořiny. Žánrově se jedná o slasher, tedy subžánr hororu, kde hlavní antagonistickou roli představuje psychopatický masový vrah, jehož oběti jsou většinou teenageři, kteří jsou postupně vyvražďováni, přičemž počet masových vrahů se nemusí omezovat jen na jednoho jedince.  Magořina je slasher, ale typicky mellickovsky totálně ujetý. Je zvráceně zábavný a zábavně zvrácený.
Děj začíná jako každá jiná klasická teenegerovská vyvražďovačka. Šestice středoškoláků odjíždí najatou dodávkou na chatu v lesích. Nejsou to jen tak obyčejní středoškoláci, kteří si chtějí trošku orazit od všednodenních školních starostí. Tohle jsou hvězdy. Jsou bohatí. Krásní. Zhýčkaní. Ale každý z nich má temné tajemství, která však postupem času vyplynou na povrch. A nebude to hezké.
Mellick se s tím příliš nemaže a už po několika stránkách strhne svým osobitým stylem vyprávění čtenáře tak, že jen konsternovaně sedí a obrací stránku za stránkou. Zdánlivě nudná road movie do nitra rozlehlých lesů se brzy změní ve sled šílených událostí. Jenže nadržené puberťáky neodradí ani podivný vidlák na smradlavé benzince, který je nevybíravě posílá do… pryč. Pokračují dál. I přes laviny mrtvých zvířat navršených ve směru jejich cesty. Páchnoucí zdechliny jsou tím nejmenším, protože velmi brzy dojde řada i na zdánlivě dlouho mrtvého lovce, který je před návštěvou zdejších lesů varuje.

„Varuju vás,“ pronese zčernalými rty. „Mazejte odsud. Prostě vypadněte.“

Omladinu však nepřesvědčí. Na chatu, umístěnou nad strmým srázem a zařízenou stylem Addamsovy rodiny, se dostávají záhy. Takřka ihned přijde řada na tvrdý alkohol a děsivé historky. Nic, co by nějak výrazně vybočovalo z pravidel daných žánrovými klišé. Jenže jak již bylo řečeno, Desdemona, Crystal, Stephanie, Rick, Jason a Kevin mají svá ošklivá tajemství, která začnou postupně vyvěrat jako hnis v zaníceném vředu. Jako by nestačili jejich vnitřní démoni, v lese se ukrývá něco, co až nebezpečně připomíná součást těch nejhorších nočních můr.
A je to naštvané. A hladové.

Podivný a extrémně rychlý tvor si brzy všimne hlučné partičky a začnou se dít věci. Děj pospíchá jako nadržená prodejná děva a čtenář se brzy nestačí divit, co všechno musí zpracovat.

Mellick tu rozhodně nikoho nešetří, čtenáře nevyjímaje. Doslova se vyžívá v detailních popisech fyzických nechutností a tělesného utrpení. Napíchnutí se na strom. Šplhání po vlastních střevech. Tahle partička středoškoláků je vážně podivná.
Ke konci u mě vyvstávala otázka, kdo z nich je větší zrůda?  Podivný zmutovaný vetřelec, nebo dva zdánlivě bezchybní středoškoláci?

Při čtení některých částí knihy jsem si říkala, jestli autorovi šlo o primární snahu šokovat, či zda jej příběh tímto směrem prostě nasměroval. Ostatně na to Mellick upozorńuje i v předmluvě, protože někdy má příběh prostě svoji hlavu a dělá si, co chce.

Název Magořina je prostě nomen omen, protože tenhle příběh je totální a naprostá magořina. Úlet. Bizár nejtvrdšího kalibru. Šílenost.
A já si připadám divně, protože se mi vlastně líbil, i když jsem si mnohdy při čtení připadala, jako bych byla špinavá.

Desdemona neslyší, co si spolu říkají. Na podlaze sedí v jógové pozici a mačká si střeva jako nějaký ušmudlaný antistresový míček.

Vím jediné. Teď si budu muset přečíst něco na uklidnění. A možná si i pustím Teletubbies. A sním celou plechovku Salka. Protože přesně tohle se mnou Mellick udělal. Obrátil mě naruby a rozšmelcoval na kousíčky. A bylo to skvělé.

A co vy a bizarro fiction? Znáte? Neznáte? Baví vás? Nebaví? Co jste naposledy četli tak divného, že jste si museli jít pohladit koťátko či obejmout děťátko?

Carlton Mellick III.
Magořina

Vydáno: 2022, Carcosa
Originální název: Apeshit, 2008
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 174
Jazyk vydání: český
Edice: Club Bizarre (6.)
Autor obálky: Ed Mironiuk
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88243-76-2
Cena: 279 Kč

Přidat komentář