RECENZE: Kristýna Sněgoňová, Pán hor

Článek od: Renata Staurovská - 29.09.2022

„Tak a je to!“
„Spravil jsi to?“ zeptal se Rakko s naději.
„Ne, posral jsem to úplně,“ odpověděl Guiseppe.

V minulém díle Legie jsme sledovali kapitána Moravce a jeho misi na záchranu Agy, která, jak se ukázalo, nakonec vůbec zachránit nepotřebovala. Dobře ale víme, že Kapitán Bouchač z celého dobrodružství rozhodně neodešel s prázdnou, z kor-fa se stalo bor-fa a pokud nevíte, o čem je řeč, měli byste si Agu urychleně přečíst. Nebudete litovat.

V Pánovi hor nám Kotleta a Sněgoňová přinášejí další záchrannou misi. Pilot Vodička s kuchařem Guiseppem se vydávají po stopách mladičké Amandy, která podle kamerových záznamů omylem odcestovala na planetu obřích žížal. Něco je Moravec za ten krátký čas ve vesmíru přece jenom naučil – stejně jako jejich kapitán chtějí zachránit chybějící členku posádky za každou cenu. A stejně jako on nemají ani nejmenší ponětí, jak to udělat.

Při pohledu na guglu by si sice jeden nejradši propláchl oči savem, ale jinak byly žížaly neškodné.

Není tedy žádným překvapením, že nesourodou dvojici čeká spousta zábavných, napínavých a bizarních momentů. Čistě náhodou objeví planetu, která je jedním ze zdrojů enlilského bohatství, získají nečekaného spojence, který nejvíce ze všeho připomíná Rocketa ze Strážců galaxie, přechytračí lovce odměn, ocitnou se uprostřed mirského odboje, který vede sám bájný Pán hor… Jo, a taky předvedou naprosto nezapomenutelné číslo v mimozemském kabaretu.

„Nechystáme se vyhrát Itálie má talent,“ uklidňoval ho Guisseppe. „Stačí, když je pobavíme jen tak, aby nás nenamleli do krmení dřív, než se dostaneme k tunelu.“

Děj Pána hor je tedy víceméně souběžný s dějem předchozího dílu. Vodička s Guiseppem jsou sice nepravděpodobná, ale velice dobře fungující dvojice, která kromě spolupráce nevynechá jedinou příležitost k vzájemnému špičkování. Jejich přátelství se s každým zažitým dobrodružstvím prohlubuje a díky tomu se v knize kromě akce, vtipných hlášek, referencí, politikaření a mrtvých emzáků dočkáme konečně i výraznějšího vývoje postav, což je rozhodně velké plus.

Zkrátka a dobře, knižní Legie se řítí dopředu a jen tak něco ji nezastaví. Kotleta i Sněgoňová odvádí skvělou práci a my už teď napjatě vyhlížíme další díl. Tak snad nás nenechají čekat dlouho…

„Planeta plná šestiprsejch kočiček, a vy jste nám sem poslali sukru.“


Legie: Pán hor

Autor: Kristýna Sněgoňová
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 336
Vazba: Brožovaná
Rok vydání: 2022
Cena: 320 Kč

Přidat komentář