RECENZE: Nikol Wolfová, Ti předurčení 1 & 2

Článek od: Tereza Kučírková - 02.08.2022

Živo, jsi dítětem přírody. Dítě přírody se rodí jednou za tisíc let. V osadě bok po boku lidí se učí řeči, jejich kultuře, tradicím jako jiné děti. Od začátku je však každé takové dítě vázáno silným poutem k přírodě. Děti přírody se nebojí tmy, ohně, vody, lesa, zimy a dalších věcí, kterých se obyčejní lidé bojí.

-ukázka z textu Ti předurčení 1, str. 37- 

 

Excentrická Mlada je silná žena, která přišla o své dítě. Ani v pokročilém věku se však nevzdala a pro svou šanci na mateřství se obrátila na pohanské bohy a přírodní síly. Spolu s manželem se těšili z jejího zázračného těhotenství, lidé z osady se jich však začali bát a stranili se jich. Přicházeli, pouze když potřebovali pomoci. Mlada byla bylinkářkou s ohromnými znalostmi a dokázala jim ulevit od četných trápení provázejících jejich drsný život plný těžké práce.

Když se narodí maličká Živa, i manžel Oněž si začne všímat, že je na ní něco zvláštního, něco jiného. Živa vyrůstá v poklidné osadě s ostatními dětmi. Někteří se jí však vyhýbají stejně jako zbytku rodiny, jiní ji dokonce považují za čarodějku. Živa však vždy myslela, že to má co dočinění s její matkou.  Na prahu dospělosti je Živa vytržena ze svého života a nucena podstoupit náročnou cestu do Barevného údolí, kde se má stát jednou ze čtyř pochodní, Jarem.
V prvním díle Předurčených sledujeme zejména, jak se Živa postupně proměňuje v Jaro a snaží se zapadnout mezi trucovité Léto, zádumčivou Zimu a mysteriózního Podzima. Také pozorujeme zármutek její matky a reakci celé osady. Pohanským časům však téměř odzvonilo a do kraje se dostává nová víra v jednoho boha. Přírodní bohové ztrácejí sílu a stejně tak lidé odvrácení od přírody pozbývají schopnosti v ní přežít. Druhá kniha popisuje osudy zbylých členů osady a jejich zarputilou snahu najít si své místo v novém, měnícím se světě.

Nikol Wolfová nás bez zbytečného otálení vrhá do dob drsných kultů, zaklínání a všudypřítomné smrti. Příběh velmi rychle ubíhá a ve svém nepříliš dlouhém rozsahu nenechá čtenáře vydechnout. Prudké tempo, jakým postavy putují těžkým životem, doplňuje i ostrý jazyk. Střet pohanské a křesťanské doby jistě nebyl čas, kdy se s lidmi jednalo v rukavičkách. Autorka dokázala dialogy sepsat natolik přesvědčivě, že v nich perfektně odrazila ducha doby. Mezi hrubým jednáním jednoho osadníka s druhým pak příjemně kontrastuje jemnost rozhovoru milenců nebo matky s dcerou. Zkrátka během čtení máte kolikrát pocit, že byste mezi sousedy Živy a její matky nepřežili ani pět minut.
V příběhu se také střídá zcela odlišné Barevné údolí, kde vše plyne pozvolna s magickou návazností s nábožensky rozpolceným světem lidí vrhajících se z jednoho neštěstí do druhého.

Ač se jedná o fantasy romány, draky, skřítky nebo elfy byste v nich hledali marně. Místo toho se knihy vracejí do historie naší země, opírají se o náboženství, symboliku a rituály a zejména o slovanskou mytologii. Souznění s přírodou a respekt k jejím cyklům sálá z každé stránky a jejím vyvrcholením je personifikace čtvera ročních období.
Na stránkách Nakladatelství Brk se můžete dozvědět další doplňující informace ke knihám. Dočtete se třeba něco málo o symbolice čtyřnohých společníků, jež Jaro, Léto, Podzim a Zimu provázejí. A můžete si tak zkrátit čekání na třetí závěrečný díl, který by měl vyjít na podzim 2022.

Ti předurčení, Ti předurčení 2
Autorka:
Nikol Wolfová
Vydavatelství: Nakladatelství Brk
Rok vydání: 2019, 2020
Žánr: fantasy
Počet stran: 144, 171
Autor obálky: Filip Bitnar
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7568-164-5, 978-80-7568-240-6
Doporučená cena: 229, 249 Kč

Přidat komentář