KOMIKS: Stephen King, Peter David, Temná věž: Pistolník 2: Sestřičky z Elurie

Článek od: Renata Staurovská - 09.12.2020

Roland byl kdysi čestný muž. Je úžasné, jak dobře umí lhát.

Od neslavné bitvy na kopci Jericho uplynul již celý rok. Někdy to Rolandovi připadá jako celá věčnost, jindy se to zdá být jako včera, kdy svíral v náručí bezvládná těla svých mrtvých přátel. Stále putuje po stopách muže v černém a tentokrát ho cesta zavede do opuštěného městečka hluboko v pustině, nesoucího jménem Elurie. Všechny smysly na něj křičí, aby se tomuto místu vyhnul, ale on nemá na výběr. Jeho kůň je na pokraji sil a Rolandovy konejšivé, milosrdné lži o tom, že mu brzy najde doktora, snad už ani nevnímá.

Pistolníkovo tušení se záhy ukáže jako opodstatněné, ostatně jako vždy. Už by se ho taky mohl naučit poslouchat, že? Jen co jeho kůň zemře vysílením, zaútočí na něj velká skupina Pomalých mutantů. A ačkoliv kulky z jeho pistolí létají rychleji než blesky a mutanti kolem se kácí k zemi v záplavách páchnoucí krve, jako by jich neubývalo, naopak. Roland ztrácí vědomí a zdá se, že nadešel jeho konec. Pluje tiše v milosrdné temnotě vlastního nevědomí a nevnímá, když skupině mutantů zastoupí cestu tři ženy v sesterských hábitech.

Roland se ocitá na místě připomínajícím ošetřovnu, stále však blouzní v horečkách a jeho mysl neustále klouzá mezi přítomností a minulostí. Jediné, co vnímá, je cinkání zvonků, zpěv brouků a chladivou dlaň sestřičky Jenny, která na něj dohlíží. A když po několika dnech opět nabere vědomí, zjišťuje, že tato záchrana má poněkud nahořklou pachuť a dost smrdí. Sestřičky z Elurie totiž vůbec nejsou tak dobrosrdečné a lidské, jak by se na první pohled mohly zdát, a pistolník tak opět musí bojovat o holý život.

Zatřepotají se jako ptáci, jejich tváře se jakoby tetelily podobně jako hedvábné stěny pokoje. V jednu chvíli byly staré a vzápětí… už ne tolik.

Další se série komiksů o Rolandovi, za dávných časů z Gileadu, vznikl podle stejnojmenné povídky, která vyšla v českém překladu ve sbírce Všechno je definitivní a dodnes se těší mezi čtenáři velké oblibě. Její přenesení na komiksové plátno ji však posunulo ještě o několik úrovní výš. Opět musíme vyzdvihnout neskutečnou práci Richarda Isanova, který se postaral o grafické zpracování knihy. S tím mu tentokrát pomáhal Luke Ross, který už s Marvelem spolupracoval například na sériích Venom, Capitan America nebo Star Wars. Prostředí ošetřovny osvětlené jen svíčkami je jako dělané pro hry mihotavého světla a stínů a sestřičky samotné… No, však posuďte sami.

Kromě skvělého grafického zpracování je třeba i pochválit převedení samotného příběhu a atmosféry celé povídky. Jedná se opravdu o plnohodnotnou adaptaci, žádné „inspirováno“ povídkou, dokonce i některé texty jsou stejné, nebo alespoň hodně podobné. A na rozdíl od jiných případů, kdy převedení psaného textu do komiksové podoby nedopadlo úplně štastně, Sestřičky z Elurie nepůsobí vůbec uspěchaně a čtenář se v příběhu ani neztrácí. Je zde spousta prostoru na postupné budování atmosféry a příběh graduje zcela plynule a přirozeně. Určitě je to i tím, že původní povídka má jen něco málo přes 60 stran, takže toho děje na překreslení nebylo zase tolik, jako třeba v případě Kotletova Hustého nářezu. A stejně jako povídka, i tento komiks se dá plnohodnotně přečíst bez předešlé znalosti celého univerza Kingovy Temné věže, což by pro některé čtenáře mohlo být velké plus.

Sestřičky z Elurie (v čistě knižní podobně, podotýkám) prostě doma chcete. Je to asi nejhororovější díl z celé série, napínavý od první stránky až do posledního obrázku. Na rozdíl od ostatních zatím vyšlých částí vypráví jeden uzavřený příběh, který je spíše takovou odbočkou od nekonečné cesty za Temnou věží. Samozřejmě nechybí akce ani krev, dočkáme se Rolandova typického cynismu a najde se místo i pro pár romantických chvil. A všechno je to součást Ka, kola, ze kterého nikdo neunikne.

Krucinál, možná jsme všichni zatracenci Ka, a jen o tom neradi přemýšlíme.“

 

Temná věž: Pistolník 2 – Sestřičky z Elurie
Peter David, Robin Furthová
Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanove, Luke Ross
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 128
Cena: 349 Kč

 

Přidat komentář