RECENZE: Martin Štefko, Mrtvé ženy

Článek od: Tereza Kadečková - 12.05.2020

Hank Giorgio je detektiv, vedle kterého se všichni jeho kolegové cítí jako děti ve školce. Má vynikající dedukční schopnosti, je před všemi o dva kroky napřed a případy je schopný vyřešit na první pohled lusknutím prstu. Novodobý Sherlock. Nebo tak alespoň působí, když neznáte jeho odvrácenou stránku.

Na začátku byla vražda. A ta vražda byla osobní a zavražděna byla žena. Jak už název Mrtvé ženy napovídá, případů vražd potkáme několik. Sériový vrah, který nechal svou oběť na pláži. Skokanka, jejíž domnělá sebevražda ve skutečnosti sahá hloub do amerického systému, než by kdo čekal. Torzo, zavěšené v téměř umělecké pozici. A těl přibývá. Každý případ žene vyšetřovací tým kupředu, a přestože mají Hanka na své straně, ne vždy se dokáží vyhnout dalším obětem.
Vyšetřovací tým vede seržantka Larisa, dáma pěkně od rány, jak jen je to v New Yorku potřeba. Dále je tu forenzní specialista Stanley, který se nemůže s Hankem snést a jeho úspěchy si bere jako osobní neschopnost. Dynamika mezi oběma muži je velmi agresivní, téměř stereotypní. Ale jak se vyvíjí případy, mění se i Hank a Stanley, takže jejich přestřelky nezastiňují to důležité – vyšetřování.
Další členové týmu jsou spíš okrajoví – nováček Mario, pracující taky na forenzním, jehož specialitou jsou fotografie. Marcus, ajťák a profík na dešifrování, a nakonec specialistka na balistiku Rachel, která je radši zalezlá a pracuje sama. Krása vyšetřovacího týmu je v jeho různorodosti. I když se jedná o policisty, nejsou to všichni hrdinové a spousta z nich má nějakého ošklivého hnijícího kostlivce ve skříni. Některým smrdí víc než ostatním.

Co do vyprávění jsou Mrtvé ženy přímé a neberou si servítky. Martin Štefko už v předchozích knihách ukázal, že se nebojí drsného jazyka a popisů násilí. I v tomhle detektivním thrilleru jimi nešetří. Všechny jsou na místě, ukazují nám kruté stránky života a taky reflektují osobnost Hanka, kterého žádná odpornost nezasáhne, ať je sebevětší.
Jestli by se dalo Mrtvým ženám něco vytknout, tak je to cliffhanger na konci, který navnazuje na další, zatím neexistující, díl. Stále tvrdím, že dobří autoři by nám tohle neměli dělat, protože takové čtení hrozně bolí. Ale stojí to za to.

 

Mrtvé ženy

Autor: Martin Štefko

Nakladatelství: Golden Dog

Počet stran: 328

Vazba: Brož.

Rok vydání: 2020

Cena: 249 Kč

Přidat komentář