RECENZE: Mark E. Pocha, Svet je plný démonov

Článek od: Renata Staurovská - 24.03.2020

Svet je plný démonov… a idú si pro teba! Ne, není třeba hned volat exorcistu a v panické hrůze vykuřovat šalvějí rohy vašich pokojíčků. To jen Mark E. Pocha vypustil do světa další ze svých hororových knih, která se honosí právě tímto sebevědomým názvem.

Bartolomej Bosch nemá rád, když se mu říká Bart, a přesně proto ho jeho kolega Munch nikdy neoslovuje jinak. Oba patří pod slovenskou pobočku Rodiny, oficiálně neexistující, avšak tolerované organizace, která se zabývá vyšetřováním nadpřirozených událostí a úkazů. Bartolomej je astrálním stopařem a jeho kolega spoléhá spíše na svaly, hrubou sílu a moc střelného prachu. Společně se vydávají na rutinní výjezd do dávno opuštěného panského sídla na středním Slovensku, aby z tohoto světa vypudili jednoho „obyčejného ducha“. Jenže jsou duchové a duchové. A ten, který se prohání v prostorách bývalé psychiatrické léčebny, rozhodně nespadá do kategorie obyčejný…

Krátký úvodní příběh nám představí první dva vyšetřovatele i jejich každodenní práci, v knize je však důležitých postav mnohem více. Krásná Dália má snad jen jednu chybu – je posednutá démonem a nikdo vlastně pořádně neví, čeho je schopná. Více než stošedesátiletý upír Hektor, který v Dálii vidí svoji dávno ztracenou dceru. Jafff se třemi f na konci, specialista na Devátou sféru nebo také peklo, chcete-li. Všichni tito a pár dalších patří do české nebo slovenské pobočky Rodiny a s Bartolomejem a Munchem spolupracují na dalších případech.

Zmíněných případů je v knize popsáno hned několik. Kromě prvního honu na ducha se vyšetřovatelé vydávají ulovit démona vyvolaného z Deváté sféry, zachránit unesenou Dáliu anebo třeba na takový obyčejně neobyčejný teambuilding. Žádný z těchto úkolů však není triviální a černobílý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jak naložit s mladičkým démonem z pekla, který miluje lentilky a s láskou vzpomíná na svého „taťonku“? Kdo je muž s tetováním červené růže a jestlipak existují i „veveričkodlaci“? Spousta otázek, ale jedna věc je jistá. Svet je skutečně plný démonov.

Mark E. Pocha nám servíruje napínavou, temnou, a přitom vtipně a odlehčeně napsanou hororovou knížku. Tématicky se tak trochu přibližuje Bandžuchovi a jeho dílu Noc a mlha a to, co mu chybí na atmosféře, pilně dohání akčností, originalitou, vtipnými dialogy a referencemi. Jefff jakožto specialista na Devátou sféru neodkazuje na nikoho jiného než na Martina Moudrého, autora knih Devátá sféra. Hlášky z českého filmu Dědictví, odkaz na dětský animovaný seriál Gumídci… Pozorný čtenář tam referencí z nejrůznějších oblastí najde hromadu. Je to právě jedna z věcí, která mu dokáže vykouzlit úsměv na rtech i při jinak napínavých situacích a soubojích. A paradoxně to tu vůbec není na škodu.

Pokud vás příliš nepřesvědčila autorova předchozí kniha Oni (nebo na vás byla až příliš drsná), pak vězte, že zde Mark. E. Pocha píše úplně jinak. Svet je plný démonov je vtipná kniha, nevyžívá se v brutalitách a zaměřuje se spíše na příběh, akci a humor, ve kterém naprosto exceluje svalnatý Munch. I přes to všechno se ale jedná o horor, při kterém vám místy bude tuhnout krev v žilách a který se může pyšnit hned několika opravdu originálními nápady. Vymítání duchů skrze prostěradla, práce s nočními můrami za pomocí naslouchátek, odvážné pojetí vlkodlaků – Mark. E. Pocha zkrátka popustil uzdu své fantazii. Ideální počtení na dlouhé večery – počítáme že pár nás jich ještě v současné situaci čeká. Tak proč je nestrávit u knížky?

Mark E. Pocha: Svet je plný démonov
Nakladatelství: Hydra
Rok vydání: 2019
Počet stran: 177
Vazba: měkká
Cena: 110 Kč

Přidat komentář