KOMIKS: Requiem 1: Upíří rytíř

Článek od: Martin Stručovský - 25.02.2020

Patt Mills je v komiksovém světě pojem stejně jako Frank Miller nebo Alan Moore. Podobně jako oba zmínění pánové se nebojí velké spousty násilí a kontroverze. A ani se nebojí dělat komiks po svém. Vyplatila se ale obrovská míra buřičství zrovna u jeho komiksu Requiem či nikoliv?

Patt Mills si na českém trhu vybudoval jméno svými příběhy o válečníkovi Slainovi a v posledních letech pak vydavatelství Crew splácí dluh v podobě kultovního Soudce Dredda, který se i u nás snad zaháčkoval alespoň několika drápky. V loňském roce pak došlo i na komiks Requiem, v němž si Mills posvítil na upíry. A vzal to hezky po svém.
Upíří jsou vděčné téma. Možná jedno z těch nejzákladnějších, co patří k hororovému žánru. A když se spojí s druhou světovou válkou, můžou to být fakt hody. Pro příklad nemusíme jít daleko, stačí se podívat třeba na Indianu Jonese nebo třeba sborník Ve stínu říše. Zkrátka a dobře, proč ne. A musím říct, že Mills upírům sebral zamilovanost a třpytky a vrátil je zpátky do náruče noci, temnoty a dal jim do ruky panáka pořádně vychlazené krve. A díky velkému formátu a kresbě Oliviera Ledroita, která je někde mezi dekadencí a gotikou to vypadá fakt skvěle. Prostě správně hororově, hnusně a temně. Takže, pokud si v tomhle libujete, budete se tu rochnit jako vepř v žitě a užívat si to. A pokud jste fanoušci žánru, pak jste jistě Requiem v knihkupectvích neminuli.
K téhle makabrózní kresbě pak Mills vytvořil svět, který je převrácený naruby. Svět, kde přežije jen ten nejsilnější. Svět, kde se chaos stal jakýmsi řádem a nejvyšší cenu má pořádná zásoba krve. Svět, v němž jsou některé známé osobnosti pojaty dost kontroverzně, což vám asi úplně nepůjde pod nos. Ostatně kontroverzní je už samotná zápletka. Hlavním hrdinou tohohle příběhu je nacistický voják, který miluje židovskou dívku. Což by samo o sobě nebylo špatné, kdyby spolu odjeli na konec světa a žili šťastně až do smrti a zapomněli na svůj původ a celou hrůzu války. Jenže tohle není romantický příběh, ale tanec po ostří břitvy. Náš „hrdina“ padne a z fronty letí rovnou do pekla, kde ho nečeká vůbec nic hezkého. Tedy pro běžného smrtelníka. Místo ohřevu v kotli se stává členem upířích rytířů, kteří bojují s démony. V novém světě získává moc a prestiž. Časem se ukazuje, že má nějakou morálku, což s ohledem na jeho předchozí působení vyznívá poněkud vtipně. A ano, můžete hádat, jeho milá se ocitá na oné opačné straně barikády a jde mu po krku.
Requiem: Upíří rytíř není špatný komiks. Má dobrou kresbu, skvělou úpravu a zajímavě vybudovaný svět. To, co ho ale sráží dolů je velké množství kontroverze. Je fajn, že se Mills neomezil jen na nablblou střílečku ve stylu počítačových her. Možná ale chtělo dát přednost vypravěčskému umění před buřičstvím a vyvoláváním kontroverze. Protože právě umění vyprávět má na misce vah menší váhu. Což je škoda.

Requiem 1: Upíří rytíř
Patt Mills - Olivier Ledtroit
Nakladatel: Crew
Překlad: Štěpán Kopřiva
Rok vydání: 2019
Počet stran: 189
Cena: 599 Kč

Přidat komentář