AUDIOKNIHA: Anthony Ryan - Oheň probuzení

Článek od: Petra Elen Mand... - 14.10.2019

Milovníci dračí fantastiky pozor! Na český trh se dostávají příbuzní draků: draggové v audioknize Oheň probuzení. Jedná se o první díl trilogie Draconis Memoria od skotského autora Anthony Ryana. Draci, tedy draggové, se ocitají na pokraji vyhubení. Jejich krev skrývá velkou moc a tajemství. Ne všechna jsou lidem známa. Pátrání po nich začíná.

Ve světe Anthony Ryana se rodí výjimeční lidé. Tací, kteří mohou vypít krev draggů a místo toho, aby je sežehla na prach, získají nadlidské schopnosti. Každý dragg má jiné zbarvení a od toho se odvíjí i barva jejich krve a schopnosti, které propůjčuje. Tito vyvolení se nazývají Krvožehnaní a společnost si o nich vede přísné záznamy, aby žádný neunikl. Válka s Korvantinskou říší je na spadnutí a Kovolodní obchodní syndikát potřebuje každého na své straně. Čeho se ale nedostává, je samotná krev. Draggové jsou na pokraji vyhynutí a zachránit říši může jen nález Bílého dragga. Mytického tvora ze starých bájí, jehož krev propůjčuje netušenou moc.

Děj knihy je rozdělen do tří částí, které se navzájem prolínají. Vypráví osudy zdánlivě nesourodých osobností. Prvním z nich je Lizzane Lethridgová. Tajná agentka a nájemná vražedkyně Syndikátu, jejíž otec byl významný vědec. Je vyslána po stopách jedné své předchůdkyně. Její pátrání se nakonec vzdor jejím zkušenostem a ostražitosti stane velice osobním.

Claydon Torcreek je neregistrovaný Krvožehnaný. Pohybuje se v podsvětí jako zlodějíček. Zavržený vlastní rodinou. S tou ale bude muset opět navázat spolupráci, protože mu začne jít doslova o život. Stane se zaměstnancem Syndikátu a najde více než jen pomstu.

Posledním hrdinou je mladý podporučík na Kovolodním křižníku. Po prohrané bitvě, kterou sotva přežije, se dostává až na konec světa. Tam, kde ožívají legendy, včetně té o Bílém draggovi.

Oheň probuzení lze považovat za příjemné rozvíření vod s dračí tématikou. Kombinace steampunku a dračích legend je nenásilná a příjemná. Autor postupně dávkuje informace z historie Syndikátu, minulosti hlavních hrdinů i samotných draggů. S každou novou kapitolou se dozvídáme více a jsme tak ve stálém napětí. Fanoušci bojových scén si na své příliš nepřijdou. Bitvy jsou sice propracované, ale spíše se odehrávají na pozadí skrze osudy hrdinů. Není jim věnován samostatný prostor. Vykreslení hlavních postav se zdá zpočátku fádním, některé linie mohou být zdlouhavé kvůli absenci sympatií vůči dané osobě, ale brzy je čtenář pozná lépe a krize je zažehnána. Přejmenování draků na draggy nepovažuji za šťastné. Všem je jasné, o jaká stvoření se jedná a kreativita z pozměněného názvu také nečpí, ale děj to výrazně neruší.

Čtený projev Vasila Fridricha není špatný. Příjemný hrubší hlas se hodí pro tento typ příběhu. Přednáší plynule a herecký projev není nějak výrazný. Nestrhává pozornost od děje, a tak se můžete v klidu soustředit na knihu. Brzy zjistíte, že jeho samotného vlastně ani nevnímáte.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl trilogie, lze pouze konstatovat vydařený start. Otázkou zůstává, jak se povede autorovi dál.


Oheň probuzení
Anthony Ryan

Série: Draconis Memoria
Interpret: Vasil Fridrich
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Rok: 2019
Doporučená prodejní cena: 349 Kč

Přidat komentář