RECENZE: Neil Gaiman - Chris Riddell, Odd a mraziví obři

Článek od: Martin Stručovský - 20.09.2019

Neil Gaiman je známý jako autor Sandmana nebo Nikdykde. A v poslední době taky samozřejmě díky Dobrým znamením. Fakt je potřeba říkat proč? Naštěstí pro nás ale nezapomíná ani na tvorbu pro děti. Jednou z posledních věcí z tohohle ranku je poměrně útlá, ale přesto silná knížka Odd a mraziví obři.

Odd a mraziví obři jsou knížka, u které se už potřetí setkávají Neil Gaiman a ilustrátor Chris Riddell a je to znát. Riddell má totiž v knize dost prostoru a prakticky se tak stává druhým autorem příběhu. Jeho ilustrace děj nejen dotváří, ale do značné míry ho i utváří. A díky zvolenému formátu knihy vyniknou i mnohem víc než u titulu Naštěstí (ne)máme mléko.
To, že má Gaiman rád severské (ale i jiné) mýty, už předvedl u Severské mytologie nebo Amerických bohů. A tady to jenom podtrhuje.
Hrdinou je dvanáctiletý mladík Odd, který se spřátelí s liškou, medvědem a orlem, což jsou ve skutečnosti tři severští bozi, které začarovali ledoví obři, kteří pro sebe uzurpovali jejich sídlo na Ásgardu. A tahle netradiční čtyřčlenná skupina vyráží na společnou výpravu, protože Oddovi to tak přijde správné a ví, že má pomáhat druhým. Na první pohled lineární příběh se maličko zamotá v momentě, kdy Odd začne vzpomínat na svoje rodiče a na jejich seznámení. Gaiman na poli dětské literatury neidealizuje vikingy ani trochu. Nepíše o nich jako o hrdinech, ale jako o nájezdních, kteří vyplouvali na moře a brali si všechno, co jim přišlo pod ruku. Gaiman se nebojí zajít ani tak daleko, aby popsal smrt Oddova otce nebo to, jak si Odd zmrzačil nohu při kácení stromu. Samozřejmě nic z toho není v knize nikterak explicitně popsáno, ale je to tam. Je tedy otázka, jak starému čtenáři Odda předložit, protože všechno výše uvedené v dětech samozřejmě vyvolává nutně některé dotazy, které budou potřebovat zodpovědět. Což je ohledně témat týkajících se smrti či poranění ideální pomocník.
Odd je ve výsledku hlavně příjemnou četbou, kterou smlsnete za jedno nedělní odpoledne a u které se rozhodně nebudete nudit. Gaiman tu sice nepřekonal Koralínu, ale opět předvedl, že jeho imaginace je obrovská a když navíc spojí síly s talentovaným výtvarníkem, pak je výsledkem nejen dobrý příběh, ale i šperk, který vám v knihovničce určitě ostudu neudělá.

Odd a mraziví obři
Neil Gaiman - Chris Riddell
Nakladatel: Albatros
Překlad: Helena Šváchová
Počet stran: 160
Provedení: hardback
Cena: 299 Kč

 

Přidat komentář