KOMIKS: Dan Abnett, Aquaman 3: Koruna Atlantidy

Článek od: frankie - 19.09.2019

Komiks Aqauman 3: Koruna Atlantidy plynule navazuje na události předchozího vydání. Válka mezi USA a Atlantidou je zažehnána, Aquaman očištěn. Odměnou za nastolení míru je mu obrovská popularita, respekt a uznání, přesto o dramatické situace není nouze.
Výraznou změnou proti předchozím komiksům je absence dalších hrdinů z Ligy spravedlnosti – osobně mi vsuvky Supermana, Batmana, Flashe, Green Lanterna a dalších chybí jako zajímavé zpestření, ať se jedná o vizualizaci nebo hlášku.  Na druhou stranu nutno uznat, že po dějové stránce zvládá Aqauman utáhnout celý komiks bez dalších superhrdinů. A to je dobře, protože se tím vymaňuje ze škatulky upozaděného superhrdiny. Když čtenář čte Aquamana, chce Aquamana. Ale jakmile se pak hlavní hrdina ocitne v nesnázích, zaznívá otázka, kde jsou jeho supermocní přátelé? To ho nechají ve štychu?
Dalším rozdílem je obsah. Koruna Atlantidy obsahuje tři nezávislé komiksy: Chceme žít v míru, H2O a Koruna Atlantidy. První z nich je dokončení a uzavření dění z minulého dílu.  V příběhu H2O spolupracuje Aquaman na žádost americké vlády s aquamariňáky, kteří se ho snažili v minulém díle zlikvidovat. Kresbou tato část zaostává. Kreslíř ztrácí ve srovnání s ostatními dovednost zobrazovat detailně obličejové rysy. Přitom se jedná o nejrozsáhlejší příběh. Poukazuje také na důležitost partnerky Mery stojící v dobrém i zlém při Aquamanovi. Jejich společný nepřítel je tajuplný a velice silný, všichni zúčastnění musí podávat maximální výkony, přesto se všichni nevrátí. Třetí příběh je zasazen do dění v Atlantidě. Tam Aquaman na růžích ustláno nemá. Všechna tři komiksová alba mají velice rychlý dějový spád s patřičnou akcí a udržují vysoce nastavenou laťku z minulých dílů.
Klasickým doplňkem publikace jsou pak alternativní titulní strany jednotlivých sešitů a návrhy postav od kreslíře Brada Walkera. Celkově se jedná o velmi podařený komiks, který potěší čtenáře dvěma dokončenými příběhy a zároveň navnadí třetím, přerušeným v tom nejdramatičtějším možném okamžiku. Po otočení poslední stránky si čtenář uvědomí, jak náročné bude čekání na další pokračování. 


Aquaman 3: Koruna Atlantidy
Dan Abnett

Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 216
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

 

Přidat komentář