KOMIKS: Liga spravedlnosti 2 - Epidemie

Článek od: Marek - 29.07.2019

Strach, ambice a nevinnost. Do těchto tří slov by šel shrnout druhý díl Znovuzrození Ligy spravedlnosti.
Tentokrát kniha zahrnuje dva příběhy, V područí strachu a Epidemie. Oba lehce emocionálně přepálené, ale alespoň se snahou o zápletku.
Děj prvního příběhu není, potažmo by nemusel být, ukotven v žádné specifické době. Ukazuje možná nebezpečí, jaká mohou nastat, převládne-li u lidí dlouho potlačovaná vnitřní emoce. Ať už se jedná o strach, obavu, zlobu, cokoliv, náhlá erupce pak s sebou vždy přináší destrukci. Na druhou stranu dává vypuštění páry a jasné pojmenování sžíravého problému šanci jej začít řešit. Nejedná se o dlouhé a hluboké vyprávění, ale dává příležitost náhlednout, jací jsou ochránci opravdu uvnitř. A klade otázku: Jsou to skutečně oni? Je uvnitř těchto hrdinů bez bázně a hany skryté a za desítkami dveří zamčené pravé "Já" přeci jen o něco méně šlechetné a mnohem vystrašenější, než dávají najevo? Nebo může dojít pod těžkým nervovým vypětím ke vzniku myšlenek, které nemají se samotným charakterem nic společného a jsou jakýmisi anomáliemi?
Hlavním tahounem Epidemie je však nepřekvapivě příběh druhý, Epidemie. Zpočátku jsem nebyl z příběhu moc nadšený. Základní premisa Ligy pod útokem hackera mi nepřišla převratná, ačkoliv vidět souboj strážců proti svým schopnostem bylo přeci jen trochu jiné a ozvláštňující. Teprve druhá polovina poodkrývá svými odkazy na Vyhlazovací stroje zajímavější zápletku. Děj poukazuje na nevyzpytatelnost technologií a nebezpečí, jaká mohou představovat v případě, že si začnou žít vlastním životem, potažmo když nad nimi získá moc cizí vůle.
Oceňuji příklon autorů k příběhovým pasážím, které vhodně prokládají akci. Ta pak totiž nezahlcuje a přirozeně vyplývá, což ji dělá uvěřitelnější.
Co mi však stále dělá problém, jsou některé dialogy. Jako by vůbec nezapadaly do kontextu. Nevím, jestli mají autoři svého Mr. Hydea, ale nemohu se ubránit dojmu, že se v knize několikrát objeví bubliny s textem kvalitativně minimálně o úroveň až dvě níž, než na jaké je zbytek. Takové části pak vyznívaly velice dětinsky. Naštěstí se jedná o výjimečný výskyt.
Kresba je barevná a jasně čitelná, ale nejedná se bohužel o nejvyšší kvalitu. To se projevuje zejména v situacích, kdy by měly grimasy postav ztvárňovat výraznější emoce. Ty působí obyčejně přehrávaně a ploše, takže dojem z nich připomíná staré řecké divadlo se svými výraznými teatrálními maskami.
Liga spravedlnosti 2: Epidemie mě příjemně překvapila. Byť se stále nemůže měřit s mnoha kvalitnějšími komiksy ze stáje DC, nestojí si špatně. Jedná se o lepší průměr, který neurazí, ale zároveň nemá ambice stát se na dlouho zapamatovatelným kouskem. Po naprosto nezáživné mlátičce jsme však alespoň dostali komiks, který se snaží něco říct. Na takovém základu vydobytá pozice sice není ekvivalentem zlatého hodnocení, ale alespoň naznačuje v sérii posun ke zlepšení, který snad bude pokračovat.

Znovuzrození hrdinů DC: Liga spravedlnosti 2 - Epidemie
Bryan Hitch, Neil Edwards, Daniel Henriques, Adriano Lucas
Nakladatel:
Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 152
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář