KOMIKS: Dan Abnett, Aquaman 2: Black Mantova pomsta

Článek od: frankie - 05.06.2019

Komiks Aqauman 1: Pád do hlubin zapůsobil velmi dobře a po půl roce je tu jeho pokračování. S klidným svědomím lze konstatovat, že Aquamanovo pokračování Black Mantova pomsta zůstalo na stejně vysoké laťce. Zkrátka Aquaman 2 zanechá ve čtenáři velmi působivý dojem. V prvním komiksovém albu Aquaman 1: Pád do hlubin se čtenář seznámí s hlavními hrdiny a záporáky. V jeho pokračování se rozehraje velká hra. Úhlavní nepřítel Black Manta chce nejen Aquamanovu smrt, ale také rozpoutání celosvětového konfliktu v pravém slova smyslu - podmořská říše Atlantida versus suchozemské státy. Je až s podivem, jak jednoduše americká vláda sedne jeho plánu na lep.

Jedná se o velmi silný příběh s několika zajímavými motivy – mocný superpadouch, monstrum, které se již utkalo s celou Ligou spravedlnosti, nebo speciální jednotka americké armády zvané aquamariňáci. Nezvykle často se objevují a zmiňují i civilní ztráty. Srdce čtenáře zaplesá, když se v příběhu objeví Liga spravedlnosti v nejsilnější sestavě (Superman, Batman, Cyborg, Wonder Woman, Flash a Green Lantern v mužském i ženském podání). Asi nikoho nepřekvapí, že nejvíc prostoru z nich dostává Superman. Nádech uvěřitelnosti dodává lidské chování hrdinů, včetně lehké nedůvěry či vtipkování ve vypjatých situacích, v čemž vyniká hlavně Flash. Odlehčených dialogů ale celkově moc není. Téma hrozící, případně již probíhající války, je příliš vážné.
Čtenáře potěší větší rozsah stran, což je dáno tím, že Aquaman 2 obsahuje sešity číslo 7-15 oproti prvnímu dílu, který obsahoval pouze sešity 1-6. Obrazové panely jsou převážně podlouhlé kresby v počtu pěti na stránce. Kreslíři však tento systém vhodně obměňují. Objevují se celostránkové kresby, polostránkové i panel v panelu. Kresby jsou velmi propracované, postavy, tváře i prostředí. Nejvíce ale musí zaujmout vyobrazení podmořských zvířat. Album ozvláštňují i kresby přes celou stranu nejprve v barvě a pak to samé v černobílém provedení.
Hezkým, zároveň však také samozřejmým doplňkem publikace, jsou alternativní titulní strany a návrhy postav od kreslíře Brada Walkera. Celkově se jedná o velmi podařený komiks, který potěší čtenáře dokončeným příběhem a zároveň navnadí lehkým náznakem možného scenáristického pokračování.     

Aquaman 2: Black Mantova pomsta
Dan Abnett

Nakladatel: BB/art
Překlad: Changer the Elder
Počet stran: 216
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

Přidat komentář