RECENZE: Stephen King, Řbitov zviřátek

Článek od: Ivet Křenková - 06.05.2019

Nepochybně existují určité věci mezi nebem a zemí. Louise Creeda ale ani v nejdivočejších snech nenapadlo, že budou mít co dočinění s indiánským pohřebištěm a že se sám rozhodne tyto síly povolat… a ne jen jednou.

Mladý doktor se stěhuje na venkov do městečka Ludlow ve státě Maine a samozřejmě jej následuje i jeho rodina – manželka Rachel, dcerka Ellie, nejmladší syn Gage a kocour Church. Téměř ihned se v krásném domě na kraji lesa usadí a seznámí se s milými sousedy, důchodci Judem a Normou Crandallovými. Krom běžných starostí rodinku podvědomě děsí ještě jedna věc – frekventovaná silnice ihned u domu. Kvůli ní také vzniklo místo, na kterém děti z Ludlow a okolí pohřbívají domácí mazlíčky, kteří se stali její obětí. Jud Crandall neváhá a na „Řbitov zviřátek“, jak místní děti pohřebiště nazvaly, rodinu jednoho dne bere na procházku. Ještě pravděpodobně netuší, co nevinná návštěva odstartuje. Za nebezpečně vypadajícím polomem na hřbitově se totiž v hloubi lesa skrývá něco mnohem horšího. O tomto tajemství se má Louis Creed brzy dozvědět a nejtemnější etapu jeho života odstartuje záhadná a dosti nechutná smrt studenta na univerzitě, na které začal po přestěhování pracovat.

Kniha mistra hororu Stephena Kinga vyšla poprvé roku 1983 a sám autor o ní tvrdí, že ji ani nechtěl vypustit do světa kvůli její děsivosti. Přesto se ale stala jedním z nejznámějších Kingových hororů a rozhodně patří i k těm nejponurejším.

Na první letmý pohled jde o klasický, zápletkou nijak originální horor, který začíná snem o rodinné pohodě na venkově, takže se zákonitě musí něco pokazit. Následující události vám ale můžou vyrazit dech svou surovostí a jakousi pravdivostí, která vychází z toho, že se King inspiroval reálnými příhodami ze svého života a Řbitov zviřátek tak odráží jeho vlastní temnou mysl, která jej zaměstnávala v době psaní. Příběh se odvíjí opravdu rychle a nelze se od něj odtrhnout, i do zdánlivě běžných situací King vnáší vkrádající se zlo a příslib něčeho špatného, co se neodvratně blíží. Navíc používá své klasické finty a triky, jak čtenáře ještě více nabudit ke čtení. Dokonce ani jeho klasické sáhodlouhé popisy všech možných událostí, výjevů z minulosti postav a jejich vyprávění se konkrétně do Řbitova zviřátek hodí a nepůsobí rušivě, jako tomu je u některých jiných Kingových knih.

Celá atmosféra je hodně mrazivá a plíživá, což přikládám hlavně tomu, že se události točí kolem smrti, která je pro nás velmi reálná. Samy postavy se se smrtí nemohou smířit a jejich motivace k různým činům vycházejí z jejich charakteru i minulosti. Některá nelogická rozhodnutí postav dávám za vinu rostoucí moci indiánského pohřebiště a všemu temnému, co se u něj skrývá.

Velmi pozitivně hodnotím konec knihy, protože konkrétně se zakončeními příběhů má King občas problém a vše nakonec přežene, nebo je čtenářova nevědomost nakonec lepší, než závěrečné rozuzlení – můžeme to vidět například v knihách To, Pod kupolí nebo Nezbytné věci. Ve Řbitovu zviřátek se tak ale naštěstí neděje a jakoby otevřený konec pocity z knihy ještě umocňuje.

Čtvrté vydání se povedlo i vizuálně a obálka se inspiruje filmovým ztvárněním, které možná ještě stihnete v kině. Sice je v něm pozměněn osud dětských hrdinů, jinak ale patří k těm lepším zpracováním Kingových příběhů.

Řbitov zviřátek je jakýmsi varováním před porušením zákonů smrti a čtenáři dokáže až nezdravě vlézt do hlavy a trochu pocuchat nervy. Rozhodně patří k povinné četbě všech fanoušků hororového žánru.


Stephen King: Řbitov zviřátek
Nakladatelství: BETA Dobrovský
Rok vydání: 2019
Počet stran: 336
Překlad: Ivan Němeček
Vydání: čtvrté
Vazba: vázaná
Cena: 369 Kč
 

Přidat komentář