KOMIKS: Grzegorz Rosinski – Jean Van Hamme, J. Thorgal - Neviditelná pevnost

Článek od: frankie - 09.04.2019

Thorgal, jeden z nejvíce ceněných frankofonních komiksů všech dob, přesto u nás podstatně méně známý než Tintin, Šmoulové či Asterix. Pokusů a vydání po jednotlivých sešitech proběhlo na našem trhu již několik. Vždy se jednalo pouze o menší počet komiksových alb bez delšího vydavatelského života. Nakladatelství Egmont projevilo odvahu ke změně a rozhodlo se naservírovat čtenářům hned pět sešitů v jednom balení, takový thorgalovský omnibus. A udělalo dobře, fanoušci nemusí čekat měsíce na návaznost dalšího komiksu.
Thorgal - Neviditelná pevnost obsahuje sešity 19-23, a sice Neviditelná pevnost, Znamení vyhnanců, Ogotajova koruna, Obři a Klec. Spolu s dříve vydaným albem Sluneční meč dohromady tvoří jeden velký uzavřený příběh.
Thorgal, situovaný mezi Vikingy šestého až osmého století, je obohacen fantasy motivy severských bohů i dalšími fantaskními prvky. Raně středověký příběh je osvěžen zásahy severských bohů i sci-fi prvky jako je cestování časem. Jako poslední potomek vesmírných poutníků má zároveň mnohdy nepříznivě nakloněný osud. Důležitým motivem v omnibusu je ztráta paměti. Díky ní se i jasně kladný hrdina promění v krvelačného a zotročujícího piráta Šajgana Nemilosrdného, který je loutkou záporačky Krissy z Valnoru.  

Jinak je Thorgal statečný vikinský válečník, mnohdy až příliš mírný ke svým nepřátelům, které zabíjí, až když je to zcela nevyhnutelné. Tato rozhodnutí však Thorgalovi opakovaně komplikují život. Svou mírností připomíná jiného hrdinu frankofonního komiksu - Rahana.
Komiks občas odkazuje na dřívější hrdinova dobrodružství, i bez jejich znalostí lze děj snadno pochopit. Zároveň ale také rozvíjí čtenářovu touhu po poznání předchozích dílů.
Díky dětským hrdinům, dětem Thorgala, se s příběhem snadno identifikují i menší čtenáři. Thorgalovi potomci obdařeni nadpřirozenými a zajímavými schopnostmi zasahují ve vypjatých situacích a nutno dodat, že části, ve kterých byli nositeli děje, patřily k těm nejlepším. Jak má být v oddychové četbě pro dospělé a ve formující dětské literatuře, i v Thorgalovi vždy zvítězí láska a pravda nad nenávistí, zlobou a hamižností. Někdy na to je potřeba ale více pokusů. 
Knize by slušely ještě ucelené informace vážící se ke vzniku komiksu a jeho tvůrcům. Na začátku každého alba najdeme jen zkratkovité informace, které k hlubšímu poznání nestačí. Není problém si ale zjistit více o Thorgalovi z jiných zdrojů. V knihovničce se tato kvalitně zpracovaná kniha ve velkém formátu a pevné vazbě bude dobře vyjímat.  

Thorgal – Neviditelná pevnost
Rosinski, G. – Van Hamme, J.

Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2019
Počet stran: 240
Rozměr: 207 x 289 mm
Provedení: Vázaná s laminovaným potahem
Cena: 699,- Kč

 

Přidat komentář