KOMIKS: Amanda Conner - Jimmy Palmiotti, Harley Quinn 2: Joker miluje Harley

Článek od: Ivet Křenková - 15.03.2019

I superpadouši si zaslouží dovolenou u moře pod palmami. Na jednu takovou vyrazí i Harley Quinn, která je ale bohužel hotovým magnetem na průšvihy, takže o odpočinku si může nechat jen zdát.

Hlavou jí vrtají hlavně dárky, které se nedávno objevily na prahu jejího domu a znamenat mohou jediné – návrat pana J. Poison Ivy i ostatní kamarádi se ji snaží uklidnit, brzy se ale ukáže, že culíkatá bláznivka měla pravdu a samotný Joker se zjeví přímo v jejím pokoji. Něco tu ale nehraje, jenže o tom Harley zatím nemá ani nejmenší tušení. Mezi jejím usilovným přemýšlením o vztahu s obávaným šprýmařem se do milenecké šarvátky stihne zamotat i Harleyin kamarádíček Red Tool, což Harley rozhodně nehodlá tolerovat.

Harley Quinn 2: Joker miluje Harley je druhým pokračováním ze série Znovuzrození hrdinů DC. Příběhy hrdinky v této řadě mají na starosti Amanda Conner a Jimmy Palmiotti, souběžne s ní u nás ale vychází i série The New 52 a Znovuzrození na ni více méně navazuje. Proto není třeba říkat, že o restartu se v případě Znovuzrození moc mluvit nedá, obě série se různě prolínají a ve čtenářích vzbuzují dosti zmatku. Nemluvě o tom, že v komiksu Joker miluje Harley autoři na některé události z rozdílné série The New 52 přímo odkazují.

Zmatek k blonďaté záporačce asi zkrátka patří a dost se to odráží v samotném příběhu. Většina sešitů se zabývá právě návratem Jokera, mezi tím se ale Harley stihne vrtat ve svých snech, zabloudit na rozcestí v Santově mozku, nakopat pár zadnic a k radosti čtenářů mužského pohlaví i ulítnout s Poison Ivy na vytoužené dovčef. Na první pohled se příběh může zdát překombinovaný, na rozdíl od prvního dílu série Umřít s úsměvem je ale mnohem ucelenější a nenabízí jen rádoby vtipné výstřely do tmy.

I přesto ale Harley od dvojice autorů tak nějak zamrzla na místě – více než na příběh totiž kladou důraz na ujeté hlášky, akci a spoustu vtipů, které jsou si ale dost podobné a ve výsledku nemají šanci čtenáře opakovaně rozesmát. Série se tak bohužel řítí spíše z kopce dolů a je to škoda, protože Harley je jako postava dost oblíbená a rozhodně má na víc, než na docela otravnou psychopatickou naivku, která si čím dál více potrpí na určitý zvrácený druh roztomilosti. Zápletka s jejím „Koblížkem“ nakonec vyústí v docela vtipný příběh, i tak by si ale Harley zasloužila od scénáristů více péče a lásky. Je znát, že Conner s Palmiottim cílí na náctileté publikum, což může dlouholeté fanoušky pravé ruky Jokera odradit. Zábavnější než samotná Harley je kolikrát její kamarád Red Tool, který je výbornou parodií na Deadpoola a v tomto díle dostává více prostoru.

Co se týče kresby, je naprosto standardní a k sérii se hodí. Kreslíři to rozbalili hlavně v abstraktních scénách, například při tom, když se Harley svěřuje se svými sny nebo se brodí Santovým mozkem. Textu je v komiksu dost a musím ocenit nápaditý překlad některých hlášek.

Pokud máte tuhle střelenou bleduli rádi, u komiksu se určitě alespoň pobavíte. Nečekejte ale žádné duchaplné rozhovory, ani závratné rozvíjení charakterů postav nebo nedej bože příběhu. V příštím díle už by to chtělo přijít s něčím jiným a nechodit neustále okolo horké kaše.

Harley Quinn 2: Joker miluje Harley 
Scénář: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
Kresba: John Timms, Chad Hardin a další
Nakladatelství: BB/art
Překlad: Martin D. Antonín
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář