RECENZE: Jiří Mikulík, Věž havranů – kniha čtvrtá

Článek od: frankie - 14.03.2019

Gamebookový epos o hrdinovi Gabrieli Knoxovi pokračuje již čtvrtou knihou. Na všechny tři předchozí díly je možné si přečíst recenze na webových stránkách sardenu. Dílem Věž havranů je završena první polovina série. Autor Jiří Mikulík ve Věži havranů pokračuje v nastaveném vysokém standardu a ponechává vše dobré a osvědčené již z minulých dílů.

Před dalším dobrodružstvím je nutné si připravit hrdinu. Elitní šermíř Gabriel Knox, hlavní hrdina a čtenářovo alter ego, je vybaven atributem zacházení se zbraní, tj. jak je schopný obstát v šermířském souboji. Druhým základním atributem je vitalita, tj. houževnatost a odolnost. Dále je třeba si vybrat celkem pět speciálních dovedností z dvanácti nabízených. Ty jsou rozděleny do tří okruhů: šermířství, přežití v divočině, šikovnost a chytrost. Gabriel Knox ovládá také jednu ze zázračných schopností. Jsou to velmi mocná kouzla, která zásadním způsobem mohou ovlivnit osud a pomoci v již bezvýchodné situaci, použít je však lze jen dvakrát během celého putování v knize. Nakonec zbývá dovybavit se zbraněmi, vhodnými věcmi do mošny a patřičně naditým měšcem.

Kdo již některá dobrodružství absolvoval, pokračuje s vybavením, které měl na konci putování a vybere si jen jednu další položku do mošny. S absolvováním předchozích dílů se pojí i další výhody, nejen v podobě silnější vitality, ale hlavně díky uplatnění získaných zásluh. Pokud tyto zásluhy čtenář nezískal v dřívějším putování, nelze využít určité herní možnosti.
Na čtenáře čeká již obvyklých celkem 400 herních odkazů s mnoha variacemi. Pokud chce čtenář putovat v doprovodu malého vojenského oddílu, není problém. Pokud raději zkusí taktiku nenápadnosti a chce putovat sám, je to též možné. Užitečným pomocníkem je hezky zpracovaná barevná mapa a tabulka nahrazující hody jinak nezbytné kostky.
Cest, jak dojít k cíli, samozřejmě existuje vícero. Ta správná se pravděpodobně nepodaří najít na první pokus. Kniha je však natolik poutavá, že čtenář ze zvědavosti zkouší i jiné možnosti, jak splnit úkol. Tím je nalézt jednoho z posledních velkých čarodějů Dradascana, který se nachází údajně někde v odlehlé podhorské provincii Limeskaaru.
Kniha není nepřístupná neznalcům předchozích dílů, ale jejich požitek děje bude omezen, přestože jsou v knize stručně připomenuty minulé příběhy. 
Poděkování za výsledek však nepatří pouze autorovi, ale i jeho betatesterům, kterými jsou Lukáš Mikulík a Jan Kouřil. Série o Gabrielu Knoxovi má vlastní webové stránky, na kterých autor mimo jiné prozrazuje bestiář i to, jaké jsou záludnosti při tvorbě gamebooku. Jednu nevýhodu však tato série má, díly vychází poměrně dlouho od sebe. Existuje pak určité riziko, že se list se všemi atributy, dovednostmi a výbavou přenášející se do další knihy stihne někam zašantročit.
      

Věž havranů – kniha čtvrtá
Jiří Mikulík

Nakladatelství: H.R.G. spol. s.r.o.
Rok vydání: 2018
Počet stran: 420
Rozměr: 210 x 297
Cena: 399,- Kč

Přidat komentář