V lednu narození...

Článek od: Monika Slíva - 03.02.2019

Čtenáři, kteří nás sledují na Facebooku, si jistě všimli, že s novým rokem se zde začaly objevovat citáty autorů spojených s fantastikou. Nemůžeme a ani nechceme obsáhnout všechny spisovatele fantastiky, kteří se narodili v lednu či v kterýkoli jiný měsíc. Ani to není naším záměrem. Jen bychom rádi připomněli alespoň některá zajímavá, velmi známá nebo naopak pozapomenutá jména, která se v daném měsíci v narozeninovém kalendáři objeví.
Dá-li zdraví, počasí, rosný bod a démon prokrastinace, dostanete na začátku každého následujícího měsíce souhrnný článek se všemi citáty, které se objevily na Facebooku, i s pár zajímavostmi o autorech a tipy, co si od nich přečíst.
Kohože jsme to citovali v lednu?


„Píši ze stejného důvodu jako dýchám – protože kdybych to nedělal, umřel bych.“
Isaac Asimov * 2. 1. 1920

Čím je Tolkien pro fantasy, tím je Asimov pro sci-fi. Jeden z nejslavnějších vědecko-fantastických autorů se narodil v Rusku se jménem Izák Judovič Ozimov. Jeho rodiče záhy emigrovali do Ameriky, z malého Izáka se stal americký občan a nikdy nedostal příležitost naučit se rusky. Napsal víc než tři sta prací včetně vědeckých a vědecko-populárních, z nichž mnohé v češtině nebyly nikdy publikovány. Naopak drtivou většinu jeho sci-fi románů i povídek lze česky přečíst a nic vám nebrání se vrhnout na sérii o Nadaci nebo o robotech, případně zkusit nějakou povídkovou sbírku, pokud vás slavný autor tří zákonů robotiky dosud míjel.

„Ne každý, kdo bloudí, je ztracen.“
J. R. R. Tolkien * 3. 1. 1892

Představovat a jakkoli přibližovat zbožštělou ikonu fantastického žánru by jistě bylo nošením trpaslíků do jeskyně. Statí na téma „Ó náš král fantastiky vezdejší“ nebo naopak „Co na tom britském Jiráskovi všichni vidí“ byly sepsány kilometry a není třeba je prodlužovat.
Možná vám ale uniklo, že relativně nedávno, v červnu 2017, vyšla kniha Beren and Lúthien, kterou editoval Christopher Tolkien. Jedná se o zkompletovaný příběh dvou ústředních postav, na kterém pracoval Tolkien dlouhá léta, ačkoliv jej nikdy samostatně nevydal. Jeho syn nakonec vše poskládal a vydal symbolicky přesně sto let poté, co jeho otec na tomto příběhu začal pracovat.
Dlouho to vypadalo, že se v Čechách nechce nikdo ujmout překladu, ale podle zpráv z nakladatelství Argo se na něm již pilně pracuje. Překladu se ujal Filip Krajník a definitivní termín vydání zatím není určen, nicméně v nakladatelství jsou s překladatelem předběžně domluveni na dodání koncem léta. Pokud se sejde správná konstelace hvězd, mohli by si milovníci epické tolkienovské fantasy nadělit novinku letos pod stromeček.
A v neposlední řadě jistě stojí za zmínku, že se v letošním roce dočkáme i filmového zpracování Tolkienova života, na což se jistě jeho fanoušci právem těší. Doufejme tedy, že nás mistr Tolkien v podání Nicholase Houlta nezklame.

„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek * 9. 1. 1890

Karel Čapek patří pro změnu mezi světově nejproslulejší české spisovatele obecně. Rozhodně má své právoplatné místo mezi autory sci-fi, ať už se nám to líbí, nebo ne. I sám Asimov kdysi přiznal, že slovo robot si „vypůjčil“ od Čapka, ačkoliv se mu prý samotné RUR nelíbilo. Zajímavé je, že autorem slova robot, které se díky divadelní hře R.U.R. rozšířilo po světě, je údajně / ve skutečnosti jeho bratr Josef. Původně chtěl Karel Čapek roboty nazvat „laboři“. Slovo robot vzniklo ze slovesa robotovat (pracovat).
Pokud chcete zkusit Čapkovy sci-fi romány, musíte počítat s tím, že doba jejich vzniku je v textech velmi patrná a v dnešní době to není úplně snadné čtení. Ačkoli bychom striktně vědecky neměli psát sci-fi, protože literární věda označuje tyto romány jako utopickou část Čapkovy tvorby a řadí sem utopické romány a dramata, ve kterých autor kritizuje společenské problémy celé moderní společnosti včetně často vyjadřované obavy ze zneužití techniky proti člověku. Pro tato díla bývá Čapek považován za jednoho z předchůdců či průkopníků sci-fi literatury. V každém případě jsou vám Válka s mloky nebo Věc Makropulos kdykoli k dispozici.

„Smíření se s osudem a zapomnění není dostupné každému, zvláště těm, kdo o to nestojí.“
Miroslav Žamboch * 13. 1. 1972

Miroslav Žamboch je dlouholetou stálicí českého fantastického nebe a může se pochlubit pěknou řádkou vydaných i úspěšných knih. Taky je to jaderný fyzik, extrémní sportovec a velký sympaťák. Koniáš, Bakly nebo agent John Francis Kovář jsou asi jeho nejznámější postavy a série knih. Na sklonku loňského roku vyšla nová kniha Bakly, hledání smrti a vzápětí druhá půlka příběhu V objetí smrti.
Ačkoliv patří spíše mezi ty plaché autory, kteří se na conech a festivalech příliš často neobjevují, můžete se podívat na jeho webovky, kde se dá přijít na spoustu zajímavých věcí o jeho hrdinech i o tom, na čem zrovna pracuje.
www.miroslavzamboch.cz

„Čím víc nepřátel pobiješ, tím víc jich máš.“
Petra Neomillnerová * 16. 1. 1970

Přesto, že už pár let žádná nová dospělácká kniha od Petry Neomillnerové nevyšla, rozhodně se tato autorka nedá jen tak přehlédnout. Ať už proto, že její hrdinky nejsou žádné květinky, nebo proto, že se mimo beletrie věnuje také psaní populárně naučných knih o magii a napsala i velmi zajímavé a čtivé knížky pro děti o Amélii a jejích příhodách. Chcete-li se přesvědčit, že i v českých vodách čeří vodu pěkné štiky, zkuste Tinu Salo nebo zaklínačku Lotu.

„Civilizované národy nikdy nemají sobecké motivy k řezničině, znásilňování a rabování; to jen ti hrozní barbaři.“
R. E. Howard * 22. 1. 1906

Ani poslední sardenský lednový oslavenec nebyl žádný příštipkář. Pro milovníky epické hrdinské fantasy má jméno Robert E. Howard pořád dobrý zvuk, a to i přesto, že pobyl na tomto světě pouhých třicet let. Nevěnoval se jen fantastice, byl také autorem historických dobrodružných příběhů, hororů a westernů. Že vám jeho jméno nic moc neříká? Jedna z jeho nejslavnějších postav ale určitě ano, tak si na něj vzpomeňte, až budete číst o barbaru Conanovi nebo koukat na film s touto postavou.

 

Máte nějakého oblíbeného autora, který se narodil v lednu a v našem výběru chybí? Napište nám do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář