RECENZE: Nick Cave, A uzřela oslice anděla

Článek od: Renata Staurovská - 04.01.2019

A uzřela oslice anděla. Název knihy takřka biblický, že?  Jejím autorem je známý australský zpěvák Nick Cave, a pokud si z jeho tvorby vybavíte třeba jen poslední album Skeleton tree a píseň Jesus alone, mohli byste podlehnout domněnce, že se jedná o knihu s křesťanskou tématikou. To je sice svým způsobem pravda, ale nenechte se zavádějícím názvem zmást… Tato kniha je totiž nejspíš úplně jiná než všechny knihy, které jste doposud četli.

Přibližně před dvěma měsíci jsme vám představili grafický román Nick Cave: Mercy on me věnovaný této hudební legendě (recenze zde). Kdo dal na naše doporučení a komiks si přečetl, ten se setkal hned na několika stranách se znepokojivým výjevem muže topícího se v bažině. Kromě toho mohl také sledovat mladého Cavea, jak pod vlivem omamných látek a alkoholu zuřivě ťuká do psacího stroje svůj tajemný román. A právě tato kniha se vám teď dostává do rukou. Vyprávění muže, který se centimetr po centimetru propadá vstříc jisté smrti a jehož slova odráží ty nejodvážnější představy a noční můry samotného autora.

Asi už tušíte, že příběh, který se před vámi odehraje, nebude hezký. S Euchridem, hlavním hrdinou, se setkáváme ve chvíli, kdy je uvězněn v bažině, propadá se níž a níž a sleduje přitom hladové krkavce, „ptáky smrti“, kteří nad ním úlisně krouží. Z této pozice nám retrospektivně vypráví svůj životní příběh, od svého narození až po okolnosti, díky kterým brzy dojde svého vlhkého, páchnoucího, předčasného konce.

Fakt, že jeho matka byla alkoholička a otec podivín z rodiny degenerátů, má ve finále asi jen malý vliv na to, co z Euchrida vyroste. Mnohem víc ho ovlivňuje implicitně nepřátelské prostředí, do kterého se narodil – údolí Ukulore, které zcela ovládá zfanatizovaná sekta ukulitů. Vyrůstá úplně sám, malý němý chlapec, věčně nemocný a s nejrůznějšími druhy postižení, zato s fantazií, že by mu ji mnozí mohli závidět. Netrvá dlouho a začneme mít nepříjemný pocit, že s hlavním hrdinou přece jenom není něco v pořádku…

Šílenství, morbidní obrazy, zvrácená křesťanská symbolika, naturalistické scény, u kterých zamrazí i otrlého čtenáře – kdepak, A uzřela oslice anděla skutečně není čtení pro citlivé povahy. Nick Cave v něm zcela popouští uzdu své obrazotvornosti, otevírá stavidla hnusu a bizarnosti a je jen na čtenáři, zda zvládne celou jízdu tímto lunaparkem zmaru až do samotného závěru.

Pokud jste již knihu otevřeli a po prvních pár stránkách stále naivně doufáte, že se to spraví a vše dobře dopadne, pak věřte, že už to bude jenom horší. Pokud vás ale osobitý Caveův styl psaní zaujal a myslíte si, že máte dost silný žaludek, potom směle pokračujte – gradace a samotné finále této knihy je totiž naprosto fenomenální. Od jistého momentu je to šílená a neustále zrychlující horská dráha, při které se držíte zuby nehty, abyste v zatáčce nevypadli a dojeli s Euchridem až na úplný konec. A to i přes to, že vlastně moc dobře víte, jaký konec ho tam vlastně čeká…

Styl psaní Nicka Cavea určitě není pro každého a kniha samotná už vůbec ne. Pokud je ale člověk dost otrlý na to, aby ji zvládnul, určitě stojí za to. Není to horror, bát se u ní nebudete. Je to romantická tragédie mladého chlapce, plná symboliky, černého humoru, morbidností, biblických narážek a mnoha dalšího. Tak komplexní, že se to snad ani slovy vyjádřit nedá. Jednoduše geniální. A že pořád nevíte, co si pod tím máte představit? Tak snad na závěr malá ukázka…


„Naslouchal zvukům svého spoutaného těla, praskání páteře a žeber, napínání těžce zkoušené nervové pleteně, sykotu vnitřností a sténání své kůže a kostí uvržených do okovů a nabodaných na truchlivý špendlík bytí. Potom přivolal svého anděla a přes všechny klády a pahorky, pařezy a příkopy se rozlilo ultramarínové světlo, které zaplnilo kdekterou rýhu a prasklinu, kdekterou puklinu a skulinu, každé bahniště a každou bažinu, baže i každičkou trouchnivou dutinu, vše, co je na slunci, vše, co je ve stínu; Euchridův svět plný ozvěn a rytmů se koupal v paprscích tmavomodrého světla.“


A uzřela oslice anděla
Autor: Nick Cave
Překlad: Tomáš Hrách
Nakladatelství: Argo
Vazba: Paperback
Počet stran: 349
Cena: 298 Kč

Komentáře

Moc díky za poznámku :) název samozřejmě na zmíněnou biblickou pasáž odkazuje, to je pravda. Ale vzhledem k tomu, že se nejedná o doslovný výňatek ale spíše referenci, jsem se rozhodla to uvést takto :)

Renata Staurovská alias Saggitta

Když kniha vyšla před více než 20 lety (ach, toto letí) tak vzbudila pěkný poprask a zájem, hlavně mezi mladými postpubertálními čtenáři co se hledali :)  Musí říci, že jedna z mála knih, která na mě zapůsobila právě svou odlišností a zároveň jistým kouzlem...takže mladí odvážní čtenáři hurá do četby :) 

Přidat komentář