RECENZE:Manel Loureiro, Apokalypsa Z: Temné dny

Článek od: Petr Simcik - 03.12.2018

Španělská verze Živých mrtvých se dočkala dalšího dílu a o tom, že to není špatné čtení, by vás mělo přesvědčit už to, že jsem ji přečetl na jeden zátah mezi sedmou večer a třetí hodinou ráno.

Každopádně pojďme se na to podívat střízlivýma očima. Všechno už tu jednou bylo a tohle dílko vzniklo z blogu psaného z dlouhé chvíle, což znamená: originální myšlenky aby člověk pohledal. Máme tu Apokalypsu, která smetla lidstvo v řádu čtrnácti dnů. Smrtící virus přenášející se kousnutím, který způsobuje onemocnění, smrt a zmrtvýchvstání. Jsou tu přeživší, z nichž jeden je ten chytrý s kocourem, druhý je silný voják, třetí je holka, která přežila tak nějak náhodou a poslední jeptiška, která se tam tak nějak připletla, protože se příběh odehrává ve Španělsku. Originalita zatím fakt nic moc. Na konci první knihy, která působila celkem uzavřeným dojmem (i když vždycky chceme vědět, jak to bylo dál), sedli Manel, Prit, Lucia a Cecilia do nákladního vrtulníku, pobrali do sítě co nejvíc barelů paliva a vyrazili na Kanárské ostrovy, protože Španělský král tvrdil, že se tam shromažďují přeživší. To ale bylo před rokem, který strávili v nemocničním sklepení, takže se mohlo stát ledasco. A taky se stalo. A tady začíná kniha Temné dny. Upřímně není o moc temnější než jednička.

Apokalypsa Z není nijak originální, ale jedním se od ostatních zombíkáren zásadně liší. Ostatní se prakticky vždy odehrávají v Americe, zatímco Manel Loureiro si z pochopitelných důvodů vybral svojí domovinu, což pro nás znamená, že máme trochu větší přehled o tom, kdo je kdo a v čem tkví spousta problémů mezi přeživšími, protože kdokoli, kdo alespoň trochu sleduje zprávy, pochytí kontext. A jako Evropanům se nám lépe zasazují na mapu jednotlivé lokace. V Temných dnech se podíváme nejen na Kanárské ostrovy, které alespoň z části přežily a hostí milion a půl uprchlíků z celého světa, ale i zpátky na kontinent, protože ti uprchlíci musí něco jíst, něčím topit a něčím se léčit a vzhledem k tomu, že Manel a Prit přežili venku rok od katastrofy, jsou pro takový výsadkový tým, tentokrát bez kocoura, horkými kandidáty. Jenže opět ne všechno jde podle plánu, ztráty na jednotce průzkumníků jsou hodně brutální. Navíc, jako by ta ubohá hrstka zbytku lidstva neměla dost, se objeví i politické problémy, respektive spor o to, kdo je na tom malém dvorku silnější kohout.

Co se musí Loureirovi přiznat, je čtivost. Akce a průzkum se střídá s neméně zajímavými popisy toho, co se ve světě vlastně stalo a kdo za to může, a my dokonce odpustíme autorovi, že je to bohapustá vata, kterou jsme už četli několikrát, protože se v ní dozvídáme některé nové informace, které jako puzzle pomalu sestavují celou skládačku zkázy. Dokonce se podíváme i do mysli zombíka, takže tak nějak dáme dohromady jak to celé funguje a jakto, že mrtvoly chodí, i když otazníky samozřejmě zůstávají. Návdavkem nesmí chybět nepochybná obrovská porce štěstí, kterou při své smůle hrdinové mají, jako je například vhodně umístěný obrněný transportér nebo vrtulník, a kterou jim přejete, protože už tak to mají těžké. Osobně ale nepochybuju, že kdybych se do téhle situace dostal já, ani jeden z pěti funkčních Pandurů české armády bych jako na potvoru určitě nepotkal. A najde se dokonce i záporák, který ale ani náhodou nedosahuje kvalit svých amerických kolegů jako jsou Guvernér nebo Negan z Živých mrtvých. Je to prostě takové roztomile evropské. Na druhou stranu pomalu ale jistě přituhuje a na planetě už není moc míst, kam se schovat, takže očekávám zajímavé finále v dalším díle Hněv spravedlivých. Z principu neříkám, že to má dopadnout dobře, protože to ani nemůže.

Apokalypsa Z: Temné dny je oddechovka s povědomým prostředím i dějem, poměrně dobře napsanými postavami, přiměřeným množstvím akce a lekaček i zvratů vyplývajících z politické situace Španělska. Všechno, co se před vámi odehraje, je docela pěkně vyargumentováno a vysvětleno, což je příjemná změna oproti jiným podobným knihám, kde bych rád věděl, jak to začalo, ale nikdy se to nedozvím. Knížka nemá aspiraci na to stát se kultem, ale jako taková rozhodně nějaký ten čas zabaví a troufám si tvrdit, že v knihovně vám zůstane, protože je prostě fajn.

Originál: Apocalipsis Z: Los días oscuros

Autor: Manel Loureiro
Nakladatel: Argo
Překlad: Iveta Gonzálezová
Vazba: vázaná
Stran: 272
Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
Cena: 298 Kč

Přidat komentář