KOMIKS: Adam Glass - Fernando Dagnino, Sebevražedný oddíl 2: Vzestup baziliška

Článek od: Marek - 10.07.2018

Kdo by mohl nemít rád skupinu šílenců a superpadouchů, které k sobě váže společný šlechetný cíl ochránit lidstvo? A také nanobomby v krku každého z nich, to je fakt...

Amanda Wallerová je opravdovým příkladem všem, kdo přemýšlí, jak by mohli být odsouzenci společnosti k užitku. Kam se hrabou rotopedy na výrobu elektřiny! Nasadit ty nejtěžší kalibry na záchranu lidstva, to chce teprve pořádný žaludek. Nebo radši vůbec žádný. Ještě štěstí, že takovým člověkem Amanda je. Jako pavouk sedí uprostřed sítí a jemným drnkáním na správné nitky si vždy přitáhne ty nejvypasenější mouchy. A když se nějaká pavučina přetrhne? Pak není nic jednoduššího, než ji nahradit novou a na neúspěch zapomenout. Jít přes mrtvoly a držet se svého cíle. Jenže tentokrát se objeví hrozba symboličtější než černá kočka na pátek třináctého, sekta uctívající Baziliška. A jak je známo, před tím pavouci prchají.

Protože ale Amanda nemá chuť čekat na nezvanou návštěvu, vyráží Oddíl opět do akce, aby udeřil jako první. Nikdo ovšem netuší, že je mezi členy krysa, natož kdo jí je. Nikdo kromě čtenáře, protože takové mrknutí, jaké dohromady dali Glass a kolektiv, se asi jen tak někomu nepodaří. A to mě trochu mrzí. Řekněme, že minimálně podezření získáme docela brzo. Plottwist by byl vpravdě potěšující a dospělejší. Smůla, tohle je trochu zklamání.

Jinak o hlavním příběhu není moc co říct. Není nijak komplikovaný, většina postav je možná až moc v klidu, ztvárnění, které by bylo podobnější filmu, by se mi zamlouvalo více. Chybí mi pocit napětí, že by se měl kdokoliv ze Sebevražedného oddílu pokusit ostatní zradit, zdrhnout a podobně. Všichni opravdu spolupracují jako tým, jen občas prohodí cool hlášku. A to mi na partu magorů jednoduše nesedne. Ale abych pravdu řekl, tato kniha mi ani nepřijde, že by měla být o Oddílu samotném. Kdepak, Oddíl hraje jenom zprostředkovatele příběhu Amandy Wallerové. Skrze něj zjišťujeme více o jejích počátcích a srovnáváme s tím, kde je nyní. A taky to, že zabít ji má chuť vážně hodně lidí. Ukazuje její tvrdost i slabiny. Potažmo odkrývá, že i taková osobnost má svá slabá místa.

Bohatě kolorovaná kresba a světlé předěly budí až dětsky nevinný dojem, navzdory všemu z něj srší pozitivita. A taky hloupost oblíbená zejména u starších komiksů, kdy je „potřeba“, aby aktéři předem protivníkovi řekli, jakou jeho slabinu hodlají využít k dalšímu útoku, na což oponenti nijak nereagují. Asi aby byl komiks úplně pro všechny. A to ho neskutečně sráží. Přesně z toho důvodu jsem tleskal Indianu Jonesovi a Strážcům galaxie. Proč šermovat, když mi u pasu visí kolt? A nač poslouchat vysvětlování extra nebezpečného nepřítele, jak nás plánuje zničit, když držím v ruce extrémně silný kanon? Prásk – a je to. Příběh hned vypadá živěji a dramatičtěji. Zde toho mohli autoři perfektně využít, spolek šílenců a vrahů si přímo říká o bezhlavou akci. Zrovna takoví si vážně nekomplikují život svědomím a druhou šancí.

Moc rád bych Sebevražedný oddíl: Vzestup Baziliška doporučil, ale musím všechny předem varovat. Nabízené téma není vytěžené ideálně. Jedná se o fajn týmovku, která ale bohužel nenaplnila má očekávání a nevyužila zcela svůj potenciál. Jako jednoduché počtení, zejména pro lidi, kteří nevědí nic moc bližšího o postavě Amandy Wallerové, dobré, ale jinak není SO 2 trhákem, který by bylo nutné znát. 

Sebevražedný oddíl: Vzestup Baziliška
Adam Glass, Fernando Dagnino
Nakladatel: BB Art
Překlad: Martin D. Antonín
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 499 Kč

Přidat komentář