Audiokniha: Stephen King/Klub smolařů, To

Článek od: Martin Stručovský - 05.03.2018

Kultovní kniha To Stephena Kinga se dočkala minulý rok nejen nové filmové adaptace, ale také audio podoby, kterou vydalo nakladatelství OneHotBook.

Jak už je u vydavatelství OneHotBook zvykem, i tentokrát si dalo záležet. Vybralo sedm narátorů, jejichž hlasy jsou nezaměnitelné a které můžete slýchávat na televizních obrazovkách prostřednictvím dabingu. Jan Vondráček, David Novotný, Jitka Ježková, Jan Zadražil, Michal Zelenka a Vasil Fridrich namluvili každý jednu z postav, hrdiny z Kingova Klubu smolařů, který se postaví proti velkému zlu v podobě jednoho hnusného klauna. Každý z narátorů namluvil svoji postavu v dětské i dospělé verzi. A samozřejmě také ty postavy, které přijdou s jejich hrdiny do interakce. To celé rámuje Pavel Soukup v roli vypravěče, který děj uvádí v rozsáhlém atmosférickém prologu. A svým hlasovým projevem nasadí hodně vysokou laťku, jíž se naštěstí jeho kolegové dokážou bez nejmenšího problému vyrovnat. V castingu mělo OneHotBook opravdu hodně dobrou ruku – žádný z herců tu není slabý nebo hodně dobrý. Naopak. Jejich síly jsou naprosto vyrovnané a kvalita poslechu tak stoupá vzhůru s každou přibývající minutou.
Tím se dostáváme k času. A ten je opravdu pekelný. Celý Kingův špalek při převedení do audio verze zabere padesát jedna hodin a čtyřicet jedna minut. Takže tohle je věc, která vám vydrží hodně dlouho. Dost důležité je, že se při převodu nikterak nezkracovalo, takže pokud se vám nechce vláčet se s knížkou na dovolenou nebo si ji brát večer do postele, tady máte jednoduché a elegantní řešení, jak si ji vychutnat se vší pohodlností. Ona stopáž pak může pro mnohé posluchače být i největším kamenem úrazu. A právě tady to bude hodně individuální. Buď u poslechu vydržíte a užijete si ho. Anebo ho naopak vzdáte a utečete.
Každopádně doporučuju investovat do poněkud dražší verze s cédéčky, protože i celková úprava je opravdu povedená a audio kniha by se tak mohla stát ozdobou vaší soukromé knihovny.

To

King, Stephen
Narátoři: Jan Vondráček, David Novotný, Jitka Ježková, Jan Zazdražil, Michal Zelenka, Vasil Fridrich, Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Režie: Hynek Pekárek
Déka: 51 hodin, 41 minut
Cena: download - 897 Kč; CD - 1077 Kč
Ukázku si můžete poslechnout zde

 

Přidat komentář