Víkend ve stínu Rudé věže

Článek od: Karolina Francová - 19.01.2018

Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Brokilon novou knihu Karoliny Francové. Autorka se vám prostřenictvím několika textů pokusí svůj svět přiblížit. Dneska vám přinášíme třetí a zároveň závěrečný z nich. 

(www.liberecbezcestovky.cz)

Když se řekne Liberec, každému se vybaví monumentální Rudá věž, ale hlavní město Česka toho nabízí mnohem víc. Novorenesanční radnici, Renerovy termální lázně, technický unikát bývalého hotelu na Ještědu, Jezírko, moderní budovu Krajské vědecké knihovny či proslulý klub Lázně.

K dopravě do hlavního města je nejvýhodnější použít portál vedoucí z každého krajského města přímo na liberecké hlavní nádraží. Cena portálenky je sice mírně vyšší než autobusová či vlaková jízdenka, ale doprava zabere jen mrknutí oka. Z nádraží je to potom co by kamenem dohodil do hotelu Imperial, jehož pokoje jsou galerií soudobého designu. Moc se ale nezdržujte a ihned vyrazte do ulic, abyste prohlídku centra města stihli do setmění. Na rozdíl od jiných klidnějších lokalit v zemi se v Liberci nikomu nedoporučuje zůstávat venku po soumraku.

Volným krokem projdete k obchodnímu centru u terminálu MHD, kde můžete obdivovat několik výstavních paláců z počátku dvacátého století – palác Nisa, palác Dunaj nebo obchodní dům Baťa. Pak Pražskou ulicí vystoupáte po stopách původní tramvajové trati k náměstí Dr. Eduarda Beneše, které vám nabídne pohled na zdobnou budovu radnice. Na její přední straně se nachází bronzový památník ve tvaru tankového pásu jako vzpomínka na devět obětí vpádu armád Varšavské smlouvy v srpnu 1968. V blízkosti radnice stojí také budova první české scény – divadla F. X. Šaldy, a moderně pojatá krajská knihovna, jejíž střecha se rozpíná nad údolím jako stránka otevřené knihy. Knihovna se nachází v místě židovské synagogy vypálené nacisty v průběhu Křišťálové noci a při její výstavbě do budovy byla začleněna i židovská modlitebna v podobě poloviny Davidovy hvězdy. Prohlídku města poté můžete zakončit v termálních lázních na Renerově třídě. Tam, kde stával chátrající areál kdysi slavných Libereckých výstavních trhů, se dnes nacházejí desítky malých a různobarevných jezírek. Z některých stoupá horká pára, jiná pokrývají lesklá zrcadla ledu, pár jich připomíná loužičky tekutého kovu. Vodu mají kalnou, plnou bublinek i křišťálově průzračnou. Mezi nimi se vinou třpytivé cestičky, tvořené nánosy usazenin. Vzadu se zvedají bělostné kamenné terasy.

V sobotu ráno vstaňte brzy, abyste se v klidu najedli, než pro vás přijede obrněné taxi a ozbrojený doprovod. Ten si objednejte den předem na recepci. I když terminál tramvajové linky č. 3 leží na úpatí Ještědu, turistům se nedoporučuje, aby výstup na horu riskovali bez ochrany. Na sloupech bývalé lanové dráhy sídlí početná populace gryfů a pohyb ve volné přírodě není bezpečný. Taxi vás po staré silnici vyveze až na vrchol, kde ozbrojení strážci dohlédnou na vaše bezpečí, zatímco si pohodlně prohlédnete bývalý horský hotel s televizním vysílačem a krytým vyhlídkovým ochozem. V provozu je restaurace a kavárna, ale počítejte s vysokými cenami, které odpovídají rizikovému pracovišti. Vrchol Ještědu nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů na Rudou věž vypínající se přímo proti němu na úpatí Jizerských hor. Pokud jste nezapomněli udělat rezervaci, večer můžete strávit v proslaveném klubu Lázně, kde se setkává každý, kdo něco znamená a má cestu do Liberce. Hudební bar se nachází v novorenesanční budově starých městských lázní. Ke vchodu ukrytému v trojitém podloubí vede šest žulových schodů. Nad ním se tyčí sochy Poseidona a jeho manželky Amfitrité. Terasu umístěnou nad vchodem zdobí pás reliéfu zachycující vodní hry. A na vysokém štítě se stále ještě skví nápis Kaiser Franz Josef Bad. V bývalé dětské poliklinice naproti klubu sídlí zastupitelství Spojených států amerických a v budově Severočeského muzea ambasáda Ruské federace.

V neděli se vypravte do Lidových sadů k proslulému Jezírku. Poseďte na terase restaurace Rybářská bašta a obdivujte kolonii ptáků ohniváků na ostrůvku uprostřed umělého jezera. Jasně oranžová mláďata se kolébají ve žlutých plamenech a dospělci za sebou zanechávají roj sršících jisker pokaždé, když vzlétnou nad hladinu, aby pro ně ulovili zlatou rybku. Pod vodou jejich oheň pohasne do růžovošedé barvy chladnoucího popela, ale sotva se vynoří s úlovkem, jejich tělo na vzduchu rudě vzplane, jako když vylétne rachejtle. Můžete též zkusit své štěstí, zakoupit povolenku a na břehu Jezírka nahodit udici. Od Jezírka je možné vzít si taxi až k bráně Rudé věže. Tato monumentální stavba s kruhovým půdorysem o průměru čtyři sta metrů se nad Libercem tyčí do výšky půl kilometru. Její koruna tone v mracích a její základy se noří do jediného zdroje magie na světě. Ve vstupní hale se nachází stavba romantického hrádku, který dnes slouží jako správní a vojenské portáliště. Ponořte se na okamžik do rudého šera a nechte kolem sebe proudit energii mocenského centra země.


 

Přidat komentář