RECENZE: Martin Štefko, Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji

Článek od: Tereza Kadečková - 08.12.2017

Ve světě, kterým prošla apokalypsa, může pořád existovat ráj na zemi.

Kovboj cestuje napříč zpustošenými Spojenými státy, probíjí se hordami zombie, aby se na konci své výpravy setkal se Stephenem Kingem. Ale ještě před tím vším se dostane do ráje. Uprostřed pustiny narazí na osadu, ve které žijí lidé spokojeně, mají dost jídla i vody a vypadá to, že tady by přeci jen mohl život být fajn. Ale Kovboj jako věčný cynik v ráj nevěří, a jestli v něm má zůstat, hodlá nejdřív obrátit každý kámen a zjistit, kde je zakopaný pes.
Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji je druhou knihou o Kovbojovi, který si vyřizuje účty s nemrtváky. Jedná se o předehru ke knize Mrtví kráčí po zemi a otvírá nám zase trochu jiný pohled na apokalypsu a Kovboje samotného.
Ráj na zemi se čte stejně dobře a svižně jako předcházející díl. Kovboj se tentokrát socializuje s mnohem větší skupinou lidí, jejich problém ale je, že většina z nich jsou jen nemyslící ovce, vedle kterých se Kovbojovo ego projevuje silněji a silněji s každou stránkou. Příběhu to není na škodu, protože je na téhle premise postavený, navíc je vyprávěný z pohledu Kovboje, který je věčný cynik s oplzlým smyslem pro humor a rád lidi škatulkuje.
Ale nenechte se zmást, kniha se nesoustředí na soužití nebo psychologii postav. Jako správný akčňák vás vrhne do několika šílených střetů s hladovými krky a to včetně zběsilé jízdy buginou ve stylu Mad Maxe. Kovboj se taky tváří v tvář setká s Lovci lebek, a protože je konečně v něčem, co připomíná civilizaci, kalhotky v jeho okolí nezůstanou suché. Martin Štefko si zběsilou akci a sexuální scény vysloveně užívá, a stejně tak si je bude užívat i čtenář, i když jsou někdy hodně přitažené za vlasy.
Od knihy Mrtví kráčí po zemi ušel Martin Štefko snad stejnou štreku jako sám Kovboj a je to na jeho psaní vidět. Ráj na zemi netrpí kostrbatými větami, které by čtenáře rušily u čtení, což se občas stávalo u Agentury: První tým, ani nenechává otevřené dějové linky jako Mrtví kráčí po zemi. Jde o dobře napsaný prequel, který stojí za přečtení, hlavně, jestli se chcete především bavit a ne moc přemýšlet.

 

Mrtví kráčí po zemi: Život v ráji

Autor: Martin Štefko

Nakladatelství: Martin Štefko - Golden Dog

Počet stran: 250

Vazba: Brožovaná

Rok vydání: 2017

Cena: 250 Kč

 

Přidat komentář