RETROnoviny: 1990

Článek od: Jan Křeček - 07.08.2017

Maximální teplota v Praze-Klementinu byla 8. ledna 1990 -5 °C. Bez ohledu na zimu zahájilo čtyři dny před tímto měřením činnost první kasino v Československu. Devět dní po měření začal psát Ondřej Neff úvodník pro první číslo prvního profesionálního českého sci-fi měsíčníku, Ikarie. Aby těch jedniček nebylo málo, prvního února zanikla Státní bezpečnost. V březnu jde Ikarie do tiskárny a Michail Gorbačov do čela SSSR. Namibie vyhlásila nezávislost. Obnovené Literární noviny vyjdou 5. dubna s tiskovou chybou. Ač jsme Americe blíž, korektor na straně tři dole nechal „Fidadelfie“ místo správného „Filadelfie“. O tři dny dříve se Lidové noviny změní z týdeníku na deník. O amerických městech se psát neodvažují, a to ani Jaroslav Veis, který pravidelně přispívá, který ještě neví, že se stane šéfredaktorem, který bude za pár let poradcem tehdejšího předsedy vlády Petra Pitharta a jehož sbírku Den na Kallistó pochválí v srpnové Ikarii Pavel Kosatík slovy „je to špička toho, co v posledních patnácti letech česká SF ze sebe vydala; několika málo knihami, mezi které patří tato, bude naše fantastika propříště dokládat svou opět vzestupnou úroveň od poloviny sedmdesátých let“. Kdybyste to nevěděli, Jaroslav Veis se do arabštiny přepisuje jako Džarúslaf Fjís. Informuje o tom Jaroslav Olša v Interkomu v článku o článku Science fiction a její role v pokroku lidstva v damašském deníku At-tawra (což znamená Revoluce) z roku 1987, kde je Cena Karla Čapka charakterizována jako „nejdůležitější světová soutěž v oblasti SF“. Vedle Frántímíka Núfúfního (Františka Novotného) ovšem bledne jakákoliv další informace.

Ač v Lidovkách není o amerických velkoměstech ani o Namibii ani zmínka, je na první straně článek věnovaný Litvě. Litva vyhlásila nezávislost o deset dní dříve než Namibie. Dál vyhlásí nezávislost i Lotyšsko a Estonsko, v květnu se jednotí řepa a Jemen, na podzim Německo. Kdo nevyhlásil nezávislost nebo se nesjednotil, jako by nebyl!

V červnu konečně vychází Ikarie. Je první, je sci-fi, je profesionální a obsahuje článek Sex z létajících talířů. Co víc si může průměrný fan přát?! Jemně bulvárního nádechu se Ikarie nezbaví ani v srpnu (to je měsíc, kdy Saddám Husajn obsadil Kuvajt). Typografovo srdce nemůže nezaplesat při pohledu na obálku s titulkem
SALMAN RUSHDIE
odsouzen k smrti za

SATANSKÉ VERŠE
Překvapení pro vás:
tento světoznámý román
je
SCIENCE FICTION

Na podzim a v zimě se nestalo nic zásadního (pokud nepočítáme udělení ceny pro nejlepší časopis Ikarii na EuroConu), proto se ještě vrátíme k červenci. Nejenže v Ikarii definuje Ivan Adamovič pojem „fantasy“. Nejenže tamtéž vychází povídka Rox'n'roll Jiřího Procházky, který ještě není „W“. Nejenže Martina Navrátilová vyhraje Wimbledon. Hlavně, přátelé, hlavně vychází rozhovor. Zpovídaným je „majitel největší malé sbírky sci-fi literatury v Praze, muž, který vzbudil velkou pozornost veřejnosti a velkou nelibost bývalého režimu článkem Prognostika a přestavba otištěným loni v srpnu v Technickém magazínu, mezinárodně uznávaný odborník, dlouholetý člen Světové prognostické společnosti, neobyčejně výstižně a neotřele se vyjadřující autor, vtipný a pohotový diskutér, pracovník Prognostického ústavu ČSAV ing. Miloš Zeman“. Ten Miloš Zeman, který v týdeníku Lidové noviny pravidelně přispívá v rubrice „Prognostik k dnešku“, případně v rubrice „Názor“. Ten Miloš Zeman, který se v roce 1993 stane předsedou ČSSD. Ten Miloš Zeman, který bude v pátek 8. března 2013 jmenován prezidentem České republiky. A netvrďte mi, že to ti scifisti zatracení nevěděli. A můžeme se přidat k Interkomu, kde se lze dočíst, že „kdo očekával hodně od rozhovoru s Milošem Zemanem, byl asi zklamán“. 

Přidat komentář