RETRO RECENZE: Clive Barker, Hellraiser

Článek od: Tereza Kadečková - 02.08.2017

Píše se rok 1986 a Clive Barker vydává novelu The Hellbound Heart. Trvá to deset let, než se dostane i k nám pod názvem Hellraiser.

Jen málokdo jméno Hellraiser neslyšel. Stejnojmenný film Barker natočil jen rok po vydání knihy a jeho cenobité se dostali do popkulturního vědomí. Kdo film neviděl, nemůže si říkat fanoušek hororu. Co ale kniha, která mu předcházela? Stojí za čtení?

Hellraiser u nás v roce 1996 vydalo nakladatelství Mustang. Kniha obsahuje dvě novely – už řečený Hellraiser a Věk touhy, který se poprvé objevil ve Čtvrté knize krve. Oba příběhy jsou tematicky jako oheň a voda, ale při jejich čtení poznáte Barkerův styl. Je syrový, děsivý a vleze vám pod kůži. A o čem tedy obě novely jsou?

Hellraiser začíná vyřešením záhady Lemarchandova hlavolamu. Frank Cotton věří, že se mu tím splní všechny jeho nejtajnější sny. Místo toho se dostává na místo horší než je peklo samo, kde je utrpení nepředstavitelné a odkud není úniku. Jenomže Frank nikdy nebyl zrovna dobrý člověk a je rozhodnutý se za každou cenu prokletí zbavit. I kdyby měl zabíjet nevinné a zneužívat pro své potřeby lásky své švagrové.
Hellraiser je syrový horor, který se vyžívá hlavně v pitvání morálky svých postav. Čtenář sleduje, kam až jsou schopné zajít, a čeká, kdy se karta konečně obrátí ve prospěch něčeho dobrého. Dalším hlavním tématem je rozdíl mezi slastí a utrpením, přesto kolem nich Barker hodně mlží a nedočkáme se přílišných popisů. Všechno je na naši fantazii.
Věk touhy je oproti tomu povídka s nádechem sci-fi. Nepovedený experiment, hořící muž, je na útěku před svými tvůrci. Je nebezpečný svému okolí a hlavně sám sobě. Nehoří totiž plameny, ale touhou, a svou sexuální náruživost není schopný zastavit. A co hůř, má taky neuvěřitelnou sílu.
Oproti Hellraiserovi je Věk touhy vlastně detektivka protkaná tím, co hořící muž provádí na útěku. Tady Barker spíš popisuje sexuální útoky a zvrhlosti. Nebojí se zajít do detailů a ukázat, jak malý krok je mezi člověkem a zvířetem, když se něco pokazí. Je stále dobře napsaná a čtivá, ale Hellraiserovi nesahá v kvalitě ani po kotníky, možná právě proto, že její téma je na úplně druhém konci spektra. Fantasy horor a sci-fi detektivka k sobě mají koneckonců dost daleko.

Hellraiser, ať už mluvíme o novele, nebo filmu, má veškeré právo být v popkulturním vědomí lidí i po třiceti letech. Stárne s grácií a čtenáři či divákovi se dostane pod kůži. Až budete chtít vzpomínat na staré dobré retro časy s troškou strachu, sáhněte po něm.

 

Clive Barker, Hellraiser

Originální název:  The Hellbound Heart (1987)
Žánr: Horory, Sci-fi, Fantasy
Vydáno: 199
Nakladatelství: Mustang
Počet stran: 144
Překlad: Pavel Dufek
Edice: Universum HOROR
Autor obálky: Martin Zhouf
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 80-7191-070-8

 

Přidat komentář