RETROnoviny: 1989

Článek od: Jan Křeček - 31.07.2017

První ze série článků o české fantastické scéně od roku 1989 do roku 1995. 

1989

V lednu 1989 spadlo na území ČSSR 16 mm srážek a prezident Gustáv Husák obdržel k novému roku a k narozeninám četná blahopřání od orgánů.
O měsíc později, na Valentýna, vyzval íránský vůdce Chomejní muslimy k zabití spisovatele Salmana Rushdieho, autora knihy Satanské verše.

V březnu přišlo jaro, v létě prázdniny. V říjnu proběhl Pivocon. Jedna věc na něm byla pohoršující, hnusná a odsouzeníhodná: kuřáci v počtu asi dvou nebo tří osob, kteří neomaleně tyranizovali všechny ostatní v počtu patnácti čí dvaceti, ačkoli byli opakovaně napomínáni, káráni, prošeni a umlouváni, aby si to žváro dali někde venku. V jedné kanceláři kdesi v Kanadě postříkali cigaretu i s kuřákem pěnovým hasícím přístrojem. On je žaloval pro poškození oděvu, ale soud prohrál, neboť bylo uznáno, že oheň vzniklý na pracovišti se musí hasit. Bylo navrženo, aby na příští Pivocon vzali nějaký menší hasicí přístroj.

Třeskutě zajímavým se ovšem ukázal až listopad. Nejdříve byla kanonizována Anežka Česká. Potom, 17. listopadu, měl premiéru animovaný film Malá mořská víla. „Milí scifisté, futuristé, prognostici, dámy a pánové! Píšeme vám 27. listopadu, večer po generální stávce,“ píšou v Interkomu 27. listopadu, večer po generální stávce. „Měli bychom si zkusit představit naši budoucnost. Koho asi budeme volit, až si budeme moci vybrat Stranu stalinských reliktů, Stranu komunistů s lidskou tváří, sociální demokraty, Zelené ... Mně, tady uprostřed naší Malé listopadové revoluce, se zdá, že by si každý z nás měl představit a vymyslet tu svoji nejlepší stranu. Nebo spolek. Nebo ligu. Nebo klub. Ti, kteří měli štěstí a nikde nenarazili, už vlastně své pohodyplné kluby (sci-fi kluby) měli. Ale kdo nenarazil? Přeci jen je to obrovská radost, už jenom v té představě, v té naději, že by člověk nemusel všude a se vším pořád narážet. Tak se tedy radujme!“

Rumunský diktátor Ceauşescu nařizuje, aby demonstranty v Temešváru postříleli. Marta Kubišová zpívá, že vláda věcí tvých zpět se k tobě, lide, navrátí. O týden později je Ceauşescu z rozhodnutí lidu popraven. I s manželkou. 30. prosince blahopřáli předseda KSČ Ladislav Adamec a první tajemník ÚV KSČ Vasil Mohorita Václavu Havlovi ke zvolení prezidentem ČSSR. O 27 let později vyjde v Blesku článek s titulkem „Blesk vypátral bývalého šéfa svazáků. Vasil Mohorita: „Je ze mě uklízečka.“
 

Přidat komentář