RECENZE: Tim Lebbon, Vetřelec vs. Predátor - Armagedon

Článek od: frankie - 25.06.2017

Vetřelec vs. Predátor - Armagedon je závěrečný díl trilogie navazující na filmový, komiksový, knižní a herní vesmír mimozemských monster – vetřelců a predátorů. Uzavírá literární sérii Bouře ve vesmíru. Stejně jako v předchozích dílech (recenzi na první díl je možné si přečíst zde, na druhý díl zde) se  nad osudem lidstva stahují čím dál temnější mračna a jen částečných úspěchů dosahuje spojenectví lidí s rasou Yautjů – predátorů. Rozlícení, kteří chtějí ovládnout lidstvo, postupují se svojí armádou vetřelců mnohem rychleji, než kdokoli čeká.

Škoda, že vetřelci v knize figurují jenom jako pěšáci bez jakékoliv vlastní iniciativy. Kniha má přesto svižný dějový spád a ponurou atmosféru, pravda, nikoli hororovou, ale kdo očekává akční jízdu kdesi v daleké budoucnosti s trochou strachu, má o čtivo postaráno. Jedná se o důstojné zakončení trilogie a zároveň je její nejlepší částí.

Postavy fungují mnohem lépe než v předchozích dílech, čtenář si k nim vybuduje vztah. Více prostoru dostávají kladní hrdinové, hlavně vědci a mariňáci svou rozhodností a neotřelými nápady. Zaujme však i postava jednoho šéfa společnosti Weyland-Yutani - Gerard Marshall. Nezanedbatelnou roli hraje umělá inteligence - androidi. Nejdůležítější z nich je Liliya, přeběhlice od útočníků. 

Závěr je vygradován přímo excelentně a zároveň je překvapující v pozitivním slova smyslu. Tim Lebbon sice nepodává odpovědi na všechny otázky, které by si čtenář mohl klást, třeba je však zodpoví v některé z dalších knih z tohoto univerza. 

Trilogie Bouře ve vesmíru je sice primárně určená pro ty, kteří jsou fascinováni univerzem vetřelců a predátorů, ale zároveň může posloužit i jako vstupenka pro ty, kteří s ním doposud neměli zkušenosti. 


Lebbon, Tim: Vetřelec vs. Predátor - Armagedon (Bouře ve vesmíru 3)
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Počet stran: 312
Rozměr: 120 x 195 mm
Provedení: Vázaná
Cena: 299,- Kč

Přidat komentář