Audiokniha: Jo Nesbo/Hynek Čermák, Švábi

Článek od: Martin Stručovský - 04.06.2017

Letošek je rokem Harryho Holea. Na pulty knihkupectví udeřil jedenáctý díl o tomhle nekompromisním vyšetřovateli, který snad uhasí naši Žízeň. V říjnu dorazí Sněhulák, kde se představí poprvé ve své filmové podobě, kde ho hraje Michael Fassbender. Jenže když si odmyslíme přípravovaný film, řada z nás má už Harryho spojeného s obličejem a především hlasem herce Hynka Čermáka, který namluvil pro OneHotBook už pět knih z autorovy detektivní ságy.

Švábi pokračují v Harryho cestovní mánii načaté už v Netopýrovi. Rozpálenou Austrálii tentokrát střídá ještě rozpálenější Bangkok. V jednom z tamějších nevěstinců byl totiž nalezený mrtev jistý norský politik. To je už samo o sobě průšvih. A když si k tomu připočtete, že u něj byly nalezeny fotografie s dětskou pornografií, máte zaděláno na pořádný bordel. A právě Harry je svými nadřízenými poslán přes půlku světa, aby ho uklidil. Jenže si od nikoho nic nenechá diktovat. K tomu si přidejte, že někdo znásilnil jeho sestru (a pachatele se nepodařilo dopadnout) a Harry většinu času tráví ve své milované restauraci U Schroderů. Musí se rvát nejen se svými vnitřními démony, rozkazy, ale i cizí kulturou, která pro jeho metody nemá pochopení. Hole se sice ze začátku snaží kývat hlavou a nedělat potíže, jenže psa jako jen on, prostě na vodítku věčně udržet nejde a brzy začne případ vyšetřovat po svém.
Hole a jeho tým se drží předpisů, sbírají stopy jako zrnka písku a vyslýchají jednotlivé lidi spojené s případem. Sem tam dojde na nějakou akci nebo přivření oka při porušení pravidel, ale citlivě, aniž by se autor utrhl ze řetězu. A do toho Hole nasává atmosféru města, kterou Nesbo prodává bez problémů, a vodí nás přesvědčivě za nos až do samotného konce.
Stejně jako v předchozích audio verzích románů o Harrym (tedy s jednou výjimkou), tak i Šváby načetl Hynek Čermák. Pokud jste sledovali seriály Cirkus Bukowsky nebo Rapl, určitě mi dáte za pravdu, že se k sobě narátor a hrdina skvěle hodí. Čermák svým hlasem totiž dokáže obsáhnout Harryho rozervanou duši i smysl pro spravedlnost. Líčení atmosféry města je jako pomalé noření se do kádě s medem. Prostě a jednoduše slast pro uši, a jakmile se jednou zaposloucháte, už se nebudete moct odtrhnout.

Švábi

Jo Nesbo 
Načetl: Hynek Čermák 
Vydalo: OneHotBook
Rok vydání: 2016
Stopáž: 10 hodin, 53 minut
Cena: CD 349/Download 299
 

 

Přidat komentář