KOMIKS: Eric Powell, Goon 7: Místo bolesti a žalu

Článek od: Ivet Křenková - 27.05.2017

Neblahé události z Čínské čtvrti Goona provázejí snad na každém kroku a další problémy na sebe nenechávají dlouho čekat.

Tak trochu pitomec Ralph naletí dvěma krásným ženám, které se záhy promění v odporná stvoření. K vyšetřování jeho zmizení se samozřejmě připlete Goon s Frankym a stopy je zavedou do Varieté madam Elsy. Mezitím temného Pátera Monstera sužuje strach z tajemné hrozby z minulosti. Než ale stihne z Lonely Street nadobro zmizet, minulost jej dohání. Goonův starý známý, který znal jedno velké tajemství, je proměněn v nemrtvého a Goon pomalu zjišťuje, že se v četném portfoliu jeho nepřátel zřejmě objevuje další postava.

Místo bolesti a žalu plynule navazuje na předcházející část, tedy již zmíněnou Čínskou čtvrť. Eric Powell, scénárista a kreslíř v jednom, opět pokračuje v ponurém duchu a staví před Goona jednu nástrahu za druhou. Na konci čtenář sice nalezne vtipnou vsuvku s Broskvičkou Valentýnem, jinak je ale příběh ucelený a rozdělený do pěti kapitol. Autor v nich odhaluje další části skládačky a ukazuje promyšlenou práci, která se zrcadlí v celé sérii. Náznaky se proměňují v realitu, v příběhu se objevují postavy, které se mihly již v předchozích dílech. Ač se tehdy mohly zdát pro celek nedůležité, v Místě bolesti a žalu je všechno jinak. Temná atmosféra pokrytá rouškou tajemství dýchá z každé strany, Powell ale nezapomíná ani na humor. Vtipů a vtipných momentů zde není mnoho, zato jsou ale kvalitní a nutí čtenáře smát se nahlas.

V sedmičce se toho vlastně nestane tolik, navzdory tomu ale skvěle funguje a nenabízí prostor k nudě nebo zaváhání nad autorovými úmysly. Příběh se ubírá do úplně jiných končin, které mohou znamenat konec Lonely Street tak, jak ji známe, a poodhaluje ty pravé zlé síly hýbající Goonovým světem.

Kresba zůstává zahalena temnými barvami a vypadá to, jako by Lonely Street ležela pod oblakem prachu. Není tedy třeba dodávat, že v kombinaci se samotným příběhem funguje skvěle a dodává mu správnou noirovou atmosféru. Výjimkou je pouze stránka s Frankyho bláznivým snem o poníkovi. Cukrovinky a květiny pro všechny! Než do toho ovšem vlítne medvěd.

Místu bolesti a žalu není moc co vytknout. Navíc komiks v dubnu vyšel spolu s nultými Drsnými kšefty a kombinace vydání obou zkrátka funguje, což čtenáři při četbě jistě dojde. Nezbývá, než se třást (strachy?) na to, co nám Powell naservíruje v osmém pokračování.

 

Goon 7: Místo bolesti a žalu
Scénář a kresba: Eric Powell
Překlad: Václav Dort, Martin Trojan
Nakladatelství: Comics Centrum
Vazba: vázaná
Rozměry: 159 x 239 mm
Počet stran: 104
Datum vydání: duben 2017
Cena: 499 Kč

Přidat komentář