KOMIKS: Eric Powell, Goon 0: Drsný kšefty

Článek od: Ivet Křenková - 25.05.2017

Goonovi fanoušci se konečně dočkali nultého dílu, který ukazuje, co bylo ještě před první knihou Nic než utrpení.

Páter Monster, Goonův hlavní nepřítel a zloduch číslo jedna, teprve přichází na Lonely Street šířit zármutek a utrpení, samozřejmě v doprovodu armády nemrtvých. Nepočítá však s tím, že mu jeden muž s hasákem a silnými lokty bude tříštit všechny plány na kousíčky ulepené krví.

Autor Eric Powell si je sám dobře vědom toho, že Drsný kšefty ještě zdaleka nedosahují kvalit nadcházejících částí. Proto nultý díl i u nás vyšel až po nějaké době. Fanoušci série, kteří jí zůstali věrni dodnes, jistě ocení náhled do Goonových raných začátků.

Powell v Drsných kšeftech odhaluje kus tvůrčího procesu, ať už po stránce příběhu, nebo kresby. Na příběhu je vidět, že se autor teprve sžívá s postavami a snaží se je utvořit k obrazu svému. Navzdory tomu se svérázný Goon už od nultého dílu pere hlava nehlava a po boku parťáka Frankyho dává do zubů nejednomu zloduchovi. I když se jedná o Powellovu prvotinu, co se Goonova světa týče, už zde se objevují narážky na v pořadí šestou Čínskou čtvrť a na tajemný oblak kolem Labrazia. Humor, který je tak typický pro tuto sérii, je o něco slabší, než je čtenář zvyklý. Povedených vtipů je zde pomálu, i když se postavy snaží trousit hlášky o sto šest.

Kresba znovu přináší do příběhu veselé barvy, které v posledních vážnějších dílech trochu chyběly. Zdaleka ale není tak detailně propracovaná. Hlavní postavy i různé příšery a zombie teprve dostávají tvary a podobu, na kterou jsme zvyklí od prvního komiksu. O tom, že kresba zatím není ve stavu, v jakém si ji autor představoval, svědčí poměrně rozsáhlý skicář zařazený na konec komiksu. Ještě před skicářem se nacházejí krátké, vcelku výstižné a vtipné stripy.

I přesto, že Drsný kšefty nejsou nijak zvlášť podařené, ani nutné k pochopení zbytku, nabízejí příjemný vhled do Powellovy neúnavné práce na výborné sérii. Čtyřem z pěti fanoušků Goona rozhodně nesmí chybět v poličce! A tomu pátému Goon s radostí zabodne lopatu do hlavy.


Goon 0: Drsný kšefty
Scénář a kresba: Eric Powell
Překlad: Václav Dort, Martin Trojan
Nakladatelství: Comics Centrum
Vazba: vázaná
Rozměry: 159 x 239 mm
Počet stran: 104
Datum vydání: duben 2017
Cena: 499 Kč
 

Přidat komentář