RECENZE: Sergej Lukjaněnko, Noční hlídka

Článek od: Renata Staurovská - 13.04.2017

Je to už dvanáct let, kdy u nás začala vycházet světoznámá série Hlídek ruského autora Sergeje Lukjaněnka. V roce 2005 to byly její první čtyři díly – Noční, Denní, Šerá a Temná hlídka, o rok později následovala hlídka Poslední. Ta však, jak již fanoušci dávno ví, klame názvem, protože po ní u nás vyšla v roce 2012 ještě Nová hlídka a aby toho nebylo málo, letos jsme se dočkali vydání i hlídky Šesté, kterou vám také už zanedlouho představíme. I přes svůj velký úspěch však vydání z roku 2005 zůstávalo stále jediným, a proto máme velkou radost z toho, že se Hlídky u nás konečně v loňském roce dočkaly nového kabátku.

Co na novém vydání potěší asi nejvíc, kromě nádherně zpracovaných obálek od Kateřiny Bažantové, je pevná vazba. Ta se sice projeví na váze a celkovém rozměru knížky, ale stejně stojí za to, o látkové záložce přímo v knize ani nemluvě. Prostě poctivá knížka, kterou chcete mít v knihovně, a to je přesně to, co si ruské Hlídky zaslouží.

Nyní máme v ruce první díl série, Noční hlídku. Pokud ji hodláte otevřít poprvé, věřte, že nebudete litovat. Seznámíte se s Antonem, Jegorem, Olgou, Tygříkem, Medvědem, Světlanou, přesvětlým Geserem a spoustou dalších bojovníků za Světlo, stejně jako s černým mágem Zavulonem a jeho armádou Temných. Ocitnete se uprostřed prastaré bitvy mezi Světlem a Tmou, dobrem a zlem, přičemž jedno od druhého se může lišit jen pouhým úhlem pohledu. Vítejte ve světě, kde nic není náhoda a velcí mágové předou svoje sítě jako pavouci ve snaze získat sebemenší výhodu na svoji stranu. Mračna nad Moskvou se stahují, vrstvy šera se prolínají, proroctví docházejí naplnění a lidé? Ti o válce Jiných nemají nejmenší tušení… A můžou být jen rádi. V opačném případě by totiž nejspíš strachem už nikdy nezamhouřili oči.

Chlapec, kterého Noční hlídka zachrání před útokem upírů, mladá doktorka s prokletím, které může ohrozit životy všech lidí v Moskvě, samozvaný inkvizitor s vidinou toho, že spasí svět a v neposlední řadě hlavní hrdina Anton – Světlý, který se přátelí s upíry a občas přemýšlí víc jako Temný. Je vám to povědomé? Není divu, povídky obsažené v Noční hlídce posloužily jako volná inspirace pro stejnojmenný celovečerní film z roku 2004.

Lukjaněnkův typický styl psaní, prokládaný filozofickými otázkami a náhledy do myšlenkových pochodů hlavního hrdiny, si získá čtenáře už po pár stránkách. Je to přesně ten typ knihy, kde si řeknete: „Ještě jednu stránku… Už jenom dočtu kapitolu…“ A najednou je ráno. A vy stejně čtete dál, protože je to prostě napínavé. Jednotlivé příběhy do sebe zapadají jako puzzle a obrázek, který vznikne po jejich složení, nedokážou s jistotou předpovědět ani ti největší mágové. Nebo snad ano? Pokud jste ještě neměli tu čest, pak je nejvyšší čas to napravit.

 

Noční hlídka

Sergej Vasiljevič Lukjaněnko

Nakladatelství: ArgoTriton

Počet stran: 416

Rok vydání: 2016

Vazba: pevná

Cena: 358 Kč

 

Přidat komentář