RECENZE: Jan Drnek, Žáby na prameni (Malá dohoda ve válce)

Článek od: Michael Pešťák - 26.03.2017

Ve druhé polovině loňského roku konečně vyšel (s ročním zpožděním proti původnímu plánu) poslední díl Drnkovy ságy z paralelních dějin druhé světové války. Žáby na prameni popisují druhou fázi války v Evropě – tedy co následovalo po operaci Bouře.

Po fiasku operace Bouře nastupuje do boje druhý sled sovětských armád. Protiútok přišel mnohem dříve, než polské a německé velení očekávalo. Sovětská vojska rychle obsazují polské území a ze severu bez vyhlášení války útočí na Československo. Tím do války na straně protisovětské koalice vstupuje Malá dohoda – nikoliv jako útočník, ale jako napadená oběť. Začínají se realizovat dlouho připravované válečné plány, ale v řadách spojenců to skřípe. Dochází k obnově podunajské monarchie, v Německu (stále spojenému s Rakouskem) se pod povrchem dějí divné věci a Československá armáda náhle zjišťuje, že je v rozporu s dohodami v protiofenzívě proti Rudé armádě v Polsku sama. Dokáže dokonale technicky vybavená, perfektně vycvičená, ale početně relativně slabá armáda úspěšně operovat proti kolosu s nekonečnými lidskými zdroji a prakticky nezasažitelným zázemím?

Máme před sebou poslední napínavý thriller ze „žabí“ ságy. Jan Drnek pokračuje v mistrovsky rozehrané historické fikci na hraně reality. Značnou část textu tradičně zaujímají záležitosti politické, bohatě vyvažované barvitým líčením bojových střetů. Patrně v zájmu zkrácení celého díla se děj vyvíjí rychleji a dost odlišně od plánu z počátku cyklu. Řada věcí je jinak, než naznačovaly poznámky a osudy jednotlivých postav v medailoncích na konci prvního dílu (Žáby v mlíku), což patrně ušetřilo jeden díl.
I v posledním dílu příběh, odstartovaný kdysi obranou Československa, udržuje tempo a napětí. Návrat monarchií do Evropy a důvod, proč i po něm zůstalo Československo republikou, nutí k zamyšlení už proto, že pochází z pera zapřisáhlého monarchisty.

Proti předchozím dílům je zde méně technických úletů, chyb v textu a překlepů. Obálka se vrátila k mapově - barevným orgiím prvních dvou dílů, byť je celkový dojem uměřenější. V závěru jsou obligátně řazeny dodatky – tabulky vojsk, popisy techniky, medailonky postav a celou ságu uzavírá autorův doslov, který rozhodně nedoporučuji vynechat.

Žáby na prameni jsou koncem, který korunuje dílo. Dílo komplexní, nebývale rozsáhlé a přitom kompaktní, což ho odlišuje od řady podobných počinů jiných autorů, kteří se do tématu „1938 a co potom“ pustili.
       
       
Jan Drnek
Žáby na prameni
(Malá dohoda ve válce)


Obálka – Jiří Pánek
Vydalo nakladatelství Naše Vojsko, s. r. o., jako svou 7550. publikaci
Praha 2016
Odpovědný redaktor – Jiří Pánek
Jazyková redakce – Jitka Gruntová
Počet stran: 575
Cena: 359,- Kč
ISBN 978-80-206-1618-0   

 

Přidat komentář