KOMIKS: Sandman 1: Preludia a nokturna

Článek od: Martin Stručovský - 23.02.2017

 

Rok 2016 byl tak trochu rokem Sandmana. Vyšel nejen úplně nový příběh nazvaný Předehra, ale také reedice Preludia a nokturna.

Právě Preludia a nokturna před lety odstartovala mánii kolem Sandmana, který společně s Nikdykde udělal z Gaimana literární hvězdu první velikosti. U Sandmana Gaiman ukázal, že na fantasy žánr se lze dívat novým neotřelým způsobem, který bude čtenáře bavit. A jak snadno lze propojit fantasy s mýty a popkulturou.
Všechno to začíná touhou několika okultistů přivolat a podmanit si Smrt. A jak během čtení zjistíte, v podání Gaimana to není stará babka nebo kostra s kosou, ale… ale to už bych vás okradl jeden z těch pěkných detailů, co Preludia a nokturna nabízejí.
Pokus se vydaří. Tedy ne tak úplně. Místo Smrti totiž zajmou naprosto zesláblého Sandmana, pána snů. Lidé na zemi usnou a náš hrdina přijde o všechny odznaky své moci. Což je docela problém, protože bez nich vlastně není vůbec ničím.
První román se tak točí kolem pátrání a snahy získat ztracené předměty. Což může znít nudně, ale není. Gaiman kolem hledání vybudoval dost zajímavých situací a ukázal, že Sandmanovy hračky dokážou být pěkně nebezpečné. Asi nejlepším a nejsilnějším příběhem je Nech si o mě něco zdát. Gaiman ukazuje, jak fatální je pro feťáka nález snového prášku. Mimochodem, Sandmanovi tu dělá parťáka John Constantine. Docela se divím, že čtenáři neskáčou po dalších příbězích paranormálního detektiva. Že by na ně nebyl dost šílený? Právě šílenost je přitom slovo, které Preludia a nokturna vystihuje ze všeho nejvíc. Komiks vypadá jako jedna vize způsobená toxiny. Gaiman měl velkou kliku na kreslíře, kteří dokázali jeho svět fantazie přenést na papír.
Největším problémem komiksu je pak překvapivě začátek popisující Sandmanovo zajetí. U něj může spousta čtenářů ztratit trpělivost a komiks zavřít. Což by byla rozhodně škoda. Věřte, že pokud u něj vytrváte, odmění se vám. Je tu prostě všechno. Horor, fantasy, zajímavé postavy, spousta nápadů. A především emoce, které vás nenechají chladným.

Sandman 1: Preludia a nokturna
Neil Gaiman, Sam Kieth, Malcolm Jones II

Nakladatel: Crew
Vazba: brožovaná
Stran: 240 stran
Běžná cena: 389 Kč

 

 

Přidat komentář