KOMIKS: Eric Powell, Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka

Článek od: Ivet Křenková - 02.12.2016

A co že se to vlastně Goonovi stalo v té čínské čtvrti? Otázka, na kterou se zeptal snad každý, kdo četl některou z předchozích částí této série. Ale pozor. Tohle nebude žádná sranda.

Nic není takové, jak se zdá a vše mohlo být úplně jinak, nebýt jednoho malého detailu – ženy. V dějové lince z Goonovy minulosti se čtenář konečně dozví, co tak zásadního se přihodilo v drsné čínské čtvrti. Toto tajemství se neslo celou sérií, postavy se o něm několikrát zmiňovaly v pauzách mezi mlácením zloduchů a vysedáváním v hospodě. Minulost samozřejmě doplňuje děj z přítomnosti, ve kterém se objevuje tajemný pan Trnka, prapodivná postava z trní podobající se člověku jen co se siluety týče. S pomocí dvou dalších padouchů dostane nejprve Frankyho. Zanedlouho se setkává se samotným Goonem a chce se mstít. Za vrstvami trní se nakonec schovává ten nejméně nápadný.

Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka představuje zásadní zlom. Najednou se vytratily všechny šílené fóry, zvrácený humor a pověstný hasák. Eric Powell navíc ohledně tohoto pokračování budoval napětí prakticky od začátku série. Přechod od humorných komiksů k vážné noirovce je od autora opravdu odvážný krok, který se ovšem neskutečně vyplatil. Konec konců to, co dělá Goona zajímavým, je právě proměnlivost napříč díly. A jelikož Powell v celé sérii tak trochu s nadsázkou prezentuje všechny možné žánry a jejich klišé, čínská čtvrť prostě musela přijít. Protože co by to bez ní bylo za pulpovou noirovku. Nic z toho ale šestému pokračování neubírá na vážnosti, právě naopak.

Powellova vynikající kresba není žádnou novinkou, typické pestré barvy se ale tentokrát nekonají. Dokázal skvěle využít temnoty a bolesti, která postavy provází napříč celým příběhem, a podle toho zvolil i barevnost. Minulost z čínské čtvrti je tak zabarvena do nostalgické sépiové, v panelech z přítomnosti se nejvíce objevuje šedá, světle hnědá a další nijaké odstíny. Čtenář si tak v průběhu čtení zachová stejné pocity, zároveň spolehlivě pozná přechody mezi přítomností a minulostí bez zbytečných průpovídek kolem.

Odkrytí tajemného příběhu z minulosti navíc prohlubuje charaktery postav a dodává jim nový, lidštější rozměr. Kdo by kdy řekl, že Powell právě v této sérii dovede někoho dojmout?

Sám autor považuje šestého Goona za sázku do loterie, která mohla mnohé fanoušky naštvat a způsobit jim šok, protože dostali něco úplně jiného, než na co byli doposud zvyklí. Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka ale spíše dokazuje, že pod rouškou ztřeštěného humoru se skrývá opravdu pečlivě vybudovaný svět se zajímavými postavami a dokonale promyšleným příběhem.

 

Název: Goon 6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka

Scénář a kresba: Eric Powell

Překlad: Václav Dort, Martin Trojan

Nakladatelství: Comics Centrum

Vazba: vázaná

Rozměry: 159 x 239 mm

Počet stran: 144

Rok vydání: 2016

Cena: 499 Kč

 

Přidat komentář